Kondensvatten i tält, vad gör ni?

Ventilation slår allt

"The bottom line" är ändå att ventilation är bästa sättet att undvika kondens. En ska man kan tänka på är att inte lägga upp snö på tältet för att väderskydda det, som många gör, utan att istället gräva en grop som du placerar tältet i.
 
kondens i sovsäck

Ett självklart och en smula banalt svar är att helt enkelt försöka undvika att tillföra onödig fukt till sovsäcken, dvs byta om till torra underkläder innan man går och lägger sig, försök inte torka fuktiga sockar och annat i säcken - däremot kan man gärna lägga fuktiga kläder i en plastpåse som förvaras i säcken för att slippa dra på sig kläder med isskorpa på morgonen. Följer man dessa enkla regler kommer man ändå att svettas och tillföra fukt till sin sovsäck under natten - vad gör man då? Jo- då fyller man sin nalgeneflaska med hett vatten och bäddar ner den i sovsäcken då man har slagit läger - det kan torka upp säcken en del.
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
Mikroklimat?

"Hudens andning" Jag har också sett någon artikel om någon clown som kletat på sig för mycket. Media har dock inte alltid rätt, så.... Men huden har ju andra viktiga funktioner, som tex att avge svett, så det kan mycket väl finnas något i det. Jämför gärna med att ögat behöver syretillförsel, vilket minskar vid användning av linser dygnet om :)-)fast jag tror nog inte ögats andningsfunktion är lika viktig som lungorna trots allt (he-he).

Det är ju också möjligt att skapa slutna mikroklimat (växthusstorlek för människor, glasburk för insekter och växter). Så en teori skulle vara att fuktspärrspåsen innehåller tillräckligt med luft för att skapa ett mikroklimat (även om man tillslöt ordentligt).

Men då jag inte upplever era kraftiga kondensproblem, så fortsätter jag glatt att torka kängor och annat i sovsäcken!
 
Ögonen behöver andas pga cirkulationen är alltför dålig, ögonkroppen utgör en stor volym och syresättningen via blodet räcker inte.
 
Stiltje?

Okej då, nu har ni nästan övertygat mig om att använda eller åtminstone pröva en sådan påse att ligga i. Hur äckligt detta nu än kan bli. ;)

Jag har förresten aldrig menat att man kan i en sådan påse p.g.a. syrebrist. Det lät helt enkelt inte särskilt sunt att ligga i en liksäckliknande plastpåse. Det verkade vara en dålig kompromiss, som B- eller C-planen över något som jag sökte A-planen för. Som dock inte verkar finnas.

Min kärnfråga verkar fortfarande vara obesvarad. Ty påsen förhindrar ju bara att kroppens fuktighet tränger in i säcken.
Dock är kroppsfuktighet i mängdmässigt förhållande till själva andan nästan orelevant för uppkomsten av kondensat resp. isolationsförsämring.

Om ventilationsargumentet: Visst är det viktigt att ventilera så mycket det bara går. Men för att förhindra att andan kondenserar/fryser 2 decimeter från näsan, skulle man behöva aktiv diffusion, dvs luftrörelse. Jag brukar ha stiltje inne i tältet, bortsedd från lökätandets följderna.
Hrrrmmm.
(Det är gott med lök!!)
Om ni ser en kuf inne i Sarek som har en eldriven ventilator fastspänd på packningen och dessutom en otroligt lång skarvsladd runt axlarna - försök tilltala karln med "Hej Georg! Hur går det med ventilationen?". :)

Nej, på allvar nu, vad säger ni om det där med andan och stiltjen som råder trots all ventilation? Minus 10 grader kall luft måste faktiskt strömma ganska snabbt för att hinna fördela fuktigheten innan den framkallar de oönskade effekterna på resp. i sovsäcken.

Mvh,
Georg
 
Kondensfukt

Stänger du in en bit mark i ett tält så kommer markens avgivna fukt att kondenseras på närmaste kalla vägg. Är du sen själv inne i sagda tält och andas släpper inte bara din hud ut avkylningsfukt, eventuella fuktiga kläder du förvarar där beter sig likadant och slutligen kokar du vatten under tak så har du snart en liten sjö!
Helt självgjord.
Motmedlet heter företänksamhet och ventilation. Det måste inte vara kvav stilla i yttertältet. Lyft lite på botten, se till att ventilationen är öppen!
Torka våta kläder ute om det inte regnar eller dagtid när det regnar mellan dig och regnplagget, med din värme! Ev restfuktighet kan du konservera i plastpåsen. Allt för din komfort.
Laga maten och koka vattnet utanför yttertältet! Ser du sen till att gå ner i varv utanför tältet så kommer du att svettas mindre i det. (Har du prövat en mindre varm sovsäck? Bonus även lättare.) Under en tarp med rätt sovsäck är det definitivt inga kondensproblem men väl knott och ibland en smula dragigt.
Mot uppkommen kondens svamp och luftning, torkning!

Go tur, helst utan kondens

Johan K
 
Instämmer i att andningen är den stora fuktkällan

Med det följer också att plastsäcken inte är så avgörande. Lite kondens utanpå sovsäcken lär inte heller göra något beträffande isoleringen, så länge yttermaterialet inte släpper igenom det.

Själv vänder jag mig i sovsäcken, vilket alltså innebär att fukten stannar på ovansidan. Skulle jag vända mig tillsammans med säcken vore det däremot ett problem. Då skulle fukten ibland hamna liggunderlaget och säcken (och då tinar den).

Ävan om jag inte tycker kondens är ett problem, så är den ju uppenbarligen det för åtskilliga av er. Slutsats: Tältets ventilationsmöjligheter är viktigare än många tror.
 
Re: Kondensfukt

Hej Johan, i princip håller jag med, men... :)

johankse; sa:
Stänger du in en bit mark i ett tält så kommer markens avgivna fukt att kondenseras på närmaste kalla vägg.
Och detta är ju bottens vattentätta utsida - om man inte använder ett tält utan botten.
Är du sen själv inne i sagda tält och andas släpper inte bara din hud ut avkylningsfukt, eventuella fuktiga kläder du förvarar där beter sig likadant
Japp.
och slutligen kokar du vatten under tak
Nej, det gör jag aldrig. Faktiskt.
Motmedlet heter företänksamhet och ventilation.
Hmm, förmodligen mer ventilation än företänksamhet. Tänkt har jag så att det knakade i skallen, och kondens fick jag ändå, eftersom jag andades medan jag tänkte...
Laga maten och koka vattnet utanför yttertältet!
Absolut.
Ser du sen till att gå ner i varv utanför tältet så kommer du att svettas mindre i det. (Har du prövat en mindre varm sovsäck? Bonus även lättare.)
Ja, det stämmer, det där med att svettas, det är viktigt! I princip.
Men dessa mina massiva kondensproblem utspelade sig i 10 minusgrader, jag hoppas jag låter trovärdigt om jag nu påstår att jag då inte svettades. ;)
Samma sak med sovsäcken, den var visserligen inte för varm, utan lagom med en egentligen tillräklig marginal. Det var själva andan som ställde till med resp. orsakade kondensproblem.
Under en tarp med rätt sovsäck är det definitivt inga kondensproblem men väl knott och ibland en smula dragigt.
Ja, en tarp skulle nog aldrig orsaka kondensproblem, men å andra sidan vill jag knappast föreställa mig att tillbringa en iskall höststorm på en högslätt under en tarp.

Det underbart härliga med iskalla höststormar är förresten att allt som heter mygg och knott senast då drar åt...Hälsingland. Eller vart nu än.

/Georg
 
Re: Re: Kondensfukt

saxaren; sa:
Men dessa mina massiva kondensproblem utspelade sig i 10 minusgrader, jag hoppas jag låter trovärdigt om jag nu påstår att jag då inte svettades. ;)
Samma sak med sovsäcken, den var visserligen inte för varm, utan lagom med en egentligen tillräklig marginal. Det var själva andan som ställde till med resp. orsakade kondensproblem.
Man svettas i princip alltid litet grand. Det är dock mycket riktigt så att kroppen gör av med mer vatten via andningen när det är kallt (eftersom luften behöver tillföras vattenånga då den annars är för torr). Detta bidrar i hög grad till vätskeförlusterna i kyla och är helt klart svårare att känna kontinuerligt än vad svetten är... :)
 
Re: Re: Re: Kondensfukt

Hej Fredrik!
haskell; sa:
saxaren; sa:
Men dessa mina massiva kondensproblem utspelade sig i 10 minusgrader, jag hoppas jag låter trovärdigt om jag nu påstår att jag då inte svettades. ;)
Man svettas i princip alltid litet grand. Det är dock mycket riktigt så att kroppen gör av med mer vatten via andningen när det är kallt (eftersom luften behöver tillföras vattenånga då den annars är för torr). Detta bidrar i hög grad till vätskeförlusterna i kyla och är helt klart svårare att känna kontinuerligt än vad svetten är... :)

Angående svett i kylan: Japp. Jag hade t.o.m. funderat om jag borde ta med detta i mitt inlägg, dvs om jag borde inskränka mitt påstående att inte ha svettats där i 10 minusgrader, men jag lät det vara p.g.a. en viss oförklarlig tendens av mina inlägg att bli för långa... :)
Man svettas alltid. Svettas man inte längre, är man med en viss sannolikhet död eller liknande. Med att inte ha svettats menade jag att min kropp då inte svettades för att kyla ner sig. Men det finns ju andra anledningar att svettas, huden är ju en membran och inte någon vattentätt PVC-presenning. Som tur är.

/G.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips