Kaffe

Min Kaffe utrustning.

Kaffe, denna livsnödvändiga dryck <3. Jag är lite av en kaffe älskare och prioriterar att få gott kaffe till och med när jag vandrar. jag har följande utrustning. Är det någon gång kaffe smakar gott så är det när man vaknar upp på fjället med en underbar soluppgång, eller efter en förmiddag i hårt regn när man äntligen hittar ett vindskydd där man kan laga lunch och få dricka en god kopp kaffe!

Först så har jag en Aeropress, den gör nog det godaste kaffet man kan få med sig ut på resa och i min mening helt klart värd sin vikt i guld. Den är enkel att diska och göra ren.

För att ha något att pressa kaffet i så använder jag en plåtmugg från primus http://www.naturkompaniet.se/primus-4-season-mug-0-3-l Den är precis lagom stor att använda med Aeropressen. Den dubbelväggade konstruktionen gör att kaffet håller sig varmt längre och att man inte bränner sig när man dricker. jag köpte en lättare mugg i enlagers aluminum som blev så varm att man inte kunde dricka ur den.

Nytt för denna säsongen är en ny kaffekvarn (Porlax mini)

0wxtRZb.jpg


Det är inget större en en Porlax mini. en mycket liten och smidig kaffekvarn som maller väldigt jämnt och fint. Den är så liten att den får plats i Aeropressen och tar därför inte så stor plats. Utvändes är den helt gjord i mettal och den känns nästan omöjlig att ta sönder. Den rymmer 20 gran kaffe bönor vilket är väldigt passande då det är så mycket kaffe som jag använder när jag brygger min Aerpopress. Det tråkiga med denna kvarnen är att den inte går att köpa i Sverige, men jag beställde min från Ebay utan några problem.
 
--klipp klipp--
Porlax mini. --klipp klipp-- Det tråkiga med denna kvarnen är att den inte går att köpa i Sverige, men jag beställde min från Ebay utan några problem.
Blev nyfiken på denna, men visst går den att hitta i Sverige!
http://teochkaffehuset.se/kaffekvarnar/porlex/porlex-mini-handkvarn
Och en snarlik,
http://www.baristashopen.se/se/search.php?id=4461

Har dock köpt en Hario Slim ganska nyliken, annars hade ovanstående också varit intressanta att välja från, särskilt om de passar att förvara inne i Aeropressen. Det gör inte Hario Slim, dock har den lägre pris.
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
Jag har kört kokkaffe på fjället, i den mån jag inte druckit te. Inga filter att ta hand om, inga prylar att bära på mer än kåsa o kaffe. Att slå ut sumpen i en jokk, alternativt gräva ner en liten bit under markytan bör väl anses ok ur miljösynpunkt, eller...?
 
Jag kör också med med en Porlex mini (från ebay) men i kombination med en espro travel press (http://espro.ca/travel-press/). Jag köpte via ett kickstarterprojekt men jag har sett den i "vanliga" affärer nu. För mina behov är det den optimala lösningen som ger mig styrkorna hos pressbryggare och termosmugg. Utformningen av filtret gör att extraktionen avstannar när man filtret är i botten. Jag gör en laddning på morgonen och stoppar i ryggsäcken till första kaffarasten.

Körde även med en pressbryggare i titanium men tyvärr sluter filtret inte helt tätt vilket gör att det kan bli lite väl mkt sump om man inte är försiktig . (https://snowpeak.com/products/titanium-french-press-cs-111?variant=671114549). Ändå en helt ok produkt som går att köpa via ebay.

Oavsett espro, snow peak, aeropress, papperfilter, kokkaffe eller annan metod så är färskmalda bönor det bästa tipset. Har man väl börjat mala just-in-time så finns det ingen återvändo...
 
Jag har kört kokkaffe på fjället, i den mån jag inte druckit te. Inga filter att ta hand om, inga prylar att bära på mer än kåsa o kaffe. Att slå ut sumpen i en jokk, alternativt gräva ner en liten bit under markytan bör väl anses ok ur miljösynpunkt, eller...?
Undvik att kasta i jåkk, bättre att gräva ner eller slå ut i buskar på land. Saker man slår ut i fjällvatten kan ta flera år att bryta ner bla pga låg temperatur och rent vatten.

Alltid så tråkigt att komma fram till vattendrag och se matrester på bottnen.
 
Trött på snabbkaffe inhandlade vi ett kaffefilter på XXL, som av en händelse samma modell som det frågas om i första inlägget:
https://www.xxl.se/gsi-outdoors-kaffefilter/p/1092584_1_style

129:- känns som ett monumentalt överpris för denna rappliga lilla grej, men ett gott bryggkaffe är ju som alla vet ovärderligt. Försöken hittills har varit lyckade. Har inte upplevt att kaffet hunnit bli kallt.

Jag väntar också på en hopvikbar silikonbryggtratt från eBay, som ser ut såhär:

252312012998404000000003_1.jpg


Ska bli kul att testa. Får se vilken lösning som blir favoriten.
 
Jag tycker också att gammaldags hederligt kokkaffe är bäst ute. Inga filter inga konstigheter.

Man kokar upp vatten i kastrull. Tillsätter kaffet. Låter stå under lock några minuter. Sen kan man värma det försiktigt en kort stund. Får inte koka. Dekanterar i kopp. Ifall sump kommer med kan man dekantera en andra gång. Koppen får gärna vara uppvärmd så inte den tar värme från kaffet. Behövs inga speciella don för det här.
 
Skaffade precis Aeropress. Hade med på en festival i helgen och fick fantastiskt gott kaffe varje morgon. Använder hemma nu också. Väger lite, är liten. Filter förvisso, men små och lätta att stuva med så många man behöver. Kommer garanterat följa med på framtidens vandringar!
 
Jag tycker också att gammaldags hederligt kokkaffe är bäst ute. Inga filter inga konstigheter.

Man kokar upp vatten i kastrull. Tillsätter kaffet. Låter stå under lock några minuter. Sen kan man värma det försiktigt en kort stund. Får inte koka. Dekanterar i kopp. Ifall sump kommer med kan man dekantera en andra gång. Koppen får gärna vara uppvärmd så inte den tar värme från kaffet. Behövs inga speciella don för det här.

Det finns en mycket informativ tråd om kaffekokandets konster i den här tråden:

http://www.utsidan.se/forum/showthread.php?t=31195&highlight=kaffe
 
Senast ändrad:
Trött på snabbkaffe inhandlade vi ett kaffefilter på XXL, som av en händelse samma modell som det frågas om i första inlägget:
https://www.xxl.se/gsi-outdoors-kaffefilter/p/1092584_1_style

129:- känns som ett monumentalt överpris för denna rappliga lilla grej, men ett gott bryggkaffe är ju som alla vet ovärderligt. Försöken hittills har varit lyckade. Har inte upplevt att kaffet hunnit bli kallt.

Jag väntar också på en hopvikbar silikonbryggtratt från eBay, som ser ut såhär:

252312012998404000000003_1.jpg


Ska bli kul att testa. Får se vilken lösning som blir favoriten.
den här kostar bara 40 kronor och tar minimal plats och får plats i koppen. kaffet kan dra ungefär som the, men kanske inte lika länge. Gott blir det iaf.

http://www.icahemma.se/langtidsfilter-for-te-ica-cook--eat-p-11862-c-963.aspx
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips