Kylväska i kajak

Hej
Jag undrar hur ni håller era frysta/kylda saker kalla i kajaken?
Fann att allt var töat efter 30 timmar under förra veckans paddling och har nu börjat spåna/skissa på ny kylväska men vill naturligtvis höra om era idéer.
 
Hej
Jag undrar hur ni håller era frysta/kylda saker kalla i kajaken?
Fann att allt var töat efter 30 timmar under förra veckans paddling och har nu börjat spåna/skissa på ny kylväska men vill naturligtvis höra om era idéer.

Kanske inte kylväska men kylklampar i form av fryst färskvatten i PETflaskor är mitt tips för kallhållningen - dels kylklmap och sedan dricksvatten och slutligen en förpackning som är lätt viktmässigt och kan pantas/komprimeras användas för dryck igen under turen.

Att hålla något fryst mer än 30 timmar i +20 grader är nog inte så enkelt utan att tillföra mer kyla utifrån och batterier för kylning känns orimligt i kajak.
På djupt vatten är det ju ofta svalare men maten måste packas därefter om du ska "sänka den". Fuktigt omslag som dunstar och kyler och återfuktas kanske är mer görligt i kajak.

Berätta gärna om du hittar någon bra lösning.

/Patrik
 

Aktuellt

Härlig låglandsvandring: 10 nya svenska leder att utforska

Varje år tillkommer vandringsleder runt om i landet – med nya vyer och äventyr. Här är tio favoriter utanför fjällvärlden!

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

”Allt började i Sarek”: Möt vår nya bloggare Claes Grundsten

Sveriges kanske mest kände naturfotograf berättar om sina drivkrafter, hur det är att arbeta som fotograf i dag och om kärleken till Sarek.

Tävling: Vinn bästsäljande Caldera 8 från Brooks!

Ta chansen att vinna höstens nya löparskor – lika perfekta för dagliga terrängpass som för ultramaraton.
En av mina kamrater har byggt en kylbox måttat efter utrymmet i en VKV Anita och isolerat med frigolit. Torris och har på så sett kunnat äta glass efter något dygn.

Instämmer med föregående förslag med fryst dricksvatten som kylklampar. Men nån form av isolering t ex en box av liggunderlagsmaterial bör övervägas. Kanske komplettera med en blöt handduk eller liknande på däck ovanför kylboxen för att avdunstning där skall minska värmeavledandet.

Annars är avkylning av dryck på djupt vatten en enkel och vettig åtgärd. H-mjölk om man vill äta gröt och inte gillar torrmjölk.

Thure
 
Min tanke gick först till att isolera insidan av en kylväska med liggunderlag. Tanke två var att isolera på utsidan.
Tanke tre är att köpa en plastlåda av "rätt" storlek och isolera utsidan. Bör bli hygieniskt med möjlighet att diska ur lådan vid hemkomst.
Jag fryser såklart allt som går att frysa, mjölk, färdiglagat eller olagat.

Det där med blöt handduk hade jag inte en tanke på, jag lånar den Thure.
 
Vet inte vad för mat du har med dig, eller hur länge du är ute, men jag har haft rökta prinskorvar, falukorv, kokta ägg etc. glömda i min svarta packväska på motorcykeln en solig, varm helg torsdag till söndag när var på GS Meeting i Feringe. Nyfiken som jag är slängde jag såklart inte maten, kött är heligt då grisen i detta fall pliktat med livet för att bli mat, och det var fortfarande på söndag kväll helt perfekt även om Bambatanten från ungdomen skulle haft synpunkter.

Ett gammalt trick om du är en omnivor är att ta med renskuret nötkött som inte behöver vara rökt, i bit, sedan skär du varje dag bort det ”yttre lagret” till kvällens supé, funkar helbra & håller ”jättelänge” utan kyla.
 
Jag brukar klara mig på den naturliga avkylningen som redan blir med havsvatten på andra sidan skrovet. Öl, korv, och ost brukar inte ta skada av det iaf. Vid lägret sänker jag bara ner det i sjön. En vanlig kylväska med isklamp håller ju ändå max några timmar.
 
Jag har kört en mjuk liten kylväska med pet-flaska med fryst vatten. Sen slänger jag ner mat som gärna är fryst; färskost, bacon, kött och liknande. Håller sig rätt länge - när jag var på långtur mitt i sommaren så hände det att jag fick vänta en dag till med att äta maten för att den inte hunnit tina. Plywoodskrovet som jag har isolerar säkert rätt hyfsat.
 
När vi paddlar längre turer så har vi matvaror som klarar av det. Sen klara ost, ägg, rökt saker o långmjölk/grädde bra. Om man har saker som inte tål värme så får man torka det. Sen finns det lyxkonserver som confit på anka.
 
Någon som provat med flytande kväve?

Där jag jobbade för rätt så länge sedan hade vi flytande kväve i en speciell termos som heter kryokärl
https://www.google.se/search?q=kryo...fA05ncAhWGFSwKHRQrA1sQsAQINw&biw=1280&bih=900

Flytande kväve är -195 grader C, så det gäller att vara försiktig.

Vad jag kommer ihåg var flytande kväve billigt, så man kunde slösa som att göra glass fort. Hälla ut någon liter på kontorsstolen var det bara en person som tog sig friheten att göra en gång.


Flytande kväve är om jag fattat saken rätt restprodukt vid ”framställning” av syre till svetsning ur vanlig luft. Arbetsgivaren köpte sådär 50 liter åt gången från AGA.

Jag började de fundera på om jag skrivit något om flytande kväve tidigare och jag hittade dessa 2.

https://www.utsidan.se/forum/showpost.php?p=436034&postcount=5


https://www.utsidan.se/forum/showpost.php?p=212393&postcount=44

Per
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips