Kebnekaise Östra-Västra leden??

Hej!
Har precis börjat planera en topptur till Kebnekaise i slutet av augusti. Har hört att det finns en svår led och en mindre svår (östra-västra??). Vad är skillnaden?
Tacksam för svar/ Jonas
 
Den lättare leden (västra) är mer lättgången och brukar rekommenderas till de som går upp själva för första gången. Inga klätterinslag att tala om (jag har dock inte gått hela leden själv). Den är längre och tar därmed längre tid. Den östra leden är kortare (och något brantare) och innehåller lite lättare klättring (ca 3). Det finns några luftiga avsnitt. Den går också över/bredvid ett par glaciärer och lite glaciärkunskap är bra att ha (ett krav anser en del). Hör efter med guiderna på Keb hur dagsläget är när det gäller snö, sprickor osv. Sen kan givetvis vädret ställa till det ordentligt och man bör vara förberedd på det.
 

Lästips

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.
Västra leden Keb

Jag har bara gått västra leden. Den är helt ok, inga stora vad (just då) eller överraskningar. Den tog 10,5 timmar upp och ner inklusive lunchpaus vid en av toppstugorna. Tråkigt med Kaffedalen som gör att man måste gå ner 200 meter i en svacka på både upp och nerväg.
Keb är fint, gå dit!
¤
 
Hej!

Västra leden om man går själv, och östra går man med guide i grupp från fjällstationen, om man är "nybörjare".

Västra leden är som sagt längre och jag skulle även vilja säga jobbigare! En gång tog det 14,5 tim för mig och mitt sällskap, pga bl.a. bristande skare och lårdjup snö på flera sträckor. Då gjorde vi en kort matrast i toppstugan innan vi gick ner igen.

Går man östra leden med guide behöver man aldrig tveka om väg, man går på glaciärsnö som är upptrampad, åker byxbak på nervägen m.m., m.m. Även om det förekommer klättring med fasta rep anser jag nog att östra leden är den "enklare" i sammanhanget.

Sen måste man tänka på att alla råd i dessa sammanhang är subjektiva och har "bäst-före-datum". Förhållanden växlar år från år, månad för månad, vecka för vecka och naturligtvis även dag för dag.

Man får helt enkelt ta det som det är, när man väl är där!
:)

Mvh Bert
 
Toppen!

Hej Jonas,

Visst är det långt att gå, men i augusti är det ingen vidare risk för snö till midjan. Och det beror på ens fysiska form och hur van man är att gå brant uppför. Om man är i någorlunda god fysisk form och man tar det lugnt, så man inte tröttar ut sig i början, tar västra leden inte så lång tid, men ligg inte kvar i sovsäcken för länge...

Där slipper man ge sig ut på glaciär eller upp i ett brant parti som kan upplevas jobbigt om man upptäcker att en i gruppen är höjdrädd. Jag fick en gång "prata upp" en vän där som blev lite rädd, som resultat fick vi ta västra leden på nervägen.

Ett tips! Om ni har krafter och tid kvar på nervägen kan ni göra en liten avstickare från västra leden upp på Tolpagorni där man har ett fint fågelperspektiv på tillvaron i Laddjovagge!


Ha det gött /Niklas
 
snö i augusti

Detta gäller västra leden:

Aug 1999 bjöd på knädjup nysnö uppe på sydtoppen. Efter västra leden var det knädjup snö på vierranvarri och uppöver. vid toppstugorna var det bitvis lårdjupt.I slutet av augusti får man vara beredd på att det kan komma en hel del nysnö på hög höjd. Snödamasker är att rekommendera. Snöstorm och minusgrader bör man vara rustad för.Svårt att orientera då eftersom ledmarkeringen inte syns. Kompass bör, som alltid, tas med.

Rännan upp från Kittedalen upp i passet mellan Tuolpa och Vierranvarri är nog snöfri och då tar det lång tid här. Nedstigningen blir då jobbig eftersom man inte kan rutscha på snön.

I Kaffedalen är det alltid snö och ibland sjunker man ner här.

September 1996 bjöd på snöfri vandring och vindstilla på toppen och solsken. Några cm nysnö på vierranvarri.

MVH Mats
 
Nysnö!

Jodå - allt kan som sagt hända.....

Man varnar för nysnö på höjder över 1500 m idag den 27 juli!

Mvh Bert
 
Hjälp!

Nu blir jag nästan rädd själv, jag tänkte ge mig på toppen själv med flickvän i mitten på Augusti, och vi hade tänkt lämna snöspaden hemma :)

Jag har varit uppe på Kebnekaises toppar flera gånger
och en gång med rikligt med snö, dock i slutet av September. Visst faller det också snö i augusti men att det som Herr Frank skriver "I Kaffedalen är det alltid snö och ibland sjunker man ner här." alltid skulle ligga snö längs västra ledens översta del är jag högst tveksam till eftersom de flesta gånger jag gått här har det varit barmark!
Dock är det naturligtvis bra att veta att midjedjup snö kan förekomma och förekommer regelbundet på hög höjd. Och man ska nturligtvis vara förberädd. Men det smälter också bort. Om man är ovan och tveksam på grund av att det kommit snö kan man ju alltid vänta med toppen tills nästa gång. Men jag utgår dock fortfarande från att det inte blir nått snöpulsande.

Jag hoppas på fint väder för er också Jonas och alla andra!

/Niklas
 
Kaffedalen mm

Alla gånger jag har gått Västra leden till toppen (3 gånger) så har det varit snö i Kaffeldalen: slutet av juli, början av aug, resp början av sep.

Nåväl, man behöver ju inte vara rädd för snö, däremot förberedd. Jag vandrar alltid med snödamasker om jag förväntar mig vadning och snöpulsning, dubbla teleskopstavar har jag oxå som stöd, vilket är perfekt vid snöpulsning och i blockterräng.

Jag ville inte skrämma utan mer påvisa hur viktigt det är att vara förberedd för alla sorters väder.

Fjällhälsningar,
Mats Frank, Umeå
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips