kök och kokkärl för matlagning

Jag är själv inne på att skaffa ett nytt gaskök och står i valet och kvalet mellan FMS-118 eller Primus Express Spider. Jag fann en sida som visar hur FMS köket "spottar" när gastuben körs uppochner, vilket skulle bero på att förvärmningsslingan är något för liten för att kunna hantera flytande gas helt perfekt. Om det stämmer så blir det nog ett Primus som har betydligt större förvärmning.
http://blog.hillmap.com/2013/01/fire-maple-fms-118-sputters-in-cold-vs.html

Som vinterkök så har jag mitt Omnifuel och använder bensin eller fotogen men det går även helt perfekt att köra med gas och ställa tuben uppochner, det spottar inget, men det är stort och tungt.


Som nykomling, Varför vill man ha gasen upp och ner? För att få ut det sista ur flaskan?
 

Lästips

Paddla i sommar: Tips och inspiration från Utsidans medlemmar

Utsidans redaktion tipsar om fem bloggar och forumtrådar som får oss att längta efter att färdas fram på vattenytan.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

De liftar och ploggar igenom Europa: ”Alla hjälpsamma får oss att orka”

Utsidan mötte upp Michaela och Jiří Dolan under deras Stockholmsbesök, och plockade skräp på ett lite annorlunda sätt – från kajak.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.
hejsan
har ett msr windpro.
det funkar både med stående och uppochner flaska.
uppochner funkar när brännaren blivit varm , går att reglera då.
blir mer effekt när flaskan är uppochner-användbart på vintern, speciellt med sievert 2008

vänligen nils
 
Jag är själv inne på att skaffa ett nytt gaskök och står i valet och kvalet mellan FMS-118 eller Primus Express Spider. Jag fann en sida som visar hur FMS köket "spottar" när gastuben körs uppochner, vilket skulle bero på att förvärmningsslingan är något för liten för att kunna hantera flytande gas helt perfekt. Om det stämmer så blir det nog ett Primus som har betydligt större förvärmning.
http://blog.hillmap.com/2013/01/fire-maple-fms-118-sputters-in-cold-vs.html
(...)
Tack för varningen! Min FM118 är relativt nyanskaffad och jag har hittills bara vänt på gaspatronen en gång, inte för att det var kallt (det var det inte), utan för att tömma det sista ur gaspatronen. Då märkte jag inget konstigt alls. Hade väldigt liten låga, den blossade upp litet men gick sen att reglera även efter patronvändningen.
Jag hörde en teori om att det snarast var den relativt stora tvärsnittsarean hos förvärmningsslingan, som kunde tänkas vålla problem. Kan någon sakkunnig reda upp begreppen?
 
tack för alla svar, utsidan är en fantastisk sida med mycket kunskap och erfarenhet. lutar åt ett firemaple med trianga kärl. planerar inte att använda köket i sträng kyla. särskilt uppskattat var länken till thermoreflect som joanna tipsade om!
 
En ytterligare aspekt att fundera över i ditt val, det är var du lagar din mat i fält. Själv lagar jag gärna maten under öppen himmel när vädret tillåter, men nästan lika ofta i absiden. Vid den senare användningen uppskattar jag stabiliteten och hur väl Trangiaköket (med gas) avgränsar lågan.
 
tack för alla svar, utsidan är en fantastisk sida med mycket kunskap och erfarenhet. lutar åt ett firemaple med trianga kärl. planerar inte att använda köket i sträng kyla. särskilt uppskattat var länken till thermoreflect som joanna tipsade om!

Jag makulerade min order från Uk och skickade ett mail till Weidland med förfrågan om de hade några spillbitar utav 4mm ThermoReflekt. Jag skrev att jag behövde ca: 50x60 cm för ett projekt till att värmehålla kastruller inom friluftslivet.
Det tog bara en dag så fick jag svar att om jag skickade in ett block med frimärken (60:) så skulle de sända mej en bit som skulle täcka mina behov.
Två dagar senare kom en hemleverans med Schenker och jag fick en rulle på 1,5m2, det kallar jag ett fynd och otroligt bra service.
Nu kan jag göra Potcozy till varenda kastrull jag har:)

/Dennis
 
Kul med Wiedland, jag hade lite dåligt samvete för att jag tipsat om något som kanske inte var så lätt att få tag på för andra än oss byggfolk.
Ett tips till av samma positiva sort: får du inte tag på lösa delar till Trangia, t ex separat tamoj till Minitrangia eller lösa kastruller, så är det bara att maila direkt till deras kundtjänst :).

Den stora frågan återstår: vågar jag fortsätta vända på gaspatroner ihop med min optimistiskt Slovakien-inhandlade FM118?
(Joanna, eld-paranoiker)
 
Trangias Gourmetpanna kan rekommederas efter många goda bruk. Är man friluftkökberoende under långliga tider uppskattar man en speciell vattenvärmarkanna. Vad avser du dricka för kaffe och i hur stort sällskap? Det avgör ju hur du gör livelexiret ute. Samt vilka hjälpmedel du behöver. Tedrickare har det oftast enklare.
go tur
 
joanna

Min erfarenhet av Trangias gasbrännare (som också har förvärmningsslinga) är att det är effektivare att uppehålla gastrycket och få ut den sista gasen ur en tub genom att värma den mellan händerna rätvänd än att vända tuben upp och ner. Då slipper man även ev problem med gaspuffar och att köket "spottar".
Kanske värt att testa även med din brännare under kontrollerade former?
 
Min erfarenhet av Trangias gasbrännare (som också har förvärmningsslinga) är att det är effektivare att uppehålla gastrycket och få ut den sista gasen ur en tub genom att värma den mellan händerna rätvänd än att vända tuben upp och ner. Då slipper man även ev problem med gaspuffar och att köket "spottar".
Kanske värt att testa även med din brännare under kontrollerade former?
Jag har oavsett brännare alltid hittills klarat mig bra med kroppsvärme, reflektion från värmaren, sovsäck och dylika enkla knep, men jag tänkte att vändningsmöjligheten skulle vidga marginalerna, hjälpa till att få ut all gasen och kanske öka bekvämligheten. FM118 var billigt i Slovakien och prylgalningen i mig vaknade till, men skall den hålla på och spotta så vill jag inte veta av den ;).
Jag återkommer med rapport efter ett tags användning.
 
Trangias system är svårslaget. Kan köras med sprit, gas eller multi. Finns större lägerkärl som passar med köken. Tillbehör och reservdelar lätt att få tag i. Jag kör med Trangia 25 vid matlagning. Vi är två och då tycker jag 25 är lagom om man ska bli ordentligt mätt. Jag har HA kastruller och dessa kan jag varmt rekommendera. Dom är hårdare och slätare i ytan och därför lättare att rengöra. Känns inte sådär mjukt och klibbigt som aluminum kan göra utan mer som rostfritt stål. Vindskyddet är i vanligt UL. Spelar ju mindre roll där.

Var ute bara ett par gånger innan jag även köpte till kaffepannan. När man ätit och kastrullerna är smutsiga är det oerhört tillfredställande att ställa på pannan med rekorderligt kokkaffe i. Dessutom praktiskt att ha ett kärl som man bara använder till kaffe, te och vatten.

Kör man dessutom med spritbrännare så kan man njuta skogens ljud medans kaffet kokar upp ;)
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips