Krav på kajakledare inom Friluftsfrämjandet

Håller på med en uppgift inom pedagogik där jag jobbar utifrån olika sett att se på lärande. Jämför bla skolans, branschens och myndigheters krav på en examinerad kajakledare. NIL och BCU är jag bekant med personligen men hittar inga konkreta krav vad som gäller inom Friluftsfrämjandet. Kan någon vänlig själ ge en länk eller annat material som fungerar?

Allmänt tyckande är inte relevant i frågan då källa krävs.
 
Vet tyvärr inte men är som gammal friluftsfrämjare också nyfiken...

Har snokat lite och har hittat följande:
http://www.friluftsframjandet.se/la...-malardalens-grenledarmote-kajak-19-december/

-----------------
Region Mälardalens Grenledarmöte kajak, 19 december

INBJUDAN
GREN-/SEKTIONSLEDARTRÄFF KAJAK

KVÄLLEN KOMMER ATT HANDLA OM
Summering av säsongen
Framtidsplaner
Ledarutbildningen
Fortbildningar
Ledarpaddlingen
Mässor/event, var vill vi synas, hur vill vi synas
Kajakprogrammet
Ledarveckan sommar 2017

Mötet börjar kl. 19.00, fika och något att äta serveras från 18.30.

Frågor: Hör av dig till Ylva Schöldberg.
Varmt välkommen önskar kajakledningsgruppen!
-----------------

Där borde ju kunskapen/uppgifterna du söker finnas.

Hittade Ylvas kontaktuppgifter här:
http://www.friluftsframjandet.se/regioner/malardalen/kontakta-oss/

Hör av dig till henne och fråga.
 

Lästips

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.
Tack för svar Mattias

Friluftsfrämjandet verkar inte vara helt öppna med vilka krav de ställer eller så har de inte fastslagna krav...trodde först det var jag som googlade dåligt. :)
Personligen ser jag gärna att organisationer deklarerar helt öppet vilka krav/förväntningar som finns. Det underlättar både rekrytering och sätter förväntningar på rätt nivå.

Får försöka kontakta dem under morgondagen för att räta ut frågorna.
 
Då jag gick utbildningen för ett antal år sedan så fanns en kravmall man skulle fylla i och ticka av för att bli certifierad. Den var betydligt mindre krävande än t ex NIL men å andra sidan var det tydligt att man inte med FF certifiereing skulle hålla turer annat än inomskärs eller i sjöar under de förhållanden man gått kursen under.
Men maila ff och fråga - även om det inte finns på öppna webben så ser jag ingen anledning att det skulle var hemligt.
Det kan mycket väl ha förändrats sedan jag gick, då ffs utbildningar var ganska ny.

Sen finns ju kanotförbundets utbildningar paddelpasset med färgskala genemsam i botten men sedan unik per "kanotgren" på de högre nivåerna:
http://www.kanot.com/Paddelpasset/

/Patrik, tror även jag är paddelpasset grön inom havskajak
 
Jag likt många andra har tappat stinget och håller garden lågt vad gäller detta forum och det märks för nu skall de där förbaskade NIL och Paddelpasset smygas in igen. Sist har jag för mig om att trafiksäkerhetsverket var inblandat på något vänster och utav någon anledning som gick mig förbi.

Om ni delar ut klistermärken med bilder på Bamse så kanske någon vill ha de där certifieringarna är mitt förslag och i övrigt hänvisar jag till tidigare inlägg.

The Anka
 
Mitt inlägg handlar om olika utbildningar inom friluftsliv där jag fördjupar mej i paddlingens värld. Jag kollar olika organisationers krav, finska övervakningsmyndigheten Yukes krav och utbildningsstyrelsen krav på för att få yrkesexamen som Vildmarks- och friluftsguide. Sen sammanställer jag de olika organisationerna och kan därefter se om det finns motsättningar eller ej. Detta är strikt jämfört utan egna värderingar och är intressant utifrån vilka krav en aktör har. Detta råkar vara synnerligen relevant just nu då en rättegång om en kajakolycka just nu pågår.


Skickat från min iPhone med Tapatalk
 
Prata med Ylva

Hej, Jag vet att det (ständigt) arbetas med Friluftsfrämjandets utbildningar. Ylva vet garanterat vad statusen är och kan säkert hänvisa dig till rätt person om du behöver något mer. Lycka till!
 
Skillnad Sverige - Finland

Har inte lusläst Tukes dokument utan skummade igenom texten ytterst hastigt. Det verkar dock som om de finska anvisningarna är föredömligt tydliga jämfört med de svenska. Då jag tidigare satt i styrelsen i en paddelklubb här i Sverige och ville kolla vad föreningen egentligen har för ansvar fann jag de svenska direktiven väldigt luddiga.
 
Intressant att jämföra finska och svenska regler.

I de finska reglerna som Peifen länkar till ovan är föreningar undantagna medan konsumentverket i Sverige jämställer aktiviteter ordnade av företag och föreningar däremot undantas privata turer/aktiviteter i Sverige.

Jag har bara skummat de finska bestämmelserna men finner att de har en ganska bra struktur för hur man kan arbeta med säkerhet i en organisation.

Thure
 
Jag höll på med det här för svenska NILs räkning för några år sen och hade då kontakt med Konsumentverket. Det var väl inte solklart då och jag vet inte om det har kommit nya direktiv sen dess.

/ Ulf

Saxat från NILs hemsida:

Konsumentverket KO

Alla som bedriver kommersiell verksamhet (även viss ideell/föreningsverksamhet, se nedan) berörs av PSL, Produktsäkerhetslagen. Produktsäkerhetslagen kräver att inte bara varor utan också tjänster som säljs till konsumenter är säkra. En vara eller tjänst är säker om den inte medför någon risk eller bara en låg risk för människors hälsa och säkerhet. För att avgöra om risken med en tjänst ska anses som godtagbar tas hänsyn till bland annat:


  • Hur tjänsten utförs
  • Säkerhetsinformation som företaget lämnar
  • Om särskilda grupper, t.ex. barn eller äldre, 
utsätts för risken
  • God sed för säkerhet i den berörda branschen
  • Den skyddsnivå som konsumenten rimligen kan 
förvänta sig

PSL och tjänster, vilka berörs? Reglerna är inte solklara men så här redovisar KO:

Tjänst:

  • STF Fjällvandring, Klätterkurs – Återkommande. Öppet för vem som helst betalar en avgift.
  • Ridlektioner, Friskis o Svettis – Medlemsavgift, extra avgift för aktivitet.
  • Friluftsfrämjandet – Medlemsavgift, deltar i enstaka utflykter. Annonserar på nätet.
Gränsfall:

  • Två kompisar från simklubben simmar tillsammans en kväll. Klätterklubben håller gymnastiksalen öppen, medlemmarna kan gå dit själva.
  • Klätterklubben gör en gemensam utflykt till en klippa – Förening. Slutet sällskap. Ställer krav på medlemmarna. Ingen öppen annonsering.
  • Fotboll, Veckoträffar vid en klättervägg ute/inne – Förening. Veckoträning. Inget sporadiskt deltagande.
Inte tjänst:

  • Inte återkommande eller regelbundet. Inte annonserar öppet. Ett gäng kompisar som sticker iväg och en har tagit ut rutten.
 
Tack till alla förslag! Jag fick just tag på vad som gäller inom Friluftsfrämjandet. Skulle gärna spinna vidare på tråden då det kommit upp flera trevliga frågor i ämnet men tyvärr har jag en dead line som närmar sig ruskigt snabbt. Tar kanske tag i tråden vid senare tillfälle. Tack ännu en gång. Tror detta räddade en del av mitt arbete.

Paddla vidare och kom ihåg att njuta av färden för allt handlar i slutändan om så mycket annat än paragrafer och tygmärken på flytvästen.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips