Kök till en nybörjare

Trangia är nog det bästa, jag ser inga fördelar med lösa spindelkök, .....
Inga? Inte heller att du inte blir lika låst vid just det urval kastruller som passar att packa i Trangiat? Själv anpassar jag hellre vindskyddet till kastrullerna, än anpassar kastrullerna till vindskyddet. De kaffapannor jag vill använda passar inte i Trangiat, inte heller de flesta kastruller jag vill använda. Höga dragspelsvarianten till vindskydd tycker jag fungerar bra, både till spindelköket när vi går flera och den toppmatade när jag går solo.

Raskesven
 
Trangia är nog det bästa

Jag ska meckla om så jag kan få in ett whisperlight i mitt trangia (för att det är tyst och pålitligt) men det finns även anndra brännaralternativ, deras egen är om jag inte minns fel en nova brännare. Då kostar det ju lite mer ån gasolbrännaren men det tycker jag är en fråga om huruvida man prioriterar pålitligheten i bensin eller inte.

Ulike brennere som monteres i trangia kan man finne her:
http://www.aye.dk/multifuel/

dsk
 

Lästips

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.
Hej alla glada, jag skall i sommar ut på min första "riktiga" tur till kalfjället för en 5-7 dagars fisketur.

Jag är ganska prylfixerad och har ett himla sjå att hitta rätt kök. Här kommer mina förutsättningar:

1) jag kommer troligen endast använda det sommartid.
2) jag är ganska bekväm av mig.
3) det kommer lagas en del mat, absolut inte bara värma frystorkat.
4) vikt är viktigt, men inte viktigast. ;-)
5) pengar är ganska oviktigt i sammanhanget.

Jag själv har funderat på ett Optimus Stella,men jag tror jag kommer behöva släpa med mig gas i för stora mängder?

Jag vet att det finns typ 1000 trådar om kök men jag vill ha en egen, tack på förhand för all hjälp :)

Trangia med gastillsats.
1) gas är effektivt på sommaren
2) gas är enkelt att använda
3) lättare att verkligen laga mat med gas (reglera effekten), bra med två grytor och en stekpanna.
4) jag och två kompisar gjorde åt en 225-grams gasbehållare på en veckas paddling. Vi lagade riktig mat hela tiden, frukost (gröt) och middag varje dag och lunch några gånger. Jag tror att trangiats vindskydd hjälper upp gasens dryghet en hel del. Tack vare den låga förbrukningen blir trangiat inklusive bränsle rätt lätt.
5) inte allt för svindyrt (och lär ska finnas ännu billigare kopior)

Och du kommer få höra lika många åsikter i ämnet som du får svar i den här tråden :)

/OJ
 
Fundera över vilka kärl du vill ha till också, meterioalvalet där är inte orelevant, om priset inte är en stötesten skulle jag nog råda till att ha ett renodlart kokkärl i titan (för att koka vatten och vattniga sker som inte bränner lätt) och lägga de grammen man sparat in där på någonting som är mer lämpat för knepigare mat, själv håller jag DUOSSAL för att vara det näst bästa efter kopparbottnat. Det sistnämnda behöver inte vara de tunga kärl man är van vid hemma på spisen men de är ofta lite svåra att hitta (kolla second-hand butikerna!).

Som vanligt finns det på ebay. Om man nu vill ha kopparbottnat alltså. Går säkert att trycka ner ett gaskärl och brännare om man vill. Eller karbidvärmare om man måste vara excentrisk.

Själv tycker jag att ett trangia är trevligt om man är flera, men kanske lite onödigt tungt att bära för en allena. Ett spindelgaskök hade jag nog köpt om jag skulle köpt nått idag. Jag lagar mest mat över öppen eld, utom på sommar halvåret, då blir det trangia eller toppmonterat gas, eller eld ändå (med sjuk säkerhetsmarginal..) så jag kan inte komma med några bättre råd!
 
Går jag ensammen har jag ett toppmonterat Primus Micron, funkar OK, lite vindkänsligt och inte så lämpligt att ställa tunga kastruller på.
Är vi två brukar det bli Trangia 27 med gas, funkar bra tycker jag, ja det är aningen tungt men inte överdrivet illa. Dessutom hyfsat billigt. För att spara lite vikt lämna stekpannan hemma och ta en foliepajform som lock.
Om du har mycket pengar välj ett Trangia HA, lite lättare men dyrare.

Fördelen med bensinkök, t.ex ett Optimus Nova, är att det är lättare att hitta bränsle. Man kan kanske köpa ett par deciliter bensin i något sameviste om det skulle krisa. Sedan är det ett bättre vinteralternativ, men det hade du kanske inte behov av.

/Ulf
 
1) jag kommer troligen endast använda det sommartid.
2) jag är ganska bekväm av mig.
3) det kommer lagas en del mat, absolut inte bara värma frystorkat.

Forklaring på hvorfor jeg trakk inn et uvanlig køk som Coleman 550
Re 2 &2 Denne er like lett å anvende som et gas køk, ingen forvarming på sommeren.
Re 2 Du behver ikke å sette sammen komponenter, du kan fylle heptan, alkylatbensin (4-takt miljøbensin) om nødvendig bilbensin og annet Coleman-fuel lignende, men Ikke E85.
Re 3 Dette er en brenner som er lett å justere. Jeg har hatt mitt siden 1991 og det har funket uten service, kun en liten dråpe symaskinolje i pumpa hvert år.

Siden jeg syntes det er OK med litt mer kompliserte greier på vintern har Nova blitt min yndling, og Trangia med gasbrenner om sommeren. Siden den ekstra vekten kompanseres med lavere gas forbruk.

dsk
 
Senast ändrad:
Oj ännu fler svar :)

Ett Trangia med gasolbrännare känns trevligt. Speciellt stabilitet + vindskyddet.

Coleman 550 ser åxå trevligt ut, om inte annat så kanske man kan ha ett sånt som backup.

Eller Stella+ som sagt, det är även estetiskt tilltalande :)

Sen så upptäckte jag då precis att det finns en uppsjö olika tillbehör i form av grytor och stekpannor, det gör inte saken lättare för en velig nybörjare.

Som tur är har jag ett par månader på mig innan vi skall iväg, så nog skall jag lyckas bestämma mig även för kök.

mvh
Daniel
 
Senast ändrad:
Kiss

är en bra princip...
Trangia med gas och duokastruller skulle jag rekommendera, stora modellen med gastillsats. Köp 0,9 eller 1,4l kaffepannan. Den senare rymms ej i köket, komplett men gör matlagningspicknickar mera funkis när man dricker ur muggar eller kåsor. En 4mm marinplywoodbit 30x45cm och en rullbar skärbräda från CO underlättar köksbestyren ute. En tunnbladig kökskniv och en stor sked kompletterar hårdvaran.
Det är stabilt, vindskyddat, användbart, praktiskt och relativt lätt att få tag i.
När vanan och lusten sen överfaller dig kan du botanisera vidare i lugn och ro, det finns många kök att välja på.....
//J
 
Stora kaffepannan i T25:an...

Jag fixade till min stora kaffepanna - så nu ryms den bra i stortrangians lilla kastrull:

Stoppade in den i en falsningsmaskin på jobbet, rullade en 'vågform' runt nederdelen av pannans sida så att bottendiametern ökade lagom mycket, kanthöjden sjönk i motsvarande mån - och vips så ryms den i kastrullen. Med bibehållen totalvolym...
 
Gjorde ett test idag med 100g Primus gas till mitt Technotrail kök och kokade upp en massa vatten, jag tycker att det blev en rätt bra fingervisning av hur mycket som går åt när man är ute.
happy reading
/fredrik
 

Bilagor

  • Hur länga räcker 100g Primus gas.pdf
    196.9 KB · Visningar: 370

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips