Kalles kaviar ?

Hej!

Kalles kaviar har ju kommit i behändiga "portionstuber", lämpliga att ta med i fält.
Min fråga till expertpanelen: Måste dessa förvaras i kyl om dom inte är öppnade?.
I affären ligger dom i kyl till skillnad från t ex majonästuber, räkosttuber, varför?

Tack på förhand!

Johnny
 
Om butiken förvarar varor i kyl eller ej är ointressant (de flesta butiker förvara många varaor fel). Läs på förpackningen. Förmodligen skall kaviar förvaras kallt. Man har visserligen tillsatt salt till kaviaren, men den kan ju inte värmebehandlas som många andra varor kan, därför måste den förvaras kallt. Men att ta med den på några dagars vadring lär man ju inte dö av, luktar det OK så brukar det också vara OK.

Undantaget är de bakterier som även i små mängder bildar farliga toxiner. Normalt förhindrar man tillväxt av t ex Clostridium botulinum genom att förvara kallt eller tillsätta minst 6-8% salt eller tillsätta ättika för att sänka pH eller en kombination av dessa metoder.
 

Lästips

Helgelandskusten – Tio äventyr längs Norges dolda pärla

Helgelandskusten räknas till världens främsta destinationer för havskajak. Här är tio höjdpunkter för dig som vill utforska den norska kustskatten.

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

Månadens fråga: Värmebölja under vandringen - hur gör du?

Hur tänker du om höga temperaturer väntar under din planerade långtur: genomför vandringen, planerar om – eller ställer in?

Paddla i sommar: Tips och inspiration från Utsidans medlemmar

Utsidans redaktion tipsar om fem bloggar och forumtrådar som får oss att längta efter att färdas fram på vattenytan.
Håller med om att man kan äta även om det inte ar varit så himla exakt med allting...

Fast botulism är ju inte att leka med å andra sidan!
Hur mycket salt är det i Kalles frågar man sig om salthalten är avgörande för om det kan vara farligt eller ej?
 
Borde det inte vara så att portionstuberna håller bättre eftersom den har obruten förpackning längre än en stor tub.
Har själv haft stor tub kaviar utan kylskåp i en vecka, även mjukost funkar OK.

/Ulf
 
Stor tub funkar

Har alltid med mig mjukost och kaviar på fjällvandring, modell stor tub. Har aldrig råkat ut för att kvaliteten försämrats under de 8-10 dagarna det rör sig om. Det är ju ofta ganska svalt på nätter i fjällen. Men jag håller med om att portionsförpackade småtuber borde hålla bättre, i och med att de är oöppnade längre tid. Men det blir mer att bära på och mer skräp...
 
Hej!
Jag har varit på en 10 dagars vandring i fjällen. Kaviartuben åkte naturligtvis ner i packningen. Den var helt ok under hela perioden. Vi hade även osttuber och flytande smör med oss. Vid baslägret gjorde vi ett "kylskåp", genom att förvara alla kylkänsliga varor i jokkens iskalla vatten. Ett litet tips bara. Som förvaring använde vi en bit av en "spetsgardin" och en bit snöre....

Lycka till.
/ Eva
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips