Första utrustningen

Tips är som sagt att tänka på vikten.
Haglöfs oxo 60 väger ju över 2,5kg och kostar 2400 medan tex bergans rondane 65l väger 1400gram och kostar under 2000.

Bergans trollhetta är ett tält jag hört mycket gott om.
http://www.outnorth.se/bergans/compact-3-pers-talt#Green
Det kostar rimligt mycket (3300kr) och väger 3,5kg vilket får anses vara bra för ett så billigt tremannatält. Kvaliteten ska vara bra och borde räcka utmärkt för er.
De flesta tält är ju klassade efter hur många som faktiskt får plats. Dvs att 2 bor rätt trångt i ett tvåmannatält, men man får plats. Att klämma in en extra tonåring är dock bara att glömma. Köp ett tremannatält och njut av lite extra rymd. Jag ska själv köpa ett Bergans till nästa säsong.

Liggunderlaget är nog bra men det är bara 5 cm. Exped har ju en del som är både 7 och 9 cm tjocka om ni vill ha bättre komfort men de kommer vara dyrare och säkert väga mer.

Regnkläderna ni funderar på verkar dyra om inte annat och saknar ventilation. Mycket möjligt att den är superbra såklart, jag vet inte. Jag har själv Patagonia torrentshell och är sjukt nöjd. Jackan kostar runt 900 ny. Den andas inte superbra men har ventilations-dragkedjor under ärmarna vilket är bra. Den är dessutom lätt och kan packas i sin egen ficka.
Det är inte säkert att man vill vandra i sin regnjacka oavsett då man blir svettig. Istället kan man ha en riktigt tunn och lätt vindjacka som andas mycket bättre och alltså skyddar mot vind men inte regn och ta på regnjackan vid behov.
 
.

De flesta tält är ju klassade efter hur många som faktiskt får plats. Dvs att 2 bor rätt trångt i ett tvåmannatält, men man får plats. Att klämma in en extra tonåring är dock bara att glömma. Köp ett tremannatält och njut av lite extra rymd.
Tvåmanstält har oftast en liggbredd kring 130cm vilket ger bekväm boende för två vuxna även med lite bredare uppblåsbara liggunderlag. 3-mans tält är oftast kring 160cm i bredd, dvs 30cm extra för den tredje personen vilket ger ett trångt boende för tre vuxna, men funkar bra för två vuxna och ett barn.
 
Vill man kunna röra sig och vända sig inuti säcken (=i-vändare) eller föredrar man att vända sig med säcken?
Själv är jag typisk i-vändare och sover gärna på sidan med knäna lite uppdragna, varför jag inte vill ha en för trångt skuren sovsäck.

Tvåmanstält har oftast en liggbredd kring 130cm vilket ger bekväm boende för två vuxna även med lite bredare uppblåsbara liggunderlag. 3-mans tält är oftast kring 160cm i bredd, dvs 30cm extra för den tredje personen vilket ger ett trångt boende för tre vuxna, men funkar bra för två vuxna och ett barn.

Ja, det har du ju rätt i. Men det innebär ju samma slutsats, att man inte ska ha ett tvåmannatält om man ibland är tre.
 
Ja, det har du ju rätt i. Men det innebär ju samma slutsats, att man inte ska ha ett tvåmannatält om man ibland är tre.

Av den anledningen jag rekommenderade Bergans Trollhetta 3 till skillnad från butikens rekommendation om renodlade 2-mans tält.
TS har även en hund, och då skulle i varje fall jag undvika "superlight" tält från Helsport pga den tunna bottenväven som lätt kan skadas av hundens klor.
 
Av den anledningen jag rekommenderade Bergans Trollhetta 3 till skillnad från butikens rekommendation om renodlade 2-mans tält.
TS har även en hund, och då skulle i varje fall jag undvika "superlight" tält från Helsport pga den tunna bottenväven som lätt kan skadas av hundens klor.

Bra påpekande. Fast hunden sover nog bäst i absiden?
 
Vad gäller ryggsäckar så har vissa butiker, bl. a Naturkompaniet, fyllda "säckar" som väger olika och kan stoppas i ryggsäcken för att simulera olika fyllning och vikt. Om du provar på detta vis så kommer du garanterat att uppleva ryggsäckarna olika och lättare hitta en som passar dig.

Jag uppgraderade nyligen våra liggunderlag till ett par SeaToSummit Comfort Plus Large (vi är 190 och 175 långa). Blev en stor skillnad mot de tidigare Exped Synmat UL 7, som också var bra, men inte isolerade. Köpte dem på rea och är supernöjd.

Regnkläder används med fördel också som vindjacka, dvs du behöver bara ha en jacka med på turen. Finns bra jackor för runt 1000-lappen på reor.
Byxa kan jag rekommendera ITAB's PackAway. ITAB har för övrigt många bra plagg, speciellt byxor, till aktivt friluftsliv och med en schysst prislapp också.
Men prova plaggen innan ni bestämmer er. Vi skickade tillbaka regnkläder, som säkert var bra men upplevdes väldigt prassliga. Det ska ju vara rofyllt att gå även när det regnar.
 
+1 på Bergans tält. Vi har ett Compact Light 3 och är helnöjda. På förra turen hade de vi knallade med ett Hilleberg, och visst, det är bättre, men fasen vet om det är så mycket bättre som priset skulle indikera... Men jag skulle ju inte få för mig att stoppa in tre vuxna i vårt tält. Tycker det är ganska lagom till mig och frun, visserligen är ju inte jag någon flugviktare direkt och vi har båda Thermarest wide, liggunderlag, så de fyller upp.
 
Hej på er
För några veckor sedan var vi på vår första fjällvandring (dagsturer) och blev helt fast!! Efter det har vi gått några vandringsleder i blekinge (dagsturer) och känner att det här är absolut något vi vill fortsätta med!! (reseberättelse med bilder och film finns här om ni vill se: http://bondmoran.nu/?page_id=16663)

Trevlig berättelse samt trevliga bilder och filmer.

Men vi vill mer - vi vill kunna stanna och tälta och inte vara beroende av stugor eller att komma tillbaka samma dag.

Det förstår jag. Det är frihet. På riktigt.

Så idag har jag varit på XXL och fått tips och råd om utrustning, men för att få en objektiv bild så vill jag gärna ha tips och råd från er här inne också innan jag bestämmer vad jag ska ha. Jag ska också se om jag kan hitta något av det vi behöver begagnat.

Här finns många personer med mycket lång, gedigen och omfattande erfarenhet av allt som rör vandring.

Att köpa begagnat kan ge mycket valuta för pengarna. Och kan vara en bra start när man nästan inget har och allt måste anskaffas. Var dock en smula vaksamma så att ni verkligen bara köper sådant ni tror har någorlunda lång återstående livslängd. I det långa loppet är ofta det som är dyrt, har hög kvalitet och är väl omhändertaget det billigaste.

TÄLT:
Vi vill ha ett tält till 2 personer men där vi kan klämma in en tredje tonåring när det behövs. Det kommer användas på såväl fjällvandring som i de småländska skogarna osv. Ej vintertid.
De tyckte att vi skulle ha ett tunneltält istället för kupoltält och rekommenderade antingen:
Helsport Sarek Superlight 2+Camp (pris ca 6.500 vilket jag tycker är mycket pengar https://www.xxl.se/helsport-sarek-superlight-2-camp-blatt-talt/p/1113359_1_style)
Helsport Fonnfjell 2 (pris 3999kr https://www.xxl.se/helsport-fonnfjell-2-talt/p/1100094_1_style)

Det ni letar efter verkar definitivt vara ett tält för tre personer, inte två.

Själv har jag ett tält för två personer, ett Hilleberg Nammatj 2 (Hilleberg: http://se.hilleberg.com/SV/tält/black-label-tält/nammatj-2/), även när jag vandrar ensam och jag har således gott om plats för att ha ryggsäcken inne i innertältet även när jag själv är inne i det, vilket jag tycker är både bekvämt och praktiskt. Det enda jag placerar i absiden är fuktiga kängor, strumpor och sockor samt gasbehållare och blöta regnkläder. Dessutom kokar jag vatten och lagar mat i absiden om vädret är riktigt dåligt.

Observera: Om ni väljer att använda någon form av kök för att koka vatten eller laga mat i absiden, var extremt vaksamma på brandrisken! Och sörj för extremt god ventilation!

SOVSÄCKAR:
Vi kommer tälta vår, sommar och höst så hellre lite varmare säckar så får man ha dem som täcke bara när det är varmt. Jag är 160 cm och gubben är 175 cm om det spelar ngn roll. Jag ska ha plats för min tax i säcken med men jag är liten och vi brukar trängas så det ska nog gå bra.
De tyckte att vi skulle ta syntet istället för dun eftersom dun är dåligt om det blir fuktigt och syntet i allmänhet är bättre.
De rekommenderade denna:
Alta Spring (pris 1399kr https://www.xxl.se/search?q=alta+spring)

Jag tror inte på att ha en hund i en sovsäck. De flesta moderna sovsäckar är sydda i någon form av tunn lätt väv som inte med säkerhet tål klor. Och det kan nog bli mer än önskvärt varmt i sovsäcken i och med att det kan vara svårt att reglera temperaturen.

Jag har en syntetsovsäck, en Helsport Alta (Helsport: http://www.helsport.no/alta, XXL: https://xxl.se/helsport-alta-sovsack/p/1120111_1_style), som säkert fungerar bra. Jag har aldrig testat den praktiskt i tält i naturen, men den är relativt skrymmande och tung i packpåsen. Med facit i hand får jag nog tyvärr räkna det som ett felköp. Eller åtminstone som ett onödigt köp. Den kan dock komma till användning om/när jag vet med mig att det kommer att bli väldigt regnigt, blött och fuktigt. Och om jag sover i ett delvis öppet vindskydd där man är mer exponerad för vädret än i ett tält.

Jag har även en dunsovsäck, en Marmot Never Winter (Marmot: https://www.marmot.com/equipment-sleeping-bags-down-sleeping-bags/never-winter/23380.html, Addnature: https://www.addnature.com/marmot-never-winter-sleeping-bag-dark-lichengreenland-485851.html, Naturkompaniet: https://www.naturkompaniet.se/marmot-never-winter), som jag är väldigt nöjd med. Den är relativt kompakt och lätt i packpåsen. Jag har använt den säcken ned till några plusgrader och med visst vinddrag i tältet på grund av relativt kraftig vind utanför tältet, och med en ”liner” (ett sovsäckslakan) i silke var den rejält varm och skön. Jag var i detta fall stundtals tvungen att öppna lite på säcken för att ventilera. Denna dunsovsäck har inte den allra högst klassade dunfyllningen (den har 650+ cuin), men om den får ligga någon timme och fluffa till sig innan man kryper ned i den så fungerar den trots allt mycket bra. Den är i mitt tycke mycket prisvärd.

Jag använder alltså en ”liner”, en Helsport Lakanpåse Fasong Silke (Helsport: http://www.helsport.no/lakenpose-fasong-silke, XXL: https://www.xxl.se/helsport-lakanpase-fasong-siden/p/1001053_1_style), i sovsäcken för att öka värmeisoleringen något i den och dessutom för att skydda den mot onödigt slitage och onödig nedsmutsning.

LIGGUNDERLAG:
Vi är ju inga ungdomar längre så liggkomfort är väl kanske lite mer prioriterat hos oss kanske. Men samtidigt får det inte bli för tungt i packningen så klart.
De rek. dessa:
Sea to Summit UltraLight Mat Regular - 183 cm (pris 899kr https://www.xxl.se/sea-to-summit-ultralight-mat-regular-183-cm/p/1127917_1_style )
Plus en pumppåse: https://www.xxl.se/exped-schnozzel-pumpbag-ul-m-pumppase/p/1107441_1_style

Jag har ett uppblåsbart liggunderlag, ett Exped Synmat 7 M (Exped: http://www.exped.com/sweden/en/product-category/mats/synmat-7-m) som jag är mycket nöjd med. Förutom att det dels är lite för smalt och dels väldigt halt vilket innebär att sovsäcken relativt lätt glider av liggunderlaget om marken under tältet lutar det minsta. Det är något jag kan leva med, men det är tyvärr en smula irriterande och kan i värsta fall påverka sömnen negativt, i synnerhet om det är kallt och man hamnar direkt på tältgolvet med någon kroppsdel. Med facit i hand skulle jag nog fundera på att välja ett något bredare liggunderlag, ett Exped Synmat 7 MW (Exped: http://www.exped.com/sweden/en/product-category/mats/synmat-7-mw), om jag skulle köpa ett i dag. Det väger bara 150 g mer. Det kan det nog vara värt.

Jag har dessutom en uppblåsbar kudde, en Exped Air Pillow M (Exped: http://www.exped.com/sweden/en/air-pillow-m-0, XXL: https://www.xxl.se/exped-air-pillow-m-luftkudde/p/1122580_1_style), som är praktisk då höjden och hårdheten på den går att justera genom att fylla den med olika mycket luft. Inlindad i en shemagh (eller motsvarande) eller omsluten av en buff (eller motsvarande) är den riktigt bekväm.

Jag har vidare en pumpsäck, en Exped Schnozzle Pumpbag UL M (Exped: http://www.exped.com/sweden/en/product-category/mats/schnozzel-pumpbag-ul-m, XXL: https://www.xxl.se/exped-schnozzel-pumpbag-ul-m-pumppase/p/1107441_1_style), i första hand för att pumpa upp kudden, i andra hand för att enklare och snabbare än med den inbyggda pumpen pumpa upp liggunderlaget.

RYGGSÄCK:
Vi är ju två stycken så vi kan dela upp packningen emellan oss. Gubben får bära lite tyngre än mig då jag är lite kass i kroppen. Vi ska kunna packa med oss för ca 5 dagar.
De rek:
Haglöfs oxo 60 till mig (pris 2399kr https://www.xxl.se/oxo-60-true-black-s-m/p/1064543_3_style )
Haglöfs oxo 80 till gubben (pris 2799kr https://www.xxl.se/haglofs-oxo-80-true-black-m-l/p/1081297_4_style)

Jag har en relativt lätt men hyfsat robust ryggsäck, en Exped Thunder 70 (Exped: http://www.exped.com/sweden/en/product-category/backpacks/thunder-70-black, XXL: https://www.xxl.se/exped-thunder-70-ryggsack/p/1107452_1_style), som även finns i en motsvarande modell för kvinnor. Ett något tveksamt val om/när man bär över 20 kg i den, men den fungerar bra och håller måttet. Inga besvärande tryckpunkter. Möjligen är axelbanden i smalaste, tunnaste och vekaste laget, men de fungerar. Man bär ju företrädesvis mest med höfterna via det välpolstrade och väl åtdragna höftbältet.

(fortsättning följer i nästa inlägg på grund av en begränsning på 10 000 tecken per inlägg)

/Birger
 
(fortsättning från föregående inlägg)

REGNKLÄDER:
Vi har köpt vandringskängor, vandringsbyxor och bra tröjor men märkte att vi saknar regnkläder... Vi köpte bara regncapear och blev så klart dyngblöta om ben och armar. Så skaljacka och skalbyxor behövs.
Vi hittade och blev rek dessa som var regntäta och mycket lätta.
Haglöfs Critus Jacket skaljacka (pris: 1799kr https://www.xxl.se/haglofs-critus-jacket-skaljacka-dam/p/1105180_6_style)
Haglöfs critus pant (pris 1399kr https://www.xxl.se/haglofs-critus-pant-skalbyxa-herr/p/1105181_1_style)

Jag har ett regnställ, en Marmot Precip Jacket (Marmot: https://www.marmot.com/men-jackets-and-vests-waterproof-shells/precip-jacket/41200.html, Outdoorexperten: https://www.outdoorexperten.se/p-30232-marmot-precip-jacket.aspx) och ett par Marmot Precip Full Zip Pant (Marmot: https://www.marmot.com/men-bottoms-waterproof-shells/precip-full-zip-pant/41260.html, Outdoorexperten: https://www.outdoorexperten.se/p-23062-marmot-precip-full-zip-pant.aspx), som fungerar väldigt bra. Det är relativt tunna regnkläder som inte känns alltför bylsiga. Och man känner sig inte alltför instängd i dem då de är relativt luftiga. Byxor med hellånga dragkedjor längs med benens utsida underlättar av- och påtaglig betydligt. Detta regnställ finns även i en modell för kvinnor.

Så har ni tips om några av dessa saker? Om det är något annat vi ska titta på eller om ni har positivt eller negativt att säga om något av det?
Eller andra råd?

Ett par stavar kan vara skönt att ha, en i varje hand. Men det är en smaksak och behovet varierar från person till person. Jag har stavar för att avlasta knäna och för att hjälpa balansen på traven, i synnerhet i besvärlig terräng.

/Birger
 
Jag har ett uppblåsbart liggunderlag, ett Exped Synmat 7 M (Exped: http://www.exped.com/sweden/en/product-category/mats/synmat-7-m) som jag är mycket nöjd med. Förutom att det dels är lite för smalt och dels väldigt halt vilket innebär att sovsäcken relativt lätt glider av liggunderlaget om marken under tältet lutar det minsta. Det är något jag kan leva med, men det är tyvärr en smula irriterande och kan i värsta fall påverka sömnen negativt, i synnerhet om det är kallt och man hamnar direkt på tältgolvet med någon kroppsdel. Med facit i hand skulle jag nog fundera på att välja ett något bredare liggunderlag, ett Exped Synmat 7 MW (Exped: http://www.exped.com/sweden/en/product-category/mats/synmat-7-mw), om jag skulle köpa ett i dag. Det väger bara 150 g mer. Det kan det nog vara värt.

Jag har dessutom en uppblåsbar kudde, en Exped Air Pillow M (Exped: http://www.exped.com/sweden/en/air-pillow-m-0, XXL: https://www.xxl.se/exped-air-pillow-m-luftkudde/p/1122580_1_style), som är praktisk då höjden och hårdheten på den går att justera genom att fylla den med olika mycket luft. Inlindad i en shemagh (eller motsvarande) eller omsluten av en buff (eller motsvarande) är den riktigt bekväm.

Även vi har Exped Synmat 7 (LW+MW), men inte har jag upplevt dessa som speciellt hala? Ytan är lite sträv och jag har inte upplevt något problem att ligga kvar på liggunderlaget, förutsatt att tältplatsen är någorlunda plan (men det gäller ju för alla liggunderlag). Jämför jag med mitt andra liggunderlag, Thermarest Pro Lite Plus känns dessa liggunderlag likvärdiga och båda har en yta som motverkar att de blir allt för hala.

Vad gäller kudde finns vikt och pengar att spara. Vi använder vanliga tunna örngott i bomull som vi fyller med värmetröjan eller några reservkläder vi har med på turen, fungerar hur bra som helst.
 
Allt som går att dubbel eller tredubbelbruka väger bara första gången.
Lullull som bodarna frestar med skall oxså bäras, brukas det?

Begagnademarkanden är stor speciellt på hösten.

Men som vanligt gäller det att veta vad man köper.

Det som måste utprovas och passas är skodon, ryggsäck, liggunderlag, personliga kläder.

Det man lägger kvar hemma tynger inte i ryggsäcken.

Våg i egna väskan när man handlar kan ställa producenternas viktuppgifter i skamvrån, direkt.

Upprätta ett individuellt och gemensamt Excelark med vad era pinaler i ryggsäckarna, ryggsäckarna själva och era gångkläder väger.

go tur
 

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.