Marmot Nusku 3P

Idag fick jag hem mitt nya tält, Marmot Nusku 3P. Det är mitt första egna tält, har alltid sovit i andras tält förut. Men nu var det dags för ett eget tält!

Egentligen skulle jag paddlat ut med en kompis till en liten ö i skärgården ikväll och sovit i tältet, men det kom en massa regn på kvällen och blev lite rått och kyligt vilket min förkylning nog inte gillar så vi bestämde oss för att åka imorgon bitti istället.

Vad är då bättre sysselsättning än att prova att sätta upp tältet hemma, mäta och fotografera av det ur en massa vinklar och lägga upp bilderna på Internet!? :)

Sagt och gjort, här är en länk till bilderna på Marmot Nusku 3P jag tog ikväll (obs många bilder, klicka på bilden för att komma till albumet):
<table style="width:194px;"><tr><td align="center" style="height:194px;background:url(https://picasaweb.google.com/s/c/transparent_album_background.gif) no-repeat left"><a href="https://picasaweb.google.com/orjan.utnet/MarmotNusku3P?authuser=0&authkey=Gv1sRgCIb4u6j50dfl7AE&feat=embedwebsite"><img src="https://lh3.googleusercontent.com/-WKUsh8xOPQY/Tjm1t_ZjqqE/AAAAAAAACVs/KKz_R3ZWLos/s160-c/MarmotNusku3P.jpg" width="160" height="160" style="margin:1px 0 0 4px;"></a></td></tr><tr><td style="text-align:center;font-family:arial,sans-serif;font-size:11px"><a href="https://picasaweb.google.com/orjan.utnet/MarmotNusku3P?authuser=0&authkey=Gv1sRgCIb4u6j50dfl7AE&feat=embedwebsite" style="color:#4D4D4D;font-weight:bold;text-decoration:none;">Marmot Nusku 3P</a></td></tr></table>
Om inte den magiska länken ovan med förhandsgranskning fungerar, kan du prova denna enklare länk till albumet istället:
https://picasaweb.google.com/orjan.utnet/MarmotNusku3P?authuser=0&authkey=Gv1sRgCIb4u6j50dfl7AE&feat=directlink

Intryck så här långt
Tältet såg väldigt stort ut i sin packpåse. Det kändes också tungt, men en hushållsvåg bekräftade att det vägde exakt 3.8 kg inkl. alla tillbehör och packpåse, dvs precis enligt spec.

Innertältet är inte 178 cm brett som Marmot påstår i specen! Det är snarare runt 165 cm. Där rök möjligheten att ha två stycken 65 cm Exped-madrassen och ändå få plats med en tredje kompis med 50 cm liggunderlag. Rätt besviken på detta faktiskt och det är nästan så att jag funderar på att byta tältet mot ett tält som verkligen är ca 180 cm brett. Fjällräven Akka Dome 3 skall ju t.ex. vara 180 cm brett. Fast de kanske också har fuskat med måtten? Dessuom är Akka Dome 3 0.5 kg tyngre, och det är lite väl mycket faktiskt.

Absiderna är stora! Det går dessutom lätt att knäppa loss innertältet i kanten mot absiden och på så sätt få en väldigt stor absid för matlagning m.m. Smart feature! Absiderna är ganska höga på grund av att överliggaren har två knäckar som gör absiderna lite högre. Det är nog smidigt när man är ute och skall stövla in i tältet eller byta om.

Ventilationen verkar helt ok. Troligen inte lika effektiv som i Hilleberg Staika, men å andra sidan verkar den här konstruktionen vara tystare.

Absiderna spänns ut endast av en rem, inte två till tre som på många andra tält. Vet inte om det är dåligt. Att bli av med snubbeltråden som finns på Hilleberg Staika känns inte som någon större förlust, den har jag snubblat på många gånger i kompisens tält.

Jag återkommer med mer intryck när jag testat tältet utomhus, vilket förhoppningsvis blir redan imorgon.

Örjan
 
Mitt nya tält kom aldrig med på paddelturen förra veckan utan vi sov i min kompis gamla Fjällräven-tält istället.

Som jag skrev i min mini-recension var innertältet betydligt smalare än angivet vilket jag inte var så nöjd med. Kvällen innan vi skulle åka iväg lade addnature upp den gamla modellen av tältet ( Nusku 3P 2010) till kampanjpriset 2249 kr i sin webb-butik. Och den gamla modellen skall vara 12 cm bredare än den nya modellen (190 cm resp 178 cm). Efter lite funderande och ett samtal till addnature morgonen därpå blev det ett byte till din gamla modellen. Jag förväntar mig inte att den gamla modellen skall vara exakt så bred som angivet men det bör ju åtminstone vara 12 cm bredare än nyare modellen tycker jag och det är tillräckligt. Sen var ju priset väldigt bra på den gamla modellen också.

Jag skall få det nya tältet (gamla modellen) i mitten på den här veckan och skall använda det på en paddeltur i helgen om det blir ok väder. Återkommer med mini-recension senare.
 
Eftersom du nu har sett det nya - och får du gamla - kan du väl även göra lite jämförelser mellan dem när du fått det?

Tack!
 
Idag fick jag hem "nya" tältet, dvs förra årets modell, Marmot Nusku 3P 2010.
Jag provade att sätta upp det i vardagsrummet, tog måtten på det och tog ett antal bilder.

Bilder:
<table style="width:194px;"><tr><td align="center" style="height:194px;background:url(https://picasaweb.google.com/s/c/transparent_album_background.gif) no-repeat left"><a href="https://picasaweb.google.com/orjan.utnet/MarmotNusku3P2010?authuser=0&authkey=Gv1sRgCKOcgNyHjtCeCw&feat=embedwebsite"><img src="https://lh5.googleusercontent.com/-cLe05yMPBRY/TkLxxaB6cbE/AAAAAAAAEHY/lNXHPyWatLQ/s160-c/MarmotNusku3P2010.jpg" width="160" height="160" style="margin:1px 0 0 4px;"></a></td></tr><tr><td style="text-align:center;font-family:arial,sans-serif;font-size:11px"><a href="https://picasaweb.google.com/orjan.utnet/MarmotNusku3P2010?authuser=0&authkey=Gv1sRgCKOcgNyHjtCeCw&feat=embedwebsite" style="color:#4D4D4D;font-weight:bold;text-decoration:none;">Marmot Nusku 3P 2010</a></td></tr></table>
Enkel länk:
https://picasaweb.google.com/orjan.utnet/MarmotNusku3P2010?authuser=0&authkey=Gv1sRgCKOcgNyHjtCeCw&feat=directlink

Intryck så här långt
Nusku 3P 2010 är betydligt tyngre än 2011 års modell. Enligt min våg väger det 4.28 kg, vilket är 0.2 kg mer än angivet, och nästan 0.5 kg tyngre än 2011 års modell. Storleken på packpåsen var dock snarast mindre och det var packat hårdare.

Innertältet är ca 185 cm brett, bara 5 cm från angivna 190 cm. Det är betydligt mer än 2011 års modell som var 165-170 cm brett. I detta tält får det plats tre personer med relativt breda liggunderlag/luftmadrasser. Bra!

Även om yttertältet är mörkgrönt är innertältet orange så det blir ändå ganska mysigt ljus inuti. En fördel med mörkt yttertält är att det inte blir lika ljust i tältet på morgonen.

Tältet är inte helt självstagande utan absiderna behöver dras ut med pinnar eller stenar på tre ställen, två för stora absiden och ett för lilla absiden.

Ventilationen är troligen något sämre än i 2011 års modell men det går att få tvärdrag genom tältet genom att öppna upp båda absiderna, något som jag tycker är helt nödvändigt om man skall kunna sova en sommarmorgon när solen ligger på tältet.

Väven i yttertältet känns väldigt kraftig och jag antar att det är en av orsakerna till att tältet väger såpass mycket som det gör.

Jämförelse med 2011 års modell
2011 års modell är mer genomtänkt och renare i konstruktionen. 2011 års modell är smidigare att sätta upp och använda eftersom det är helt självstagande och det är bra med två lika stora absider. 2010 års modell har en rätt komplicerad ingång på stora absiden med myggnät även i absiddörren vilket kanske är lite väl lyxigt och det är lite krångligt att använda. Myggnätet där går nog iofs att ta bort. Jag misstänker att det är större risk att det regnar in genom dragkedjorna i 2010 års modell eftersom absiderna inte spänns upp så bra som i 2011 års modell.

Hade 2011 års modell varit lika brett som 2010 års modell hade jag kanske aldrig bytt till 2010 års modell trots den stora prisskillnaden. Men nu när jag fick 2010 års modell för 2249 kr och det är bredare inuti kommer jag självklart att behålla det istället. Skall jag fjällvandra och sova i tält någon gång får jag kanske skaffa ett lättare tält men för paddelturer på västkusten tror jag 2010 års modell blir utmärkt. Det blåser ju ofta en hel del på kusten och regnet kommer inte sällan från sidan snarare än uppifrån. Inte är det gott om läande träd heller.

Troligen kommer nya tältet (2010 års modell) med ut på en paddeltur i ytterskärgården i helgen. Annars blir det senare. Jag återkommer med mer intryck då.

Örjan
 
marmot Nusku 2 p 2010

Har haft mitt Marmot Nusku 2p 2010 grönt med mig en veckas på vandring i abisko. Är så nöjd. Stuga kändes alldrig lockande när tältet fungerade så bra.Tältet känns lyxigt bekvämt. Det regnade, blåste hårt, solen stekte. I alla väder fungerade tältet. När andra var genomblöta i sina tält var vi torra. Det tar liten plats uppställt, är rymligt, lätt att sätta upp torrt. Absidernas storlek är så perfekta du får gott och väl in två Sarekpackningar i det för det var vad vi hadde. Vi sov två vuxna och två hundar med space mellan alla. Ska något vara neg så är det packvolym och vikt. Men måste säga att det man får är värt det.
 
Det blev premiär för mitt nya Marmot Nusku 3P 2010 nu i helgen som var. Tältet fungerade i stort sett bra tyckte jag. Det var stort och rymligt så att tre personer fick gott om plats att sova på. Mörkgrönt yttertält och gult innertält tycker jag var en bra kombination: Inte så ljust i tältet på morgonen men samtidigt rätt mysigt ljus i tältet.

En sak är jag dock inte helt nöjd med och det är infästningen av innertältet. Banden som innertältet är infäst med är helt stumma och det blir rätt stora belastningar där banden är fastsydda i inner- och yttertält. Även Marmot verkar ha insett att det är en svag konstruktion och har satt dit dubbla spännen på vissa ställen. Just ett sådant spänne gick sönder redan första kvällen när vi försökte spänna upp tältet rejält för att få innertältet ordentligt spänt på ena kortsidan. Och naturligtvis var det inte den sidan av spännet där det fanns ett reservspänne som gick sönder utan andra sidan.

Jag skall göra ett försök att byta ut de stumma banden till resårband för att få tältet mer hållbart. Annars är jag rädd för att det kommer att gå sönder första gången någon snubblar till inne i tältet och ramlar mot innertältet.
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
GustavOh Tio år gammalt Marmot Nusku med flagnande sömtejpar. Fixbart? Bo och sova 8
mafor71 Exped - Orion extreme, Marmot Nusku eller Helsport Gimle Light Bo och sova 2
MagnusEnbom Marmot Nusku 2p Bo och sova 7
BOBen Marmot Nusku Bo och sova 15
Joones Marmot Helium eller Sea to summit Trek II Bo och sova 4
Joell Kompressionspåse till marmot hydrogen sovsäck Bo och sova 12
imman Hydrogen vs Lite Line 400 Bo och sova 3
Birgut Skillnad mellan Marmot Vapor och Marmot Limelight? Bo och sova 3
Miska74 Marmot Taranis - åsikter? Bo och sova 0
buffy2 Marmot Trestles Elite 20 på vintern? Bo och sova 5
hsp Marmot hydrogen blixtlås öppnar sig själv Bo och sova 26
Silkofskin Marmot Angel fire eller Teton? Sovsäck för damer Bo och sova 8
Kerstin U Marmot Haldor - har ngn erfarenhet? Bo och sova 9
GomanGo Nya sovsäckar till familjen- Marmot? Cumulus? Behöver tips! Bo och sova 13
triptrapp Vintersovsäck Marmot CWM MemBrain team Bo och sova 8
Roxy Mendelsson Marmot limelight 2p Bo och sova 5
mooolan Marmot Sawtooth till fjällvandring - tung/för varm? Bo och sova 3
Segagubben Marmot Helium/Sawtooth Bo och sova 6
soulsister Marmot Vapor/Tungsten UL 3p, Helsport Lofoten Superlight 2 Camp? Bo och sova 6
Roxy Mendelsson Marmot limelight 2p Bo och sova 3
TheBostonRag Marmot Hydrogen/Helium/Phase20? Bo och sova 11
andy69 Marmot Syntet samt Dun "Downdefender"? Bo och sova 5
Adelanteeee Marmot Lithium vs Helium Bo och sova 7
nisseni Marmot Haldor Tunneltält Bo och sova 10
TheBostonRag Välja sovsäck - Marmot(?) Bo och sova 12
Adelanteeee Är nya Marmot Hydrogen varmare? Bo och sova 5
J88 Marmot Sawtooth vs Marmot Hydrogen Bo och sova 12
Göran.K Marmot Force 1 Bo och sova 0
julia_olsa.se Efarenhet av Marmot Catalyst 2p? Bo och sova 0
silly Marmot Bo och sova 3
Dagsvandraren Marmot Cloudbreak 20 Bo och sova 7
Shamrock Mountain Hardwear Optic vs. Marmot Traillight? Bo och sova 2
victorg Svenska fjällen i aug/sep: Haglöfs Zensor 3S eller Marmot Cloudbreak 30? Bo och sova 3
slackie Dilemma - North Face VE-25 eller Marmot Limelight 3P? Bo och sova 15
JoeSwede Marmot Plasma 15 eller WM Alpinlite? Bo och sova 23
Avancemang Marmot Hydrogen vs. Marmot Heium Membrain Bo och sova 2
Stryc9 Marmot Home Alone Bivy eller Vaude Bivi 1P Bo och sova 16
jacke81 Tvättlapp på Marmot hydrogen sökes Bo och sova 4
Anneli Tvättinstruktion till Marmot Lithium MemBrain Bo och sova 2
millimeter Marmot Never Summer o dyl Bo och sova 5
alexs Marmot Grid eller TNF Mountain 25? Bo och sova 1
gaazmaa Marmot Grid PLUS? Bo och sova 1
Zaphi Marmot Halo 4p Bo och sova 9
bengtfalke Marmot Never Winter sovsäck? Bo och sova 2
herbert.m Marmot Sawtooth Membrain sovsäck Bo och sova 0
Foehammer117 någon som har erfarenhet av tält från Marmot, Robens? Bo och sova 1
MAW Marmot Helium Membrain / WM Apache GWS Bo och sova 13
EOF Marmot Alpinist 2p Bo och sova 1
SUPERENDURO Marmot Limelight 3P Bo och sova 15
Sekk Marmot Thor eller Fjällräven Akka Shape R/S 3 Bo och sova 6

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.