kebnekaise i april?

Hallå! Vi är tre 18 åriga killar som funderar på att bestiga kebnekaise i början av april. Är detta möjligt? Förra året var vi i skottland och vandrade i början av februari och vi har även fjällvandrat i södra lappland ihop, så vi har viss vandringsvana. Så kan vi bestiga sydtoppen vi den västra leden ensama med snöskor? Är det för kallt för att tälta så års så att vi behöver bo på fjällstationen, är det någon som har koll på hur kallt det är så års?

Tacksam för svar och förslag!/Per
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
April är vinterhögsäsong.. Skidor och vinterutrustning rekommenderas. (Eller snöskor, som ni ju hade tänkt)

Det är som regel betydligt varmare än under midvintern, men på nätterna kan temperaturerna sjunka en del. Har ni bara bra grejer så går det att tälta men man ska som sagt vara beredd på att det kan vara rejält vinterväder också. Jag har själv fått vända på Durlings led i april i rejäl snöstorm och vi låg ingrävda i snöbivack över ett dygn. Två dagar senare var det strålande vårvinterväder, vindstilla och 5-10 plus.
 
Kolla länken! Där finns diverse statistik du kan vara intresserad av!

http://www.kebnekaise.nu/se/vadervind/wmo_tarfala.php

God tur!

Kollar man den här statistiken så är det intressant att notera att de lokala skillnaderna kan vara väldigt stora; kall luft är tyngre än varm så kalluften rinner ner i dalgångarna. Mellan Nikka och Tarfala är det bara omkring 18 km fågelvägen men temperaturen kan skilja rejält:

2004-04-01

min temp Nikka: -22,7
min temp: Tarfala: -15,1

2004-04-04

min temp Nikka: -20,7
min temp Tarfala: -7,7
 
Gustav Cronhamn

Ni kan hyra Randoné skidor på fjällstationen. Det är mycket lättare att trava med dem än snöskor, dessutom går det snabbare nerför.
Temperaturen kan växla kraftigt, så även vindar och moln. Jag stog på toppan förra året i april. Då var det plusgrader vid stationen och dagarna efter drygt 15 minus uppe vid Tarfala. Det kan aldrig bli för kallt för att tälta, däremot kan det blåsa kraftigt, varpå ni bör ha kunskap om att förlägga tält på snö och bygga vindavvisare m.m.
Ni bör också ha lavin utrustning och kunna använda den. Tänk på att starta tidigt för det blir mörkt på kvällen. Västra leden är däremot ganska lång, jobbig och tråkig.

Det fixar NI, kör hårt!

/Gustav Cronhamn
www.cronhamn.net
 
Singi

som utgångspunkt är kortare och mindre total höjdskillnad än att gå västra leden.

Varför så tidigt som början av April?

Thure
 
Tack!

Tack för alla svar, kanonkul att några är positiva! Vi börjar bli lite tveksama ifall vi kan klara av det här, vi är framförallt oroliga för vandringen upp till toppen då vi inte har någon erfarenhet av sådant. Hur vet vi att vi går på leden, vad händer ifall vi går utanför den och hur vet man hur stadig snön är(kan den rasa)? vet någon om man kan sova i tält och ha med sig egen mat men följa med när en guidad tur ska gå upp till toppen vi östra leden? /Per
 
Gustav Cronhamn

Fjällstationens guidetur är dyr och man måste åka skidor. Dag 1 syftar till att säkerställa allas skidvana och dag 2 blir toppdagen. Man åker skidor för annars kommer det ta hela natten att ta sig ner.

Leden är inte markerad på vintern, men det finns väl upptrampade spår om dem inte blåser igen. Det är ganska svårt att gå fel, men är sikten dålig, kanske man bör vänta om man inte är duktig på att orientera.

Snöstabiliteten påverkas av vinden, temperaturen, nederbörden (nysnö) och belastningen när du färdas på den. Lavin faran är stor i Kebnekaise fjällen och jag rekommenderar att ni söker dagsinfo från fjällstationen och medför lavinsäkerhetsutrustning.

/Go tur!
 
En idé är följande: Gå en skidtur från Abisko till Keb, och gör toppturen västerifrån. Då får ni en fin vecka i tält, och om det är skitväder så kan ni lugna ner tempot lite och passa på och ta en bastu i Sälka.
På det sättet hänger ni inte upp allt på en topptur, utan får möjlighet att testa vintertältning under säkra former. Sen tror jag att toppturen är säkrare västerifrån med tanke på laviner, möjligen kan första biten av Singivagge vara lite marig.
 
Gustav Cronhamn

Om man är nybörjare bör man utgå från fjällstationen, eftersom dem har personal som finns i området hela tiden och kan ge bra lavinprognoser. Dessutom har dem internet uppkoppling som gör att man kan få detaljerade väderprognoser.

/Go tur
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips