Klibbigt sot på kaffepanna över brasa

När denna 10 år gamla tråds nu väckts till liv infinner sig genast två frågor:
1) vad är svarvull?
2) vad är en matbod?

(Jag googlade. Svarvull fick bara träffar på Utsidan. Matbod är typ tillfällig kiosk som tillreder/serverar mat)
 
När denna 10 år gamla tråds nu väckts till liv infinner sig genast två frågor:
1) vad är svarvull?
2) vad är en matbod?

(Jag googlade. Svarvull fick bara träffar på Utsidan. Matbod är typ tillfällig kiosk som tillreder/serverar mat)
Assiciationslek: "svarvull finns i matboden" blir "svinto finns i affären".
Man bör dock veta lite om metallsvarvning och att en bod är en byggnad där det förvaras något....
 
Det är roligt med gamla uttryck, och just matbod ska jag försöka börja använda, speciellt när jag ska till Ica Maxi.
 
Jag har en kaffepanna separat i fodral för kaffekokning.
Den brukar jag bara torka inuti med hushållspapper efter användning, utvändigt får det vara.
Om jag däremot har Trangiaköket med mig och har använt pannan över öppen eld så använder jag Tenol på hushållspappret när jag torkar utsidan.
Två huvudorsaker. Tenol finns med i packningen om Trangiaköket är med. Tenol löser snabbt upp sot o tjära, det gör inte vattenbaserade medel. Jag är lat och orkar inte gnugga med diverse produkter som ändå är mindre effektiva.

Svinto är nog bra på gjutjärn o rostfritt. Men förstör ytan på aluminium, koppar och silver. 3M tvättsvampar med grön beläggning använder jag inte till någon rengöring i köket, eftersom slipmedlet som finns i förändrar ytan på det man försöker göra rent.
Det rör sig då inte om rengöring utan mer om bearbetning.

/John
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips