Kungleden och ev Keb för liten blandad grupp?

Hej! Jag hade tänkt ta med tre utländska vänner på en liten fjällvandring i sommar. Planen är att ta Kungsleden från Abisko till Keb, och sedan eventuellt gå upp på Kebben om vädret tillåter. Orsaken till att jag ber om råd här på forumet är för att jag själv nästan helt saknar erfarenhet av de svenska fjällen, samt att vår lilla grupp har mycket varierad erfarenhet av berg. Mina frågor är:

1. Hur brukar vädret vara i området kring månadsskiftet juni-juli? Är det som i de flesta bergstrakter att molnen börjar hopas efter lunch även klara dagar, eller är det ofta mulet på morgonen för att sedan klarna?

2. Om vi går upp på Keb, vilken led är lämpligast att välja om man kommer Kungsleden från Abisko? Vi kommer inte att tälta, utan övernattar i stugor. Den minst erfarna i gruppen har bara fjällvandrat en gång och är lite överviktig och ganska otränad. (Hon kommer dock bara att följa med upp på Keb om väderleksförhållande är perfekta.)

Tack på förhand för råd!
 
Kan fortfarande ligga lite snö kvar då, framförallt i Tjäktjapasset. Annars kan vädret vara hur som helst - allt från nollgradigt till över tjugo. Tycker själv inte att väderbeteendet skiljer så där jättemycket från sydsverige förutom att det kan slå om lite snabbare och att det kan blåsa betydligt mer.

Enklaste vägen upp på Kebnekaise om man sover i stugor är från fjällstationen. Antingen 'västra vägen' om ni vill gå själva eller 'östra vägen' som är kortare men brantare med guide.

Se till att ha några dagar extra för vila eller dagsturer. Tex att gå via Nallo istället för tjäktjapasset, besöka blomsterängarna i Neasketvaggi (vid singistugorna) som börjar blomma vid den tiden, ta en topptur på någon lite lägre topp utefter vägen en dag då vädret är fint eftersom man annars enbart ser dalbottnen från leden.
 
paerl; sa:
Enklaste vägen upp på Kebnekaise om man sover i stugor är från fjällstationen. Antingen 'västra vägen' om ni vill gå själva eller 'östra vägen' som är kortare men brantare med guide.
Nej. Enklaste vägen upp är den sk. Durlings led från väst. Start i närheten av Singi(?) stugorna. Du slipper dessutom ta samma väg ner.
 
Håller inte med

nils73; sa:
paerl; sa:
Enklaste vägen upp på Kebnekaise om man sover i stugor är från fjällstationen. Antingen 'västra vägen' om ni vill gå själva eller 'östra vägen' som är kortare men brantare med guide.
Nej. Enklaste vägen upp är den sk. Durlings led från väst. Start i närheten av Singi(?) stugorna. Du slipper dessutom ta samma väg ner.
Durlings led är tekniskt enkel.

Men med start i Singi, med full packning (dvs. inte enbart liten dagtursäck.) åtminstone upp till Kaffedalen, bestigning av toppen (förmodligen i snö, kanske bristande skare den tiden på säsongen) och ner till fjällstationen via Västra leden, är inget för personer som inte har erfarenhet av svenska fjällen. Dessutom är en av deltagarna lätt överviktig.

Nej, jag tror att den turen i detta fall skall starta från fjällstationen.

Tyvärr är det så att de guidade turerna via Östra leden (som är kortast) inte kommer igång förrän i mitten av juli vissa år. Detta på grund av snöförhållanden, hängdrivor i branten med fasta rep, osv.

I övrigt kan jag väl tycka att Kungsleden från Abisko till Nikkaluokta är en bra nybörjartur. Bara man är beredd på lite strapatser. Särskilt så tidigt på säsongen. Tjäktjapasset är sannolikt snötäckt. Liksom den föreslagna varianten via Nallo.

Men är man utrustad för det, och mentalt förberedd, så går det bra.

God tur.
Bert
 
Då bör man ha tält

nils73; sa:
Nej. Enklaste vägen upp är den sk. Durlings led från väst. Start i närheten av Singi(?) stugorna. Du slipper dessutom ta samma väg ner.
Stämmer, men då bör man ha tält med sig. Att gå från Singistugorna, Dürlings led till toppen och sedan till STF Keb eller Singistugorna är en mer än lovligt mastig dagsetapp. Det var väl stugtur trådstartaren var inne på.

Mvh
Peter P.
 
Med tanke på den rikliga snömängden iår lär det ligga snö kvar en bra bit in i Juli. Kolla i mitt fotoalbum så får du ett hum om hur det såg ut i slutet av Juni förra året. Men precis som andra sagt tidigare kan vädret vara allt från 25+ till minusgrader. Helt omöjligt att förutspå så här tidigt, dessutom kan det ändras drastiskt med bara ett par timmars varsel.

Om det är fysiken och uthålligheten som är akilleshälen skulle jag föredra östra leden. Inte alls lika fysiskt krävande som västra eller durlings. Det fasta repen brukar sättas upp inom ett par veckor efter midsommar. I början/mitten av juli BÖR repen vara upsatta och hyllorna skottade om det inte är extremt mycket snö.
 
nils73; sa:
Nej. Enklaste vägen upp är den sk. Durlings led från väst. Start i närheten av Singi(?) stugorna. Du slipper dessutom ta samma väg ner.
Förvisso - jag gick själv den vägen upp i somras vid ungefär samma tidpunkt (4 juli) med tältning i Singivagge, mycket smidigt. Från Singistugorna till Kebnekaise fjällstation via toppen så blir det väl en dagstur på runt 2mil samt höjdskillnad på omkring 1400m med full packning. Passar mer in i extremvandringstråden?
 
nils73; sa:
Man sover ju i de mysiga toppstugorna så klart!
Jo visst är det mysigt däruppe :)


För alla tältare kan jag absolut rekommendera Davids förslag. Går man dessutom upp under natten vid den årstiden så kan man få bärande skare att gå på vilket gör bestigningen riktigt trevlig...
 
En variant är att gå från Singistugorna på morgonen med dagpackning, upp på toppen, sedan tillbaka till Singi, övernatta där och vidare till Kebnestationen via den "vanliga" leden (lätt vandring, ca 14 km) dagen efter.

Vi träffade ett gäng som hade gjort precis det i somras, när vi bodde i Singi. Jobbigt, ja visst, men säkerligen enklare än att gå ner till fjällstationen med full packning via Västra leden.
[Ändrat av Frebe 2006-04-20 kl 16:06]
 
Trådstartare Liknande trådar Forum Inlägg Startad
Flanders.ols Kungleden rimligt upplägg Fjällvandring 2
ErikThorsell Kungleden på snöskor i Mars Fjällvandring 14
jezz Kungleden för en 21-årig tjej som vill vandra! Fjällvandring 14
Tundraman KEB freeride Fjällvandring 1
skystunt Var du på toppen av keb 11/7-2020? eller känner du någon som var Fjällvandring 0
skystunt Söker toppbestigare Keb 7/11-20 Fjällvandring 4
HasseQ Tidig bild på Keb ? Fjällvandring 0
solohiker Önskas tips för långvandring, Keb - SF - Padjelanta - Sarek Fjällvandring 5
Fock_it Vistas Tarfala Keb Fjällvandring 5
dmchris Aktuellt snö och lavinläge kring Abisko/Keb? Fjällvandring 4
Janost Tältplatser Cievrralahku, Kuopervagge(Keb), Kaskasavagge ? Fjällvandring 3
Huggg Keb, västra leden lavin? Fjällvandring 8
HikingMike Vandringstips Keb->Sarek->Aktse Fjällvandring 5
Kristian Viktim Triangelrutt Nikk-Keb-Alesjaur-Vistavaggi-Nikk Fjällvandring 7
Kryddost Abisko - Vistas - (ej via Keb) Nikkaloukta Fjällvandring 2
vilding Tältplats på vägen upp till Keb Fjällvandring 2
haiwa Keb till Nikkaluokta på södra sidan om Laddjujavri Fjällvandring 1
Påveen Keb classic vinter Fjällvandring 0
fekki Hur lång tid tar det att gå Keb-Nikkaluokta? Fjällvandring 7
Yäni Alternativ till Keb? Fjällvandring 10
ostlundemma Sällskap till keb och kaskasapakte Fjällvandring 2
Karolina P Familj fast på Keb Fjällvandring 11
Micro553 Rutt Keb - låter det rimligt? Fjällvandring 28
Mattias33 Keb-kaitumjaure Fjällvandring 1
varg1 Tälta mellan Keb sydtop och Singi Fjällvandring 11
Micro553 Förslag på rutt inkl Keb - inkl lite prylförslag Fjällvandring 14
fruluftsadam Keb - Abisko Fjällvandring 4
LodurX Utrustning för topturen på Keb? Fjällvandring 6
Zaine Abisko- Nikka + Keb 31:a juli- 9 aug Fjällvandring 6
marmit Nordiska toppar Fjällvandring 6
Michael Jönsson Höstvandring Vistasdalen-Nallo-Keb. Hjälpande hand önskas! Fjällvandring 22
Polarnatt Keb östra leden + kamvandring Fjällvandring 2
37varmt östrs leden keb Fjällvandring 0
Karolina P Journalist vandrar kring Keb Fjällvandring 9
Pesson86 Keb vecka 32 Fjällvandring 2
Fjällvinden Tjuvar å banditer på Keb Fjällvandring 3
daniel_axel Duolbanjunjecohkka? (Keb) Fjällvandring 2
Morgan Snöläget på Keb Fjällvandring 14
Jotun Sarek & Keb på 10 dagar - rimligt upplägg? Fjällvandring 21
Charlotte_LL Plats i helikopetern Nikka-Keb 21-23/9 Fjällvandring 0
YukioMishima Förstörelsen av Keb Fjällvandring 125
Bulgakov Snöläge Keb- Abiskotrakten 6-8:e juni Fjällvandring 5
Wingann Keb sista veckan i juni? Fjällvandring 9
RikardF Bestigning av Keb sydtopp - Ledförslag Fjällvandring 16
Namn Keb: Sydtoppen till Tarfalasjön Fjällvandring 9
F3l1XB 5-7 dagar kring keb Fjällvandring 13
tobiasdr Alternativ väg ner från Keb Fjällvandring 7
Hasse_70 Keb i september Fjällvandring 2
DanielK Synpunkter på tur runt Keb Fjällvandring 18
Bergman740 Tältplatser Nikka-Keb-Vakko Fjällvandring 5

Liknande trådar

Logga in