Mat på vintern

Hur brukar ni göra på vintern med matlagning ute i naturen?
är det häll i påse och ät eller är det riktig mat?

Eller vad säger ni om detta: att göra en form av aluminiumfolie av gryta av en Trangia och sedan frysa in den mat man stoppar in och sedan när man ska ut så tar man med formen och kan sedan värma maten i spritköken och vidare.
 
Eller vad säger ni om detta: att göra en form av aluminiumfolie av gryta av en Trangia och sedan frysa in den mat man stoppar in och sedan när man ska ut så tar man med formen och kan sedan värma maten i spritköken och vidare.
En fråga... Va?! Förstår inte alls vad du menar. Skulle du vira in maten i aluminumfolie o stoppa den i grytan?
Såhär: e det minus o snö så packa ner ägg, knäckta i någon behållare. Bacon, kan va förpackat i sin köpepåse. Annat gott fett, halvtillagat kött, alltså rökt, förkokt, what ever. O pasta tortellini eller annat som e gott o ha till. Samt pulversåser. Typ ostsås till kasslern o pastan. Done! Grundregel: ska va enkelt, fett, gott o smakrikt. Och du behöver inte mer utrustning än vad som finns i trangiat. Kanske skärbräda om du har ett gammal kök.
 

Lästips

Helgelandskusten – Tio äventyr längs Norges dolda pärla

Helgelandskusten räknas till världens främsta destinationer för havskajak. Här är tio höjdpunkter för dig som vill utforska den norska kustskatten.

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

Månadens fråga: Värmebölja under vandringen - hur gör du?

Hur tänker du om höga temperaturer väntar under din planerade långtur: genomför vandringen, planerar om – eller ställer in?

Paddla i sommar: Tips och inspiration från Utsidans medlemmar

Utsidans redaktion tipsar om fem bloggar och forumtrådar som får oss att längta efter att färdas fram på vattenytan.
Mest vanlig mat.

Hejsan,

För att svara på din fråga. På vinter blir det till största delen vanlig mat, då det håller sig i kylan och man inte är lika viktkänslig om man som jag drar pulka.

Exempel: sist vi var ute (23 dagar....) blev menyn:

Frukost = "Fjällgröt" = Varm välling med MYCKET muslie i. Sen åt vi en bit "havremums" = smält smör med havegryn+socker+vetemjöl i till kaffet för att få extra enegi.

Lunch = 1/3-del frystorkat. Resten antingen egentorkad mat eller pulvermus med korv eller bacon.

Middag = 1/3-del egentorkad mat resten vanlig mat (samma som hemmavid alltså)

Visst kan man ta med en färdig gryta..men det är ju lite väl tungt även med mina mått mätt :)

/ Stefan
 
Jag tar med vanlig mat på vintern ofta.Litet avbrott från frystorkat.

Jag ångkokar det i köket , i med en 1cm vatten i botten, i med maten och sen på med köket.
 
Jag kör "färsk" mat hela året, mysigare så.
Men just på vintern är det väldigt trevligt att ha med sig riktig mat. För oftast är man ju i lägret tidigare pga mökret osv och då ha man bra med tid att laga mat och håller på. Smaka bättre och gör gott när man få i sig ngt varmt som smakar fint när det är kallt utanför tältet :)
 
En fråga... Va?! Förstår inte alls vad du menar. Skulle du vira in maten i aluminumfolie o stoppa den i grytan?
Han menar nog att man ska frysa in maträtter "formgjutna" efter grytans form. Jag tror inte riktigt på den lösningen, runda grejer är nog svårare att packa. Jag skulle nog föredra kuber/plattor om jag ska ha med fryst mat.
 
Ett tips angående smörgåspålägg på tub:
Leverpastej stelnar redan vid -10, messmör är fortfarande hanterbart vid -20.
Varför står det alltid en maxtemperatur på kylvaror, aldrig en minimumtemperatur?
 
Köper ni pizzor på en lokala pizzan och skär upp och fryser in får man episk mat till vinterturen.
Dom är ju ganska fuktfria och därmed lite i klass som frystorkad mat viktmässigt.

Samma med välstekt köttfärs i massa smör.
Sen pulvermos till.

Makaroner och vispgrädde och lite tomatpure e också grejer till det.

Ris med HP sauce till köttfärsen är också ok

Vispgrädde kan man frysa in och sedan göra portionsbitar av med bågfil

Finns mycket man kan göra och få det nästan lika lätt som frystorkat bara det blir en vinter
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips