Min kajak är lite sned, bör jag reklamera?

Jag köpte för en dryg månad sedan en ny kajak av typen Prijon Marlin Prilite. Jag har märkt att den är lite sned (ca 0.5 cm) i aktern. Se bilder nedan och i länkat fotoalbum. Är denna snedhet inom toleransen för vad man får räkna med eller bör jag reklamera kajaken?

Jag har försökt kolla hur snedheten påverkar kajaken i vattnet med lite tester under en dagstur men resultatet är inte entydigt. Den drar nog något oftare åt höger än åt vänster när jag slutar paddla men inte så att jag skulle kunna gå i god för att det beror på kajakens form och inte mig, vind, ström eller något annat. Jag har inte haft möjlighet att prova så mycket.

Jag drar mig verkligen för att reklamera kajaken eftersom återförsäljaren där jag köpte kajaken har varit så otroligt hjälpsam och tillmötesgående med möjlighet till provpaddling på ledig tid, rejäl rabatt vid köp på eftersäsong, byte av paddel utan merkostnad (inte ens fraktkostnad) etc. Det bär därför emot att klaga på kajaken om felet ligger inom det man får räkna med, tycker nästan synd om återförsäljaren redan nu som lagt så mycket tid på mitt köp. Samtidigt vill jag förstås ha en bra kajak och jag vill inte heller att den skall få sämre andrahandsvärde på grund av detta.

Vad säger ni? Är denna snedhet ok eller bör jag reklamera?

Det var inte helt lätt att ta bilder på snedheten men med ett tunt orange snöre spänt exakt i mitten av botten lyckades jag få några illustrativa och rättvisande bilder. Här är den bild som bäst visar problemet:

<table style="width:auto;"><tr><td><a href="http://picasaweb.google.se/lh/photo/dJkOC3mm_ED9OQgrv7Wk5w5l6mOdPZQtu5R-QL9-NTo?feat=embedwebsite"><img src="http://lh5.ggpht.com/_0-J-W1SsqBY/TLthqKO121I/AAAAAAAAC-g/MHNOg3QJ4Sk/s288/DSC01519.JPG" height="162" width="288" /></a></td></tr><tr><td style="font-family:arial,sans-serif; font-size:11px; text-align:right"><a href="http://picasaweb.google.se/orjan.raberg/Kajak?authkey=Gv1sRgCIW88uCs1onybA&feat=embedwebsite">Sned akter</a></td></tr></table>

Fler bilder finns här:
http://picasaweb.google.se/orjan.raberg/Kajak?authkey=Gv1sRgCIW88uCs1onybA&feat=directlink

Örjan
 
Hur i hela friden upptäckte du detta?
Jag tyckte aktern såg lite sned ut när jag tittade på kajaken undertill för att kolla om det blivit repor efter första provturen. Men då visste jag inte om det var en synvilla eller inte så jag kollade med ett snöre igår och fick då bekräftat att jag sett rätt.

Edit: Det är ganska lätt att se om man syftar längs med skrovet från fören.
 
Svår fråga tror jag.
Det är klart att en kajak inte ska vara sned. Fast det är ju förstås alltid bara en fråga om hur rak elelr sned en kajak verkligen är. Kan tänka mig att det finns kajaker som aldrig är så krokiga som din, och att det finns andra som är värre, och att de kan vara både vridna, buckliga och lite krokiga även på andra ledden.

Det som hade varit bra, hade förstås varit om det funnits nån slags normerad tolerans.

På ritningar kan man ju ange vilka toleranser som gäller på vissa mått, och det är även vanligt att det på ritningar finns en not, eller en angivelse i stämpeln som visar vilken generell toleransnorm som gäller - antingen på de mått som inte har egna toleranser eller så för hela ritningen om den inte är toleranssatt på annat sätt.

Om inte en sådan norm är angiven på en ritning så ligger man ju sämre till, men om man har köpt en produkt där man inte har ritningen som en del i beställningsunderlagt, vilket man normalt inte har vid kajakköp, så hade det ju varit rimligt att ändå hänvisa till en sådan norm i det här fallet - för att åtminstone ha en rimlig referens.

Är det nån som vet om det finns nån sån här norm i plastbåtsbranschen?
 
Det som hade varit bra, hade förstås varit om det funnits nån slags normerad tolerans.

Är det nån som vet om det finns nån sån här norm i plastbåtsbranschen?


Tror att båtbranschen har försökt hålla en eventuell norm borta. Även om allt fler pluggar CNC-fräses inför formbyggena så byggs många fortfarande manuellt och då är det svårt att hamna helt symmetriskt oavsett ambitionsnivå.

På en kanot är det svårt att tänka sig att köllinjen är sned i tillverkningsskedet/formen. Det som däremot kan diffa är fylligheten i bogarna osv. När det gäller Prijonkanoten så är den formblåst och där är sannolikt formen korrekt. Problemet kan uppstå när kanoterna tas ur formen för snabbt och kanske bärs bort (liggande på sida) i ändarna. Det tar ju ett tag innan de hårdnar ordentligt och materialet blir mer elastiskt istället för plastiskt.

Så förmodligen är det ett handhavandefel i tillverkningen som är lätt att korrigera där men svårt/omöjligt att korrigera på redan färdiga produkter.
 
Jag antar att det är en polyetenkajak. Jag har en rotationsgjuten polyetenkajak. Den kan kan ändra form när man har dragit åt transportbanden hårt (på biltakräcket) och det är varmt ute. Detta brukar gå tillbaka. Men polytetenkajaken är alltså "mjuk".

Jag har aldrig kollat om min kajak är skev. Men jag tror som Erik Barkefors att det kan vara något hanteringsfel vid tillverkningen. Det verkar ju inte så stort. Jag skulle testa noga på vattnet och slutar det med att jag inte kan avgöra någon påverkan så skulle jag släppa det.

Jag skulle kanske kika på andra polyetenkajaker och särskilt då Prijons. Jag skulle definitivt ta kontakt med säljaren iaf. Hur trevlig och hjälpsam han än har varit. Han lever förmodligen i den tron att han sålt en felfri kajak.
 
På sätt och vis känns det ju som att en norm hade varit ännu mer på sin plats, åtminstone i kommersiella sammanhang om det nu är så att avvikelserna ofta är ganska stora. Det hela är ju bara en fråga om vad som är normal och vad som verkligen är anledning att betrakta som bristfälligt.

Jag vet inte så mycket om den aktuella tillverkningstekniken, men det är väl inte omöjligt att den kan dra sig när den svalnar även om man inte burit den när den varit för varm antar jag. Men... egentligen vet jag inte så noga - det känns bara som att det skulle kunna vara så att det är väldigt svårt att få den där riktigt goda kontrollen över en sån här process.
 
Tack för era råd.

Kajaken är en termoformad kajak i ABS-plast (Prijon kallar det "Prilite"), dvs inte PE (polyeten) och inte heller glasfiber. Om jag förstått rätt tillverkar man denna typ av kajaker genom att värma upp stora skivor med plast och forma dem i en form. Enligt Prijon värms materialet till endast 80 grader. Det kan ju vara barnsjukdomar i tillverkningen eller så blir det helt enkelt inte bättre. Prilite-modellen är trots allt 5000 kr billigare än motsvarande glasfiber-modell.

PE-kajaker har jag sett kan vara sneda. En uthyrningskajak var så sned allra längst i aktern där rodret var infäst att man kunde se det på långt håll. Förmodligen hade den utsatts för kraftigt tryck från roderlinan under lång tid eller legat på något som tryckt. Men med PE brukar väl formen återgå till det normala vid uppvärmning så det går kanske att fixa.

Jag har faktiskt provat att på min kajak ha motstående roderlina spänd rätt så hårt under en vecka men det verkar inte ha gjort någon skillnad.
 
Ursäkta en dum fråga, menar inte att vara snorkig eller spydig, förstår bara inte riktigt.
Har du varit tillräckligt noga när du sätter upp snöret, så att du verkligen mäter för-akter helt rätt?

På bild 5 ser det ut som snöret sitter lite förskjutet i sidled. Över en lång sträcka som en kajaklängd blir det ju då lätt ett synbart utslag, även på en liten felaktighet i sidled i ena änden.

Med all respekt för att du har koll på hur du har gjort, och att jag inte riktigt förstår, och att det bara ser lite snett/offsettat ut i ena änden!
 
Ursäkta en dum fråga, menar inte att vara snorkig eller spydig, förstår bara inte riktigt.
Har du varit tillräckligt noga när du sätter upp snöret, så att du verkligen mäter för-akter helt rätt?

På bild 5 ser det ut som snöret sitter lite förskjutet i sidled. Över en lång sträcka som en kajaklängd blir det ju då lätt ett synbart utslag, även på en liten felaktighet i sidled i ena änden.

Med all respekt för att du har koll på hur du har gjort, och att jag inte riktigt förstår, och att det bara ser lite snett/offsettat ut i ena änden!
Förstår absolut vad du menar, har själv ifrågasatt om det går att mäta detta på ett vettigt sätt utan att det blir mätfel. Lutar man kameran åt ena eller andra hållet kan bilderna bli helt annorlunda. Bilderna är inte heller bildbevis på snedheten utan är mest till för att illustrera hur det ser ut.

Så här mätte jag:
Jag fäste snöret i mitten av skrovet i fören och spände sedan snöret längs med "kölen" mot en pinne jag fäst i rodret. Längs med hela kajaken var jag noga med att snöret skulle ligga precis i mitten av botten ("kölen"). När snöret kommer till aktern går det inte att fortsätta att dra det mot yttersta punkten på aktern om det skall ligga kvar längs kölen utan det måste dras ut på sidan. Därför är snöret fäst på ena sidan om pinnen och ej centrerat. Bild 9 visar detta bäst.

Bild 7 visar hur det blir om jag istället fäster snöret centrerat i aktern. Då går det inte att få det att ligga centrerat runt kölen. Det är svårare att visa avvikelsen i detta fall så därför har jag tagit mest bilder i den andra situationen.
 
Farkoster har alla tolleranser. Tillverkningen skulle annars resultera i priser som endast fåtalet vore villiga att betala.
All uppmätning blir som man gör den. Av bilderna att döma är uppmätningen med snöre av kajaken i fråga gjord med snöret berörande objektet. Trist men det ger i sig felkällor. Mätsnöret skall vara fäst skilt från kanoten. Bygg hjälpställning. Gör om!
Rodret sitter utan tvekan skevt på och kan därför inte användas som bas.
När jag tittat på egna kajakbeståndet finner jag att våra oxså är skeva lite här och där.
Men alla fungerar väl för uppgiften och skänker stor glädje.
Givetvis vill vi alla ha så funktionella och felfria grejor för våra nöjen, men allt har inte precisionen hos en mätbitslåda.
 
Farkoster har alla tolleranser. Tillverkningen skulle annars resultera i priser som endast fåtalet vore villiga att betala.
All uppmätning blir som man gör den. Av bilderna att döma är uppmätningen med snöre av kajaken i fråga gjord med snöret berörande objektet. Trist men det ger i sig felkällor. Mätsnöret skall vara fäst skilt från kanoten. Bygg hjälpställning. Gör om!
Rodret sitter utan tvekan skevt på och kan därför inte användas som bas.
När jag tittat på egna kajakbeståndet finner jag att våra oxså är skeva lite här och där.
Men alla fungerar väl för uppgiften och skänker stor glädje.
Givetvis vill vi alla ha så funktionella och felfria grejor för våra nöjen, men allt har inte precisionen hos en mätbitslåda.
Är väl medveten om att det inte är optimalt att snöret berör kajaken. Jag var därfär väldigt noga med att lyfta upp det så att det inte berörde kajaken och sedan försiktigt lägga ner det. Jag gjorde även ett par mätningar utgående från midskeppslinjen där snöret fick passera över en träbit för att inte beröra kajaken på sin väg mot aktern. Ja rodret lutar, fast det kan nog se lite värre ut på bilden än i verkligheten eftersom det var svårt att få i träpinnen rakt i rodret. Men det är inte det som är poängen. Poängen är att om jag syftar längs med kajakens botten på samma sätt som t.ex. i bild 4 ser man tydligt att aktern är lite sned. Uppmätningen med snöret är ett sätt att göra det mer tydligt och inget "bevis" på att kajaken är sned.

Frågan är om felet är inom toleransen för vad man får räkna med och jag antar att ditt svar innebär det. Jag antar också att du inte skulle tveka att köpa en kajak som har motsvarande snedhet utan att begära prisavdrag?

Det skulle vara intressant att veta hur raka andra kajaker är. Kanske är min minst lika rak som genomsnittskajaken... :)
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
tapinim köpråd till min första kajak Paddling allmänt 8
minus7 Vilket årtal är min kajak från? Paddling allmänt 4
canoe Jag och min kajak Paddling allmänt 1
Berneflott Vem känner till min kajak? Paddling allmänt 3
bash Min längd/vikt kontra kajakens Paddling allmänt 6
knoddvar Vinterpaddling med min inukshuk. Paddling allmänt 9
frankobolo Hur rädd behöver jag vara om min kolfiberkajak? Paddling allmänt 7
Mats Bengtsson Har min torrdräkt slutat andas Paddling allmänt 14
PetNor Lyckades med min 1:a roll idag! Paddling allmänt 64
srpp Min epic-winge är gôrfin... Paddling allmänt 4
martolina Hur underhåller jag min plastkajak? Paddling allmänt 9
Strmbrg Min dyraste plastpåse hittills... Paddling allmänt 5
hassex Uppdatering av min sida Paddling allmänt 0
Min nya hemsida!! Paddling allmänt 0
Min skädda Paddling allmänt 0
Wibrån Med kajak från Amungen ner till Dalälven och havet. Paddling allmänt 2
Snödrivan Padda som gps och karta på kajak Paddling allmänt 3
Vindrot Första distanspaddlingen! Larv - Lidköping Paddling allmänt 4
erikmanhold 450KM, vad för typ av kajak? Paddling allmänt 12
Snödrivan Packluckor Vally kajak Paddling allmänt 0
Snödrivan Toppcoat på kajak Paddling allmänt 2
LoveLins Trapper Salmon K2 Combi reparation Paddling allmänt 6
tango Bra röd lampa för biltransport av utskjutande kajak i mörker Paddling allmänt 35
Perambulate Hjälp om vad detta är för Kajak? Mysteriet med den förlorade modellen. Paddling allmänt 4
MrNiklas Tips på kajak till kort person Paddling allmänt 8
kursiv Söker boken "Paddla kajak i bohuslän" Paddling allmänt 7
stefan.svard Daglåda kajak Paddling allmänt 8
Rune E Stulen kajak Paddling allmänt 11
stefan.svard Kajak i Karskrona skärgård med start i Verkö Paddling allmänt 5
mojson Kajak och Sup Lofoten Paddling allmänt 3
WästyKajaky Expedition/ Långfärdspaddling Norge-Sverige.... Paddling allmänt 2
sten-o efterlysning stulen kajak Paddling allmänt 0
Tibbelit Köpa paddel till kajak - Seahawk? Paddling allmänt 5
EmmaBylin Behöver råd ang kajak Paddling allmänt 3
Attila1 Vilken typ av kajak bör jag välja? Paddling allmänt 2
Estland Hjälp en nybörjare! Paddling allmänt 18
anglah Hyra kajak som överviktig? Paddling allmänt 27
patoll Vad är detta för kajak? Paddling allmänt 10
randomnilla Kajak som nybörjare i Bohuslän Paddling allmänt 4
Tomas_H Iläggningsplats för kajak och parkering Stockholm skärgård Paddling allmänt 4
Camomilchen Flytta K2 kajak och upphängning Paddling allmänt 12
memyc Seabird, Seahawk, Seayak eller något annat? Paddling allmänt 4
Crimper Skydd för kajak vid förvaring Paddling allmänt 12
Granstubben Vikbar kajak från Outl1 Paddling allmänt 0
malaurin Vad är det här för kanot/kajak? Paddling allmänt 1
MieEss Är större eller mindre kajak att föredra? Paddling allmänt 44
catnil Kajak med både skädda o roder Paddling allmänt 9
orjanraberg Kajak på bilar med rails med endast två fötter? Paddling allmänt 16
Moga Lägga i kajak från is? Paddling allmänt 17
Sewen Köpa kajak med skädda Paddling allmänt 15

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.