Packlista

När du börjar planera exact vad du behöver tag fram en våg och jfr vikt och volym på olika motsvarande alternativ jag har använt våg vid varje vandring då vikt har än större betydelse men cykel volym.
50-60 kg var ej ok har max 23 kg för ca 12 d ,du borde komma närmare 10 kg + mat vatten max 2 x .07 L då du kan antingen filtrera eller få vatten från affären el kiosker och privatpersoner under vägen och handlar kan du göra varje dag med få undantag lite beroende på vägval.
Tag med någon typ av salvor för skavsår och solkräm första förband idrottstejp knäskydd typ neopren reflexväst och bra hjälm under 5 är gammal sedan tillverkning.
Jag har ett Bergans Trollhätta 1 p för 1990 kr vikt 1570 netto på FB och Blocket anv 12 d
Kläder
Jag anv cykeljackor med stora fickor och skoskydd, regnbyxor som skyddar framifrån och tunn regnjacka som ryms under sadeln.
 
jag har uppskattat en volym på ca 35L för packningen (+/-).

35 L packutrymme?? Ska du bara vara ute över en dag?

Ska du göra en riktig cykelsemester på 2v eller mer så måste du minst dubbla den volymen om du ska sova i tält och i flera dagar i sträck cykla på ödslig landsvägar utan butiker.

Vi har 2st såna här cykelväskor/cykel och vi tycker att dom är små trots att dom rymmer 48 L/st. Axelremmen är bara att kasta i soporna men väskorna som finns i andra färger, är superbra och definitivt vattentäta och utan blixtlås som alltid strular pga vägdamm.


1682453313835.png

Dom här 2x48 L väskorna/cykel klarar vi oss på över en helgtältning med cykel på sommaren.
Längre turer än så kräver mycket mer packutrymme om man inte har tillgång till butiker på flera dagar.

Till saken hör att vi har då enbart en pannlampa som enda elektroniska utrustning med oss, för att slippa höra ringsignalen på mobilen - det blir mer legitimt än att bara stänga av mobilen, när vi i förväg har meddelat att vi ska ut på en tälthelg med cyklarna.
 
Det är längesen jag gjorde riktigt långa cykelturer, som längst Linköping-Sveg en väg 1978, en annan tillbaka (13 dagar), samt Newcastle-Portree (9 dagar), 1981. så det är ju viss klasskillnad. Dessutom övernattade jag på hotell i Sverige, B&B i UK. Jag kan dock inte låta bli att kommentera tyngden på avd. "sova". I mitt fall (de senaste åren) är det tält: 1,1 kg, madrass: 350 gram, sovsäck 600 gram. Detta har jag på pakethållaren, resten i två cykelväskor. Total vikt, med frukost och middag för 4 dagar, 10--11 kg.

En liten detalj: jag lagar aldrig punkteringar, sen åtminstone 50 år tillbaka. Och köper alltid något extra mål under etappen.
cykel.jpg
 
10-15 mil/dag är mycket även utan packning. Har kört 15 en gång på Gotland med kanske hälften så mycket packning som du, och det tog hela dan med raster och sånt.

På morgonen när man var utvilad och fräsch kunde jag ta 4 mil på 2 h, men sen gick det långsammare och långsammare.

Nä punktering var det länge sen man lagade. I med ny slang bara.

Körde mer "bike packing-stilen" men på väg och lite stig och grus.
 
Hur långt du kan ta dig per dygn och vad som är rätt i packningsväg är såklart subjektivt och relativt dina förutsättningar. Det måste du själv prova dig fram till innan du ger dig ut på långtur. Träna för uppgiften! Med det sagt tror jag att många överskattar sin fysiska förmåga, samt packar för mycket och tungt. Naturligtvis finns det vissa saker som redan har avhandlats som är måsten, såsom slang och andra delar, reparationsverktyg, mat, vatten, bra skydd för natten mm. Men rätt många saker är ofta överflödiga. Lätt till exempel att packa för mycket kläder. Satsa på lätta, "obulkiga" kläder och prylar, samt tvätta upp längs med vägen istället. Ett vattenfilter är oumbärligt.

I förvaringsväg så kan jag inte nog rekommendera en klassisk så kallad musette (exempel på musette/matslunga) för turer där du har möjlighet att göra regelbundna provianteringsstopp. Den tar liten plats i packningen, men är perfekt att plocka fram vid handling och sväljer lätt mat för middag och frukost, samt går bra att cykla med över ryggen i många mil. Du får med en sådan extra utrymme för mat och skräp vid behov. Ett måste, om du frågar mig!
 
Nå, inte behöver man 70L. Det går utmärkt att klara sig på betydligt mindre. Hela grejen med bikepacking är ju, tycker jag, just att man packar mindre och lättare och använder typ gravelcykel. Det gör att man också får frihet att välja mindre vägar och skogsbilvägar och/eller kan färdas lite snabbare än med en traditionell touringhoj.

Här är min packlista från i somras. Den skulle inte skilja sig nämnvärt om jag adderade dagar, det är ju bara mer mat som tillkommer och till skillnad från fjällvandring så behöver man ju inte släpa med sig allt på en gång. Utmaningen är ju dock att få plats med grejerna. Volymen är viktigare än vikten i det här fallet och ett stort tält och en stor sovsäck tar mycket plats så just de grejerna valde jag specifikt för att få ned volym (GG the one tält och Pajak radical sovsäck). Totalvikt på grundpackningen en bra bit under 10kg.

De väskor jag använder (på bilden) är Revelate Design Terrapin 14L sadelväska (tältet GG the one fastspänt ovanpå), en ramväska från Rogue Panda (custombeställd, vet inte riktigt storlek men 6-7L typ, en Revelate Design Pronghorn (11L på styret) och en liten RD Egress pocket fram på styret, samt två Mountain Feedbag. Lilla väskan uppepå är på ca 1L.

När det gäller distanser är det ju svårt att säga något mer än att det är individuellt och beror på många faktorer. Självklart ens egen form, och hur van man är. Efter några timmar i sadeln blir iaf jag stel i ryggen och det börjar krämpa här och där. Med den här packningen så snittade vi ungefär 10 mil/dag under fem dagar och räknade på ett rullsnitt på ca 20 km/h. Det är viktigt att hålla koll på belastningen; ligger man på rött länge så blir det snart jobbigt och man får svårt att hinna återhämta sig.

3T_bikepacking.jpeg

ArtikelVarumärkeAntal
Bo och Sova
TältGossamer Gear The One1
LiggunderlagExped Synmat1
SovsäckPajak UL11
Tältpinnar
Tältstång1
PumppåseExped1
Äta
KökPrimus Micron Ti1
KastrullMSR Titan1
BestickEdelrid Ti1
KåsaVikkåsa1
VattenblåsaMSR eller Camelbak1
Kläder
VärmeplaggPatagonia Micro Puff Hoody1
MerinoundertröjaIcebreaker1
ByxorOMM Halo pants1
SkaljackaRAB1
SockarAlpacka1
KalsongMerino1
LångkalsongHoudini el Mons Royale1
Tunna lägervantarMerino liners1
"Duntofflor"Haglöfs1
BuffSWL1
Tunn skjortaNorth Face1
Neoprenstrumpor1
Cykelkläder
BibsCafe du Cycliste1
TröjaCafe du Cycliste Solenne1
SkjortaRoyal Robins1
BaggyshortsBlack Diamond1
UndertröjaTunn merino Icebreaker1
Strumpor"Damstrumpor"3
CykelskorFizik1
CykelhandskarGiro korta1
CykelhandskarHestra långa1
CykelkepsPOC1
HjälmPOC1
BenvärmareRapha
SkoöverdragTunna1
Cykelrelaterat
Innerslang2
Liten lagningssatsParkTools1
Kedjelås/Kedja1
PumpLezyne Micro floor HVG1
Indöme till ventil2
Insexnycklar3
KedjetångWolf Tooth Plier1
DäcktångChallenge1
Liten trasa1
Låsvajer med hänglås1
Olja1
Övrigt
KnivFällkniven F1X1
Tång1
Buntband
SolglasögonOakley1
Läsglasögon2
Liten handduk1
MiniryggsäckVaude röd1
Chamoiscrème1
Tändstickori filmburk1
Eltape
Myggmedel1
PannlampaSilva1
Baklampa1
Elektronik
GPSGarmin Edge 5301
Powerbank1(2)
Usb-sladdar och laddare1
Mobil1
SatellitmojängGarmin inReach1
BatteriCR20321
Kamerautrustning
KameraSony RX100 MkVII1
Extrabatterier2
DJI Pocket 21
FilterNISI variabel ND1
Minneskort1
Rengöringsduk kamera1
Hygien och Sjukvård
Tandborste
Tandkräm
Liten deo
Solskydd
Kompresser m.m.
Liten tvål
Medikamenter
Toapapper
TransporeTejp1
Energi
Bars och snickersFör 1 dag4-5
Magnesiumtabletter1
EnergigelFör bonkläge2
Vätskeersättningtub1
 
  • Gilla
Reactions: HPT
Har kört någonslags hybrid bikepacking setup med frontrack. Funkar fint för ett par dagar, för längre turer har jag en omgjord galonrygga som jag slänger på frontracken eller då det bara behövs mer utrymme för prylar.

Screenshot_20230426_085602.jpg


Screenshot_20230426_094049_com.android.chrome_edit_213303567827867.jpg



Jag har väl haft otur men ska jag ut igen tar jag med mig två, tre slangar. I med en ny och sen kan man laga trasiga slangar då man cyklat klart för dagen.

Brukar ha med mig påsmat ifallatt men oftast köpa något på bensinstationer, ica, gårdsbutiker etc.

Tips:Vatten brukar gå att hitta på kyrkogårdar. Utmärkta på kartor och kyrktorn syns på långt håll.

För mig är fem sex mil lagom, tio känns som en lång dag i sadeln, allt över det slutar att vara kul och känns mest jobbigt..
 
En av mina europaturer blev det så här. Det är bra att ha lite extra plats i packning så att man kan ta med mat och öl för några dar om det behövs. Egentligen tycker jag att hardcore bikepacking setup är alltför slimmad, enl mig är det bättre och mer flexibelt med pakethållare och två lätta väskor. Sen testade jag med en enkel drybag under styret, som innehåll alla campinggrejjor och lite kläder.

b9.jpg
 
Det här är mitt lättviktsupplägg. Funkar för övernattningsturer (tält) vår, sommar och höst på turer där jag kan handla varje dag även om jag har en liten gasbrännare och kastrull med mig. Jag cykeltränar mycket och tycker om den fysiska ansträngningen/utmaningen. 10-20 mil per dygn är inga problem med det här upplägget. För hemmaturer, på vinterhalvåret med mer packning (packraft bla) så har jag även en mountainbike med pakethållare och väskor därtill.

BP .JPG
 
Har långcyklat Polen, GDR, Tyskland, Danmark samt iill Italien 2x, Med väsentligt mindre packning, men delar pump, däckjärn och 2 slangar. Åt på krgg men bodde i tält, pensionat. Lätta grejor, handla när det går, ha tomutrymme i väskorna. Välj minsta volym. Ett landgångsställ. Cykelkläderna med arm och benvärmare +resten kan tvättas under färden, simhallar hade service. Har gjort 15 mil någon dag med medvind och följa vattendroppens väg neråt, 10-12 mer normalt. Hastigheten ligger i kadensen. Volymösa väskor ger ökat luftmotstånd och över 30km/h är luftmoståndet största bromsen. Så väg, bestäm volym och packa lättast och minst.

go tur
 
Något som man kanske glömmer bort i packningsekvationen är att det med en ordentlig cykeltröja ges en icke försumbar packningsmöjlighet. Själv brukar jag under träningspass (och cykelcamping) bära 1 slang, 1 minipump, ett par däckjärn, 1 Co2-patron, ett litet multiverktyg,, en proteinbar, mobiltelefon, samt ibland ett förstärkningsplagg såsom en lätt vindväst i min cykeltröja. Finns även en del cykelbyxor med små meshfickor på. Såklart inte optimalt att bära tyngre eller skrýmmande saker där, men en karta, några bars (som lär bli varma) eller för lite plast- och pappersskräp är det utmärkt.
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
vandringsfia Packlista för novembercykling! Långcykling 1

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.