Laddbart batteri till pannlampa

Hej på Er

Jag planerar att bygga ett laddbart batteri till min pannlampa. Idag har jag ett 4,5 volts batteri. Min plan är att ersätta det med tre stycken 1,2 volts laddbara batterier, kopplade i serie. Eftersom jag tänkte löda ihop de tre batterierna så kommer det inte att passa i en vanlig batteriladdare. Vilken spänning och ström ska jag ha när jag laddar batterierna. Hur lång tid tar det att få dem fulladdade? Tiden beror väl på hur hög laddström jag har? Är det något speciellt jag ska tänka på? Kom gärna med tips.

Mvh Henrik, Mariestad
 
Långsam laddare

NiCd och NiMH laddas med 0.1C under 14-16 timmar vid normalladdning, ex en 2400mAh cell laddas med 240mA. Cellspänningen uppgår under slutet av laddningen till ca 1.5 volt, varför laddaren i ditt fall bör kunna leverera en spänning av 3*1.5=4.5 volt. NiCd går ganska lätt att snabbladda med exempelvis 1.0C under 90 minuter, men NiMH är känsligare och bör ej snabbladdas med hemmabyggen, om man inte är helt säker på vad man gör, någon form av övervakning brukar behövas.
Attberopå ditt batteribygge, kommer du att byta lampa? Om inte så får du nog ett ganska blekt ljus då cellspänningen för laddningsbara batterier endast är 1.2 volt, varvid ditt paket får nästan en volt för låg spänning. En lösning kan ju vara att ta fyra celler, och på så vis få 4.8 volt.
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trail Run för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.
värme

jag har fått lära mig att anledningen till att man ej kan ladda NiMh batterier snabbt är att de är temperaturkänsliga. De tål inte att få en värme över hmmm, tror det var runt 40-50 grader. Sen varierar laddningsströmmen en smula.

m
 
Det säljs ju snabbladdare till NiMH batterier som är 1/4 - 1/5 av standardladdares laddningstid. NiMH batterierna är ganska tåliga.
Mvh
Per
 
Batterikassett?

Handlar det om ett platt 4,5 voltsbatteri så kan det ersättas med en batterikassett för 3 st R6-batterier. Petzl säljer sådana, och jag har använt en i många år. Laddningsbara R6 finns ju att köpa snart sagt överallt. Nackdelen är att spänningen blir lägre (bara 3,6 volt). Det riktiga krutet i lampan uteblir, även om skillnaden inte är dramatisk. Dessutom är ju R6-batterierna betydligt mindre än cellerna i ett 4,5 voltsbatteri, och har lite klen kapacitet. Man får ta med en uppsättning extra.

Peter
 
Snabbladdning av NiMH

NiMH har högre kapacitet/volym än NiCd och har därför mindre utrymme att röra sig med för värmeutvecklingen vid laddning. Dessutom utveckar de mer värme/volym. Det gör att de är svårare att snabbladda. Man bör övervaka dem med "deltavoltmetoden" eller mha temperaturgivare på cellen. Deltavoltmetoden innebär att laddaren identifierar en skillnad i spänningen som uppkommer när cellen är fulladdad. NiCd kan snabbladdas med endast timer som skydd, och självklart går detta även för NiMH, men det kan minska cellens livslängd drastiskt. En bra, kommersiell snabbladdare för NiMH har något av ovan nämda skydd.
 
Tack för hjälpen

Efter att jag har läst de råd och tips som jag har fått här på Utsidan så har jag bestämt mig. Jag har beställt 4 st 1.2V NiMH batterier (typ R6) och en hållare till dessa. Detta innebär att jag kan ladda batterierna i en standardladdare. Märkspänningen på lampan är 4.5V. Jag kommer att överstiga den med 0.3V vilket kommer att korta livslängden något, enligt Elfas katalog s. 45, men samtidigt kommer ljusstyrka att öka. Om lampan kommer att gå sönder så får jag väl köpa en starkare eller ta bort ett batteri ur hållaren.
Är halogenlampor känsligare för överspänning än vanliga glödlampor? Är det någon som vet om Petzl Duo har samma lampsockel som Petzl Zoom? Duos lampa är nämligen på 6V.

Mvh Henrik, Mariestad
 
Gör ett batteri.

Jag använder 4st 1,2V batterier som jag serie kopplat med batteri hållare.
Glödlampan klarade inte det så väldigt länge men halogen lampan har lyst utan att gå sönder.
 
Tjena Kenneth.

hur lång lystid blir med uppladdningsbart jmf vanliga alkaliska batterier om man kör med halogenlampan?

MVH Urban.
 
Lampa i Duo

Halogenlampan i Petzl Duo har samma sockel som i Zoom (skruvsockel E10). Den är på 6 v, men någon amperestyrka finns inte angiven, inte på min glödlampa i alla fall.

Överspänning ger i allmänhet mer ljus och kortare livslängd på lampan. När man belastar ett batteri (tar ut ström) sjunker spänningen. Ju fler ampere man tar ut desto mer sjunker spänningen. Eftersom halogenlampor ofta drar mer stöm än vanliga glödlampor sänker de även spänningen från battericellerna mer. Detta kan vara en förklaring till att de håller längre även om man kör med överspänning.

Jag har en pannlampa (gammal orienteringslampa) där jag satt i en halogenlampa på 5,2 V/0.85 A och driver med 5 st NiCd R20-celler. Dessa ger tillsammans 6 v, men lampan håller ändå ganska länge. Och den lyser som f-n!

Peter
 
Re: Lampa i Duo

Pask; sa:
Jag har en pannlampa (gammal orienteringslampa) där jag satt i en halogenlampa på 5,2 V/0.85 A och driver med 5 st NiCd R20-celler. Dessa ger tillsammans 6 v, men lampan håller ändå ganska länge. Och den lyser som f-n!

Peter

E10 sockel här också?
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips