Laga mat i absid?

Jag börjar fundera om jag är en oaktsam dåre som ofta lagar mat i absiden. Jag fattar inte hur man skulle kunna göra på annat sätt på vinterturerna. Blåsigt och snöigt så känns det inte på kartan att jag kliver ur mitt tält för att göra frukost. Även sommartid sitter jag i absiden om vädret tvingar in mig.... finns det fler som går emot tesen att inte laga mat i absiden?
 

Bilagor

  • DSC_0075.jpg
    DSC_0075.jpg
    38.1 KB · Visningar: 4,149
Vi lagar i princip all mat i absiden,om det inte är riktigt behagligt,vindstilla etc.
Använder gaskök.
 
Jag har aldrig lagat mat i min absid, dock har jag bara ägt mitt tält i ett år, men var ute förra året med ihållande regn och vind i 36h och nog kändes det aningens trångt att fixa till ett brinnande kök i absiden. Dock använder jag spritkök och lågorna kan ibland bli ganska duktiga på att fara åt alla håll, kanske är bättre med gas eller multifuel?

Men det låter grymt mysigt att ligga i tältet och laga mat så jag har funderat på att göra det av den anledningen, plus att man läst om det i massa literatur. Nu har jag dock läst här på utsidan om det idiotiska med att "elda" i absiden och försöker nu spärra de "romantiska" tankarna om att göra det, utan endast i extrema nödfall skulle det vara aktuellt.
 
Frukosten tillagas alltid i absiden, kan då ligga kvar i sovsäcken till efter frukosten, skönt.
Övriga måltider tillagas ute om vädret inte är alltför busigt.
Sommartid använder jag gaskök, vintertid använder jag fortfarande mitt gamla Trangia med spritbrännare !!! Ja, jag vet att det inte är speciellt effektivt men det funkar att använda inne i absiden utan problem.
 
Prova gärna att elda upp ett gammal tält om ni har något, det är ganska spektakulärt och det går mycket fort!
 

Aktuellt

På turskidor mellan stugor – ny bok guidar till svenska fjällen

I över 30 år har Oskar Karlin skidat mellan stugor i den svenska fjällvärlden. Nu har han samlat kunskaper, råd och tips i en 400 sidor tjock bok.

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

Vinn ”Turskidåkning” av Oskar Karlin!

Med sin nya bok vill Oskar Karlin inspirera fler att upptäcka den svenska fjällvärlden på turskidor. Här har du chansen att vinna boken!

”När isen ligger i skärgården släpper jag allt”

I mitten av november lade sig de första skridskoisarna i Stockholm. Vi har pratat med Pamina Falck, kommunikationsansvarig på SSSK, om säsongstarten.
Det brukar krävas håliduken innan funderingerna blir seriösa. Orsakssammanhang brukar kräva att barnet bränner sig först. Det trista i kråksången är att det gör mycket ont att ta bort smält nylon.
De flesta jag känner eldar friskt där det bestämt avråds från det.
Att man måste elda inne i tältet när vinterstormarna inte ger andra möjligheter tas som intäkt för allt annat myseldande.
Varför vill ni inte bära på eldtält då?
Alla köksbestyr med köket inne i tältet ökar risken för att man snabbt kan bli av med tältet, fast det visst ni väl redan.
I björnland upprättas köksplats minst 100 m från förläggningen.
Matspill är rätt skönt att ha utanför tältet.
 
Prova gärna att elda upp ett gammal tält om ni har något, det är ganska spektakulärt och det går mycket fort!

Testade att elda upp ett gammalt fjälltält. Trots att vi stänkt t-röd över det så vägrade det att ta fyr. Det enda som hände var att fläckarna med t-röd brann upp och smälte en del mindre hål i duken. Slutsats: -Alla tält är inte eldfängda.
 
Kolmonoxidrisk

Brandrisken är en fara som avhandlats. En annan är risken för syrebrist - särskilt kolmonoxid som är luktlös och gör att du tuppar av. Det finns flera trådar om detta redan och norska motsvarigheten til FOA har gjort en test av olika köks förmåga till kolmonoxid-priduktion som du också finner länkad i andra trådar här. Absiden kanske inte är så ventilerad som köket kräver och det blir varmt, du känner dig dåsig av värme och extra lätt att ofrivilligt somna in av syrebrist.

Jag kör inte gärna köket i absiden. Brinner tältet upp har jag inget tak längre och andas jag inte tillräckligt med syre så är jag inte jag länge till.

/Patrik
 
Jag tycker frågan är väldig onyanserad.

Jag skulle nog dra mig för att laga mat i absiden till, t ex, ett MSR Hubba.
Däremot har jag utan betänkligheter lagat otaliga mål mat i absiden till mitt Akka.
4,5 kvm absid gör att det känns som att det finns tillräckligt med avstånd till tältduken.


Go tur!
 

Almgren

Avstängd
Brandrisken är en fara som avhandlats. En annan är risken för syrebrist - särskilt kolmonoxid som är luktlös och gör att du tuppar av. Det finns flera trådar om detta redan och norska motsvarigheten til FOA har gjort en test av olika köks förmåga till kolmonoxid-priduktion som du också finner länkad i andra trådar här. Absiden kanske inte är så ventilerad som köket kräver och det blir varmt, du känner dig dåsig av värme och extra lätt att ofrivilligt somna in av syrebrist.

Jag kör inte gärna köket i absiden. Brinner tältet upp har jag inget tak längre och andas jag inte tillräckligt med syre så är jag inte jag länge till.

/Patrik

Hur många har du läst om som har dött så så?
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips