kokkärl på 2,5l?

Hej på er!
Det kanske inte är så vanligt med stora kokkärl bland ul-packare, men vi är 2 vuxna och 2 barn som ska ut. Det var enkelt när vi bara var två, då fick vi plats i kastrullerna, men nu är det kört. Barnen äter inte heller frystorkad mat hur som helst utan det blir gärna hel-lagad mat.
Hur gör ni andra? Det måste väl ändå vara fler som tar med familjen ut. Att ha lätt packning är ju än mer nödvändigt nu då två ska bära packning för 4.

Vi beställde primus primetech set med 2st 2,3l kastruller. Enligt spec skulle setet väga in på 450g, men hemma väger det 750 vilket är en ganska grov differens. Nu är vi på jakt efter ett annat set i rimlig prisklass och rimlig vikt. Minst en kastrull måste vara 2,3, helst 2,5 l.

Rekommendationer?

Eller hur gör ni? Väljer ni annan mat som inte kräver så mycket tillagning? Alla råd är välkomna..
 

Lästips

Månadens fråga: Värmebölja under vandringen - hur gör du?

Hur tänker du om höga temperaturer väntar under din planerade långtur: genomför vandringen, planerar om – eller ställer in?

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

Helgelandskusten – Tio äventyr längs Norges dolda pärla

Helgelandskusten räknas till världens främsta destinationer för havskajak. Här är tio höjdpunkter för dig som vill utforska den norska kustskatten.

Paddla i sommar: Tips och inspiration från Utsidans medlemmar

Utsidans redaktion tipsar om fem bloggar och forumtrådar som får oss att längta efter att färdas fram på vattenytan.
Vad är det för typ av matlagning?

Ska ni sleva ner lite diverse i en gryta och steka/koka upp så är det väl bra med stora grejor. De flesta har Trangia och som Smux skrev passar 2,5 eller 4,5 Trangia bra. En stor gryta som 4,5 kan fyllas med annat om en, hen, man..., är rädd för att den tar för stor plats.

Det är för och nackdelar. En stor gryta tar mer plats men är ni fyra så underlättar en stor gryta matlagningen. Jag själv försteker för flera personer i 4,5 liters och sedan häller i det som ska kokas eller bara värmas upp.
Ibland är det bara den som hänger med utan annat kök. Oftast över eld. Den är inte tom i ryggan utan innehåller mat eller annat. Kanske träs över toppen på en sovsäck.

Prislapp = överkomlig.

Teori & Praktik
😊
 
Ja, det lutar åt trangias. Bara för att kunna koka makaroner behövs en hel del volym. Barnen äter som vuxna emellanåt!

Lite synd att de inte höll vad de lovade. Ett helt set på 450g. Vi hoppades att en kastrull skulle väga kring 200 då. Men det var väl önsketänkande.
 
Vi använder Trangias större lägerkittel 4,5L till familjen 25-köket får plats i kitteln. Lite värmeeffektivare att ta bort övre vindskyddets och ställa stora kastrullen på tre rostfria skruvar som placeras på undre vindskyddets. Finns flera äldre trådar med bilder.

Thure
 
Ja, det lutar åt trangias. Bara för att kunna koka makaroner behövs en hel del volym. Barnen äter som vuxna emellanåt!

Lite synd att de inte höll vad de lovade. Ett helt set på 450g. Vi hoppades att en kastrull skulle väga kring 200 då. Men det var väl önsketänkande.

Även om det är optimalt med en stor volym för att t ex koka pasta, så kan man ju koka i mycket mindre volym vatten. Även om det förmodligen leder till att de klibbar samman, men det är ju bättre än att bära med sig onödigt stor gryta
 
Vi kör Trangias kastruller i form av Tundra-setet tillsammans med en 2,5L lägerkittel och en stekpanna från Trangia 27. Allt får plats i kitteln, även köket. Tycker det funkar bra. Sen behöver man inte alltid ha med alla grejerna. Men tre kastruller är skönt när man ska laga riktig mat till hela familjen.

Ca vikt, kastrullset Tundra Ha II 450g, kittel 400g, stekpanna 120g

//Ingvar
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips