Lågor i absiden? (Omnifuel)

Hej!

Jag är ny på vintertältning och bensinkök. Har så smått testat nya Omnifuel-köket hemmavid och fick väldigt stora lågor vid förvärmningen. Har tänkt att man vill kunna laga mat i absiden, framförallt i blåsigt väder, men med så stora lågor känns det inte som någon bra idé med närheten till tältduken. Finns det några erfarenheter här? Går kanske bra bara man ser till att släppa ut mindre bensin till förvärmningsfilten? 2 sekunder som rekommenderas gav rejäl låga som också brann betydligt längre än 40 sekunder som manualen sade.

Hur gör ni?

För övrigt känns vindskyddet till Omnifuel lite som ett skämt, hur använder ni det? En tjockare typ av aluminiumfolie som vecklas ut och - trycks ner i snön, eller vad? Känns som det lätt borde blåsa bort, men har inte provat på fjället än.
 
Jag förvärmer bensinköket (trangia mulifuel II) i absidern men förvärmer m sprit ist bensin. Blir lite mindre lågor och sotar mindre. Precis när lågorna är som störst håller jag spaden eller stekpannan över men det är aldrig så varmt att det egentligen skulle varit någon fara för duken. Det viktigaste att komma ihåg är att ventilera ordentligt, dvs inte bara m ventilerna utan även ha dörren öppen.
70122a85f1403d5ef5cdc9185c4f6adc.jpg



Skickat från min iPhone med Tapatalk
 

Aktuellt

Månadens fråga: Hösten är här – vad lockar mest?

Är hösten en tid för svampplockning runt knuten – eller lockar äventyren? Vi tar pulsen på Friluftssverige hösten 2025.

Upplev Halmstads kust: Vandra Prins Bertils stig

Leden som på 18 kilometer förenar stadspuls, rogivande natur och slående vyer över havet.

”I nivå med luften vid flerfiliga motorvägar”

Ny forskning visar att klätterskornas skosulor släpper ut riskfyllda kemikalier i luften när de nöts. Nu växer trycket på branschen att agera.

På två hjul genom Karelen: Grusvägar, bastur och möten för livet

Två irländska cyklister reser till finska Karelen för att utforska områdets “grå guld” – alla övergivna, slingrande grusvägar.
Klassisk fråga :)

Den här funderingen har ju varit uppe ett gäng gånger här på utsidan och vilken lösning man föredrar är helt klart personlig. Vissa är mer försiktiga än undertecknad.

Jag har alltid startat mina bensin kök rakt av inne i absiden på exakt samma sätt som jag gör utomhus. Först sprutar man ut en skvätt bensin i koppen under brännaren. Tänder på = höga fina lågor som med jämna mellanrum når upp till absid-taket. Och sen kör jag igång det uppvärmda köket.

Nu vet jag sen tidigare att det finns massor av argument mot denna metod, men jag har väl gjort på detta sätt en 400-500 gånger de senaste 30 åren utan någon olycka, så personligen betraktar jag risken som minimal.

Någon extra ventilation har jag inte heller. Däremot öppnar jag absiden lite då och då för att vädra ut varm och fuktig luft för att få torrare miljö inne i tältet.

/ Stefan
 
Kolmonoxidrisk

Kör jag köket i tältet (främst för att torka kläder) så befinner jag mig på utsidan.
Lyckades i min ungdom kolmonoxidförgifta mig.
Inte något jag önskar återuppleva.

Förövrigt varnar både tälttillverkare och köktillverkare för att köra köket i tältet.

/John
 
Absider ser väldigt olika ut & bensin vid fel gradtal (låga grader) kan bete sig otrevligt.

Om du har lågt i tak rekommenderar iaf jag att alltid ha en mindre flaska med ”kroppsljummen” rödsprit att förvärma med istället.

Jag använder dock bara bensinköket på vintern (i princip), så jag har monterat det i mitt älskade Trangia 27, vilket oftast gör det till en barnlek att tända ute & sedan flytta in brinnande.

Någon talade kolmonoxidförgiftning, och kör du med kastruller med ”värmeväxlare” så kan halterna öka tror t.o.m. det var hundrafalt vid mest missgynnsamma utfall, så oavsett vilken kombination är rejäl ventilation att föredra.
 
Någon talade kolmonoxidförgiftning, och kör du med kastruller med ”värmeväxlare” så kan halterna öka tror t.o.m. det var hundrafalt vid mest missgynnsamma utfall, så oavsett vilken kombination är rejäl ventilation att föredra.

Märkte detta när jag köpte kastrull med ”värmeväxlare” och provkörde hemma i köket - det stod varning i bruksanvisningen (som jag för en gångs skulle läste INNAN) men blev förvånad över att det märktes så mycket som det gjorde! Kan inte minnas dock att det märktes något nämnvärt när jag provade min JetBoil!?
 
Dom extremt höga 100 faldiga CO halterna får man när man smälter snö med flänskastrull och gasen i botten.

Ganska kallt kärl som kyler lågan
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips