Kniv: bröd/kök för resa

Jag söker knivar för köket att ta med på utlandsresa alt "utflykt" där vikten inte är en viktig egenskap. Det primära är att kniven har ett lämpligt fodral samt kanske inte är överdrivet stor. Lämplig längd på bladet bör vara ca 20 cm. Jag har letar febrilt med har inte hittat kniv med fodral/slida alt infällbar modell.

1. Brödkniv
2. Kökskniv

//M@tz
 
Kydex!

Så här kan du göra. Skaffa en bit kydex, hos hobbyhandlare eller knivmakare. Ta den kniv du vill ha, vilken som helst. Forma en "egen" slida efter bladet. Då behöver du inte begränsa dig till de knivar som har färdig slida. Anna
 
Här i storlek 9, dvs något kortare än enligt dina krav...

A-OPINEL-113090-0002.jpg
 
Jag söker knivar för köket att ta med på utlandsresa alt "utflykt" där vikten inte är en viktig egenskap. Det primära är att kniven har ett lämpligt fodral samt kanske inte är överdrivet stor. Lämplig längd på bladet bör vara ca 20 cm. Jag har letar febrilt med har inte hittat kniv med fodral/slida alt infällbar modell.

1. Brödkniv
2. Kökskniv

//M@tz
Till att börja med så får du nog ge oss lite fler uppgifter. T ex, vad får knivarna lov att kosta, dvs är det uteslutet med customknivar? Vilka material föredrar du? Kan du tänka dig handla från Japan eller USA?

Den gamla tråden i samma ämne finns här: http://www.utsidan.se/forum/showthread.php?p=270689

~Paul~
 
Det är svårt att hitta köksknivar med färdiga fodral. Enklast är att ta en av sina befintliga och sedan ordna något slags skydd åt den. Oftast väljer jag helt enkelt att vira in den i en handduk. En tillverkare som levererar kydexskydd från början är Bark River (beställs från USA). Deras Chef/Utility kanske passar?:

http://barkriverknives.com/albums/album294/Chef_Uty_with_Script.jpg

http://barkriverknives.com/albums/album294/Chf_Uty_In_Slip.jpg

Specs:

Overall length:11.250 Inches
Blade Length: 6.775 Inches
Cutting Edge: 6.3 Inches
Blade Steel: 12C27 @ 58rc
Blade Thickness:.85 Inch
Weight:5.7 Ounces
 

Aktuellt

Månadens fråga: Hösten är här – vad lockar mest?

Är hösten en tid för svampplockning runt knuten – eller lockar äventyren? Vi tar pulsen på Friluftssverige hösten 2025.

Upplev Halmstads kust: Vandra Prins Bertils stig

Leden som på 18 kilometer förenar stadspuls, rogivande natur och slående vyer över havet.

20 år av diskussioner om torkad mat – och 10 tips!

I år har en av Utsidans populäraste forumtrådar, "Torka mat", varit aktiv i 20 år. Här bjuder vi på tips till dig som vill börja torka egen utemat!

”I nivå med luften vid flerfiliga motorvägar”

Ny forskning visar att klätterskornas skosulor släpper ut riskfyllda kemikalier i luften när de nöts. Nu växer trycket på branschen att agera.
Jag söker knivar för köket att ta med på utlandsresa alt "utflykt" där vikten inte är en viktig egenskap. Det primära är att kniven har ett lämpligt fodral samt kanske inte är överdrivet stor. Lämplig längd på bladet bör vara ca 20 cm. Jag har letar febrilt med har inte hittat kniv med fodral/slida alt infällbar modell.

1. Brödkniv
2. Kökskniv

//M@tz

Jag gillar min EKA Swede 1000 (finns/fanns en EKA Fillet om du hellre vill ha träskaft).
Skär allt från motsträviga mjuka tomater till bröd! Utematlagningen får ett rejält lyft jämfört med att köra med en småtrött Victorinox. Tunt och skönt, och tillräckligt långt blad.
Kostar 198 på t ex Claes O.
http://www.eka-knivar.se/
 
Jag kör med en Cold Steel Bushman, funkar både till grovgöra och finlir (om den är finslipad dvs). :) Allt från att hugga flis till att skära tomater.
 
Det var ena riktiga bastarder dePaul, gillas skarpt! Machete korsat med kökskniv typ, lite som min Bushman fast mer gediget. Jag antar att du rekommenderar full flat grind? Vilket stål är att föredra, rostfritt blir kanske lite mer svårskärpt?
 
Det var ena riktiga bastarder dePaul, gillas skarpt! Machete korsat med kökskniv typ, lite som min Bushman fast mer gediget. Jag antar att du rekommenderar full flat grind? Vilket stål är att föredra, rostfritt blir kanske lite mer svårskärpt?
Hej Stefan. Det här en typ av vildmarkskökskniv, därmed skulle jag rekommendera rfr stål. T ex Crucible CPM S-30V. Kniven är inte fullt flatslipad. Den är som synes av bilderna "partially flat ground."

~Paul~
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips