Fler förslag på saker där titan skulle vara bra att ha?
Tamojen. Eftersom titan leder värme sämre än aluminium måste det vara ganska perfekt.
Skulle gärna se ett Trangia där själva vindskyddet är titan, men antagligen är det för svårbearbetat.
Fler förslag på saker där titan skulle vara bra att ha?
nermander; sa:Fler förslag på saker där titan skulle vara bra att ha?
Tamojen. Eftersom titan leder värme sämre än aluminium måste det vara ganska perfekt.
Skulle gärna se ett Trangia där själva vindskyddet är titan, men antagligen är det för svårbearbetat.
Titan leder värme mycket sämre än alu. Blir grytan hetare på kanterna beror det nog på att lågan från ditt kök når/slickar kanterna och, som du säger, för att materialet är så tunt. Har man en brännare med för svetslik låga, dvs. ingen bredd på lågan, blir det hett i mitten där lågan träffar, men inte mycket hetta runt om. Får vara ganska aktiv med en bred titanpanna, flytta den över lågan, för att få mer jämnt spridd värme. Bäst funkar titanpannan över en öppen eld, där det blir lite bredd på elden.ala; sa:nermander; sa:Fler förslag på saker där titan skulle vara bra att ha?
Tamojen. Eftersom titan leder värme sämre än aluminium måste det vara ganska perfekt.
Skulle gärna se ett Trangia där själva vindskyddet är titan, men antagligen är det för svårbearbetat.
Leder det värme sämre? Jag upplever att titangrytan blir hetare på kanterna och så än alu-grytan. Är det bara för att grytan är tunnare? I många moderna stekpannor (för hemmabruk) är det ju titan.
Jag trodde att det var just detta (plus att marknaden är ganska smalsom var skälet till att inte vindskyddet fanns att få i titan. För att det skulle bli för hett helt enkelt.
/A
Det första som hände när min titanstekpanna första gången sattes över en låga var att det sa "sproing" "sproing" och mitten bucklades till. Det gör ingenting, men bucklades till gjorde den, och en fin blåaktig färg fick den. Kanske jag gav för mycket värme första gången?gwaihir; sa:Kollade vikten på min T27 titankastrull, den väger 80g. Jag känner inte igen dom nackdelar som många här beskriver..bucklig botten, dålig värmeledning, bränner fast mat? Tycker snarare att det är tvärtom,den håller formen bra och är lätt att diska.
Men det kostar att få dom små fördelar som den ger..
Raskesven; sa:Titan leder värme mycket sämre än alu. Blir grytan hetare på kanterna beror det nog på att lågan från ditt kök når/slickar kanterna och, som du säger, för att materialet är så tunt. Har man en brännare med för svetslik låga, dvs. ingen bredd på lågan, blir det hett i mitten där lågan träffar, men inte mycket hetta runt om. Får vara ganska aktiv med en bred titanpanna, flytta den över lågan, för att få mer jämnt spridd värme. Bäst funkar titanpannan över en öppen eld, där det blir lite bredd på elden.ala; sa:nermander; sa:Fler förslag på saker där titan skulle vara bra att ha?
Tamojen. Eftersom titan leder värme sämre än aluminium måste det vara ganska perfekt.
Skulle gärna se ett Trangia där själva vindskyddet är titan, men antagligen är det för svårbearbetat.
Leder det värme sämre? Jag upplever att titangrytan blir hetare på kanterna och så än alu-grytan. Är det bara för att grytan är tunnare? I många moderna stekpannor (för hemmabruk) är det ju titan.
Jag trodde att det var just detta (plus att marknaden är ganska smalsom var skälet till att inte vindskyddet fanns att få i titan. För att det skulle bli för hett helt enkelt.
/A
Raskesven
Raskesven; sa:Det första som hände när min titanstekpanna första gången sattes över en låga var att det sa "sproing" "sproing" och mitten bucklades till. Det gör ingenting, men bucklades till gjorde den, och en fin blåaktig färg fick den. Kanske jag gav för mycket värme första gången?gwaihir; sa:Kollade vikten på min T27 titankastrull, den väger 80g. Jag känner inte igen dom nackdelar som många här beskriver..bucklig botten, dålig värmeledning, bränner fast mat? Tycker snarare att det är tvärtom,den håller formen bra och är lätt att diska.
Men det kostar att få dom små fördelar som den ger..
Raskesven
För vatten kanske det spelar noll roll. Svårt att bränna vid vatten;-) Men för matlagning kan jag direkt svara ja, materialet har stor betydelse. En låga värmer snabbt upp titan där lågan träffar eftersom titan görs så tunt. Men spridningen är sämst av alla material jag testat. Lätt att bränna grejer där lågan snabbt ger hög hetta, samtidigt steks inte grejer som ligger väck från mitten. Jag har testat alu, titan, nonstickkastrullen (alu?), duossal, anodiserad alu och stål. Titan som sagt det material som leder värme sämst. Men det beror på brännaren, om öppen eld används, hur man hanterar pannan om det ska bli bra eller inte.gwaihir; sa:Raskesven; sa:Titan leder värme mycket sämre än alu. Blir grytan hetare på kanterna beror det nog på att lågan från ditt kök når/slickar kanterna och, som du säger, för att materialet är så tunt. Har man en brännare med för svetslik låga, dvs. ingen bredd på lågan, blir det hett i mitten där lågan träffar, men inte mycket hetta runt om. Får vara ganska aktiv med en bred titanpanna, flytta den över lågan, för att få mer jämnt spridd värme. Bäst funkar titanpannan över en öppen eld, där det blir lite bredd på elden.ala; sa:nermander; sa:Fler förslag på saker där titan skulle vara bra att ha?
Tamojen. Eftersom titan leder värme sämre än aluminium måste det vara ganska perfekt.
Skulle gärna se ett Trangia där själva vindskyddet är titan, men antagligen är det för svårbearbetat.
Leder det värme sämre? Jag upplever att titangrytan blir hetare på kanterna och så än alu-grytan. Är det bara för att grytan är tunnare? I många moderna stekpannor (för hemmabruk) är det ju titan.
Jag trodde att det var just detta (plus att marknaden är ganska smalsom var skälet till att inte vindskyddet fanns att få i titan. För att det skulle bli för hett helt enkelt.
/A
Raskesven
Jag undrar ändå om ni inte tänker lite fel här.Aluminium leder viseligen värme 10 ggr bättre än titan, men till exempel vattnet som man ska värma upp har bara en bråkdel av värmeledningsförmågan av titan..
Materialet i en trangiakastull är ändå så tunnt, så frågan är om det verkligen har någon betydelse..
Raskesven; sa:ala; sa:Leder det värme sämre? Jag upplever att titangrytan blir hetare på kanterna och så än alu-grytan.
Titan leder värme mycket sämre än alu.
Raskesven; sa:För vatten kanske det spelar noll roll. Svårt att bränna vid vatten;-) Men för matlagning kan jag direkt svara ja, materialet har stor betydelse. En låga värmer snabbt upp titan där lågan träffar eftersom titan görs så tunt. Men spridningen är sämst av alla material jag testat. Lätt att bränna grejer där lågan snabbt ger hög hetta, samtidigt steks inte grejer som ligger väck från mitten. Jag har testat alu, titan, nonstickkastrullen (alu?), duossal, anodiserad alu och stål. Titan som sagt det material som leder värme sämst. Men det beror på brännaren, om öppen eld används, hur man hanterar pannan om det ska bli bra eller inte.gwaihir; sa:Raskesven; sa:Titan leder värme mycket sämre än alu. Blir grytan hetare på kanterna beror det nog på att lågan från ditt kök når/slickar kanterna och, som du säger, för att materialet är så tunt. Har man en brännare med för svetslik låga, dvs. ingen bredd på lågan, blir det hett i mitten där lågan träffar, men inte mycket hetta runt om. Får vara ganska aktiv med en bred titanpanna, flytta den över lågan, för att få mer jämnt spridd värme. Bäst funkar titanpannan över en öppen eld, där det blir lite bredd på elden.ala; sa:nermander; sa:Fler förslag på saker där titan skulle vara bra att ha?
Tamojen. Eftersom titan leder värme sämre än aluminium måste det vara ganska perfekt.
Skulle gärna se ett Trangia där själva vindskyddet är titan, men antagligen är det för svårbearbetat.
Leder det värme sämre? Jag upplever att titangrytan blir hetare på kanterna och så än alu-grytan. Är det bara för att grytan är tunnare? I många moderna stekpannor (för hemmabruk) är det ju titan.
Jag trodde att det var just detta (plus att marknaden är ganska smalsom var skälet till att inte vindskyddet fanns att få i titan. För att det skulle bli för hett helt enkelt.
/A
Raskesven
Jag undrar ändå om ni inte tänker lite fel här.Aluminium leder viseligen värme 10 ggr bättre än titan, men till exempel vattnet som man ska värma upp har bara en bråkdel av värmeledningsförmågan av titan..
Materialet i en trangiakastull är ändå så tunnt, så frågan är om det verkligen har någon betydelse..
Raskesven
[Ändrat av Raskesven 2006-03-10 kl 12:51]
gwaihir; sa:Ok, då kanske det är därför Trangia inte säljer någon titanstekpannastekpannor har ju tjockare botten dessutom.