Klättermusen-Mjölner 100 hjälp??

Hej. Jag undrar om någon kan hjälpa mig. Jag stog i valet och kvalet att köpa en ny ryggsäck efter att jag drog sönder framhandtaget på min förra ryggsäck och jag fick den återlöst. Valen nu stog mellan Klättermusen Mjölner och Norröna .

Jag köpte en ny Klättermusen Mjölner. Nu till mina frågor då jag inte riktigt har kommit överens med den ännu då instruktionen som medföljde är mycket kortfattad och att deras hemsida visar den gamla modellen.
Behöver man ställa in / justera toppstramarna, de åker nämligen inte automatiskt upp till toppen av de V-ställda aluminiumrören på säcken när jag har ställt in min ryggglängd så att den sitter bra??Själv är 194 cm lång om det kan påverka inställningarna. Jag misstänker att de ska sitta högst upp för att minimera all form av obalans.
Hur låser jag avbärarbältet om jag inte vill ha det frisvängande, jag har dragit i remmarna på sidan men det svänger fortfarande. Orsaken till denna fråga är att jag hade ganska tungpackning i säcken men med liten volym varför det blev obalans i säcken när jag rörde mig.
Hur tungt kan man bära i en Mjölner och hur högt ska vikten sitta? Jag vet inte var man fäster tältet på bästa sätt, på min förra säck satte jag det under det höjbara topplocket men det fungerar inte nu med rullöppnningen.

/Tacksam för svar, Lars-Erik
 
Toppstramarna

Hej Lars!

Kan bara hålla med om att instruktionen är väldigt knapphändig, mailade till Klättermusen och tyckte att man kanske kunde förbättra instruktionen, t ex komplettera den med bilder så man slipper gissa sig till namnen. Det var för ett år sen. Tältet lägger du antingen i säcken eller fäster ovanpå mjölnern. Med locket ihoprullat och säcken fylld får du en god platå att lägga tältet på. Jag hade föredragit i säcken men det är nog en smaksak.
Avbärarbältet blir nog svårt att låsa helt, drar du åt sidostramarna rejält så blir den lite mer stabil men tanken med säcken är ju just bland annat rörligt höftbälte. Det viktigaste är nog trots allt att få säcken stabil upptill, toppstramarnas funktion måste fungera. Ställde in min säck otaliga gånger men resultatet blev aldrig riktigt bra, för mig. Gick bra precis när man ställt in dem enligt instruktionen men efter ett tag så var det vingel igen. Begriper inte varför det skall vara så krångligt systemet med toppstramarna... nåväl, kanske nån annan har andra erfarenheter? Skrev en recension av säcken här... Sålde min säck och köpte en Vulcan med fast bärsystem istället även om Mjölnern var snyggare.
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
Klättermusen Mjölner 100 hjälp??

Hej Bo-Göran. Tack för svaret på min Mjölner fråga. Det är skönt att fler tycker att medföljande instruktion är svårläst.

/Mvh Lars-Erik
[Ändrat av icarus 2002-07-25 kl 14:04]
 
Har jag fyllt säcken så brukar jag fästa tält och liggunderlag med remmar på utsidan. Annars är det ju bara att slänga ned dem i säcken, vilket också passar när du bär det där tunga med liten volym.
 
Mjölner

Jag har en Mjölner 100 som är ca 6 år gammal, men vad jag vet så är bärsystemet nästan oförändrat.

Höjden på toppstramarna ställer man in med de små platta spännena som sitter under ryggplattan. Tanken är inte att toppstramarna alltid skall hamna längst upp på aluminiumramen, utan att man skall kunna ställa infästningen i höjdled som man vill ha den. Är man lång så är det kanske bra att ha toppstramarna i sitt högsta läge, men är man kort vill man nog ha dem en bit ner på ramen. Jag är 182 cm och har mina ca en decimeter ner på ramen.

Vill man ha toppstramarna högt så drar man åt remmarna under ryggplattan, vill man ha de längre ner släpper man ut samma remmar. Tänk på att trycka upp ryggplattan i sitt läge (d v s det läge där den skall sitta när man bär säcken) när du justerar toppstramarna. Ryggplattan hålls ju inte på plats av dessa remmar, utan av en separat rem som går ner och fäster på sidan av säcken. Mina toppstramare håller sig bra på plats. Om något ändras medan man bär säcken beror det nog på att någon av remmarna i bärsystemet glider i sitt spänne.

Rent allmänt tycker jag att bärsystemet på Mjölnersäckarna är ett fiasko. Läs mer på: http://www.utsidan.se/recensioner/visa.asp?ID=199

När det gäller att fästa saker uppe på säcken så tycker jag inte att hålbanden där fungerar bra för större och tyngre kollin. Ett liggunderlag eller så går bra, men ett tält på 4 kilo är i mesta laget. Jag har sytt på ett extra hålband på min säck, och satt på remmar som fäster i ramen och sedan går över säcken och fäster i det nya hålbandet baktill. Med dessa kan man spänna fast saker med en helt annan stadga än med originalfästena. Nackdelen är att man blockerar rullöppningen.

Är någon intresserad av detaljer kan de höra av sig.

Peter
 
Tungt

icarus; sa:
Hur tungt kan man bära i en Mjölner och hur högt ska vikten sitta?

Hur tungt du kan bära beror nog mer på dig än på säcken. Jag har burit ca 40 kilo i min. När det gäller tyngdpunkt så gäller samma gamla regler som på ramsäckarnas tid: Hög tyngdpunkt ger tyngden nära kroppen, men sämre balans. Jag brukar packa ganska lätt i det nedre facket (sovsäck, kläder) och sedan tyngre högre upp. Givetvis strävar jag efter att få de tyngsta sakerna så nära ryggen som möjligt.

Peter
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips