Kök till en nybörjare

Hej alla glada, jag skall i sommar ut på min första "riktiga" tur till kalfjället för en 5-7 dagars fisketur.

Jag är ganska prylfixerad och har ett himla sjå att hitta rätt kök. Här kommer mina förutsättningar:

1) jag kommer troligen endast använda det sommartid.
2) jag är ganska bekväm av mig.
3) det kommer lagas en del mat, absolut inte bara värma frystorkat.
4) vikt är viktigt, men inte viktigast. ;-)
5) pengar är ganska oviktigt i sammanhanget.

Jag själv har funderat på ett Optimus Stella,men jag tror jag kommer behöva släpa med mig gas i för stora mängder?

Jag vet att det finns typ 1000 trådar om kök men jag vill ha en egen, tack på förhand för all hjälp :)
 
Hej alla glada, jag skall i sommar ut på min första "riktiga" tur till kalfjället för en 5-7 dagars fisketur.

Jag är ganska prylfixerad och har ett himla sjå att hitta rätt kök. Här kommer mina förutsättningar:

1) jag kommer troligen endast använda det sommartid.
2) jag är ganska bekväm av mig.
3) det kommer lagas en del mat, absolut inte bara värma frystorkat.
4) vikt är viktigt, men inte viktigast. ;-)
5) pengar är ganska oviktigt i sammanhanget.

Jag själv har funderat på ett Optimus Stella,men jag tror jag kommer behöva släpa med mig gas i för stora mängder?

Jag vet att det finns typ 1000 trådar om kök men jag vill ha en egen, tack på förhand för all hjälp :)
1. Gas är smidigt sommartid. Bra effekt, lätt att reglera värmen.

2. Gas, bara att vrida på.

3. Spindelkök eller Trangiatyp med gasbrännare. Toppmatad blir tröttsamt instabil om du oftast ska laga mat och inte bara värma upp något.

4. Då utesluts inte Trangiat, eller motsvarande med bra vindskydd.

5. Hela världens kök står till ditt förfogande.

Gas är ett effektivt bränsle under den varma årstiden. Släpar inte mer gas än du skuulle gjort med bensin eller fotogen, däremot mindre i vikt än om du tar alkohol.

Raskesven
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
Tack för ett snabbt svar Raskesven :)

Då har jag några funderingar om modell såklart, men även gasförbrukning. På en websida läste jag att en 220g gasbehållare kan räcka ca 60 minuter.

Det känns som 2 dagars förbrukning det. Hur mycket kan man förväntas använda på en 5-7 dagar ute i skogen där man lagar äg, bacon, gröt etc till frukost och under dagen vill ha mat å kaffe?

Modeller av kök som verkar vettiga annars är ju då:

Optimus Stella+
MSR WindPro
Snow Peak Giga Power BF
Trangia med gasolbrännare

Alternativt ett omni/multifuel som även kan ta Gas, men de är inte lika effektiva som jag har förstått det.?

Har någon sämre eller bättre erfarenheter av ovnstående olika kök så tar jag mycket gärna del av dem :)
 
Det finns många gamla trådar om hur mycket gas som går åt.

Ska du laga avancerad mat så lär maten nog väga betydligt mer än gasen.
 
Då har jag några funderingar om modell såklart, men även gasförbrukning. På en websida läste jag att en 220g gasbehållare kan räcka ca 60 minuter.

Det känns som 2 dagars förbrukning det. Hur mycket kan man förväntas använda på en 5-7 dagar ute i skogen där man lagar äg, bacon, gröt etc till frukost och under dagen vill ha mat å kaffe?

Jag räknar med 2-3 dagar på en sådan tub om jag lagar "riktig" mat. Tre tuber bör definitivt räcka till din tur, om du inte tänker dig långkok.

I skogen kan du ju alltid laga mat över öppen eld om det kniper.
 
Gasförbrukning beror på antalet personer. Är du solo så räcker en stor drygt 600-grams gastub bra för en vecka. Blir nog gas över.

Primus spindelkök för gas, dvs. Himalaya eller Easyfuel använder jag. Vi lagar ofta mat från egentorkat och det fungerar bra.

Raskesven
 
Raskesveen har gitt gode råd.
Vindskydd kan spare mange gram gass.
Selv bruker jeg trangia med gasbrenner om sommeren.

Forøvrig kan jeg si at jeg er veldig godt fornøyd med Coleman 550B som er et bensin køk.
Det er nesten like lett å anvende som gass.

Når det er kaldt anvender jeg Optimus Nova med vindskjerm og kjeler fra Trangia.

dsk
 
Jag tänker inte tipsa om gasåtgång! Lita inte på andras erfarenhet utan skaffa egen!

Då du köpt köket är det bästa sättet att testa köket på en helgtur i hemmaknutarna. Laga samma typ av mat som du gör under fjällturen och kolla hur mycket gas det går. Du får kanske inte ett exakt fasit då förhållanden kan variera men en fingervisning är det. Räkna ut din förbrukning och ta sedan med lite mer gas än vad som behövs (minst 1 dag reserv)
 
Trangia är nog det bästa, jag ser inga fördelar med lösa spindelkök, visst det går att komma ner lite i vikt men lyxen som man har i trangias stabila konstruktion och välfungerande vindskydd är enligt mig värt de extra grammen, speciellt om man är ute längre då jag misstänker (har inte mätt men är ganska säker) på att trangiavindskydden gör att du får ut mer effekt av bränslet än med vanliga vikbara vindskydd så du då över en lite mer utdragen tid faktisk vinner vikt.

Jag ska meckla om så jag kan få in ett whisperlight i mitt trangia (för att det är tyst och pålitligt) men det finns även anndra brännaralternativ, deras egen är om jag inte minns fel en nova brännare. Då kostar det ju lite mer ån gasolbrännaren men det tycker jag är en fråga om huruvida man prioriterar pålitligheten i bensin eller inte.

Fundera över vilka kärl du vill ha till också, meterioalvalet där är inte orelevant, om priset inte är en stötesten skulle jag nog råda till att ha ett renodlart kokkärl i titan (för att koka vatten och vattniga sker som inte bränner lätt) och lägga de grammen man sparat in där på någonting som är mer lämpat för knepigare mat, själv håller jag DUOSSAL för att vara det näst bästa efter kopparbottnat. Det sistnämnda behöver inte vara de tunga kärl man är van vid hemma på spisen men de är ofta lite svåra att hitta (kolla second-hand butikerna!).

Snåla inte med bränslet den första turen innan du lärt dig hur mycket just dina vanor konsumerar, ta med dubbelt så mycket som du tror kommer gå åt, vist det väger lite mer men det är ingenting mot obehaget att stå utan när det behövs. I skogslandet är det ju inte samma problem så där kan man närma sig marginalerna mycket mer lättvindligt.

Smaklig måltid
 
Glöm heller inte att skaka om gasol-behållaren lite före varje användningstillfälle. Om du inte skakar om den så brinner den bra ett tag, sen när du förbrukat kanske halva behållaren så kan den börja brinna dåligt, det brinner, men inte lika bra.
 
ETA-Power

Är lite förvånad att ingen nämnt Primus nya serie i sammanhanget. Någon som har erfarenheter, bra eller dåliga? De köken verkar ha många av Trangias fördelar men vara lättare och effektivare. Som sagt - någon som har testat?
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips