Issasongen 2007/2008

Två dagar lokal isträff i Valmalenco och otroligt fina isförhållanden i drinkarna. Vi lyckades även få med en notis i tidningen....... ;)

raduno_01.jpg


raduno_02.jpg


Ps. Någon intresserad av isbilderna...., GustavOH?

Hacka lugnt!
 
Sjunger på sista versen?

Var en kortis i Rjukan över helgen, 16-17 februari.

Vi hade bra förhållanden uppe vid Kong Vinter på lördagen med 5-6 ledbara linjer, 50-60m långa. Trots att det inte finns en ledig säng i hela Rjukan var vi ensamma där uppe. På söndagen hade vi 8+ och stark vind... Vi klättrade första repan på To menn og ett foster men firade av sen, det både rann och sprutade vatten över hela leden.

Väderprognosen framåt säger plusgrader dygnet runt i minst en vecka till. Rjukans issäsong kan sluta snabbare än vad vi alla önskar. Missnöjd!

Och som en liten fotnot. Steepstone rapporterar att Andreas Klarström (svenne) har solat såväl Lipton i Rjukan som Hydnefossen i Hemsedal. Sinnessjukt stabilt!
 
Senast ändrad:
Är det riktigt dåligt in Norge nu? Några kompisar härifrån undrar då de är på väg uppåt?

I helgen var det dock väldigt kallt och isen var väldigt spröd vilket alltid är en spektakulär upplevelse när man hackar sig upp. Här kommer några bilder för ovanlighetens skull....

Lördagen så klättrade vi denna trevliga formation i lite kanadensisk stil:

nido_02.jpg


nido_04.jpg


Söndagen spenderade vi eftermiddagen och slickade våra sår på denna formationen:

casta_02.jpg


Hacka lugnt!
 
Jag var i Rjukan förra helgen och redan då var fallen påverkade av värmen. Ovanför Rjukan Centrum backade vi på en led. I Gorgen och vid Vemorksbron gick det an och Krokan var OK. Om det har varit varmt sen dess och fortsätter vara så (som rapporterat ovan) blir det nog inte något vidare. Men man kan ju alltid knalla till fallen vid Gaustatoppen. Då får man lite gratis motion också...

Om man inte absolut måste till Rjukan så tror jag det är bättre förhållanden på andra ställen: Oppdal, Hemsedal, längre norrut och kanske en bit inåt landet.

Kolla www.yr.no
På en del orter kan man se temperaturen de senaste 30 dagarna. Det går även att söka på olika fjäll så att man får temperatur på högre höjd.
 
Fina turer i södra lappland

Hej

Var i helgen i södra lappland i trakterna kring Bångnäs-Saxnäs och klättrade lite.
Två fall hans med, Brudslöjan ett 80 meter högt och stort isfall med hyfsad is, dels Byfallet. Inte lika högt men med bättre is och framför allt väldigt vackert. Blå fin is och plusgrader gjorde klättringen njutbar.
Brudslöjan är dock ganska utsatt för sol så säsongen är nog ganska kort tyvär. En tripp tillbaks skulle kunna kombineras med utmärkt topp-turning och fin isklättring!

Rekommenderas

Kaj
 
Ett kärt återbesök i en trevlig dal runt knuten för att ticka av ED pärlan som finns där. Vi hade allt inplanerat med videokamera och dylikt, men tyvärr så slog det slint för en kompanjon när vi tittade in utsteget genom kikarna. Alternativet för dagen blev då istället:

altra_03.jpg


Men jag kunde dock inte motstå vår pärla och återvände på söndagen av tickade av fallet i trevliga väderförhållanden. Bättrade på solbrännan en anings med ett gott eftermiddagsfika....

altra_04.jpg


altra_07.jpg


Hacka lugnt!
 
Hemsedal och Romsdal

Hemsedal fredag och lördag: Har varit varmt så många fall var i dåligt skick. Blev dock kallare + snö medan vi var där. Rukandefossen fredag, OK. Hydalsfossen lördag, fin.
Nu Romsdalen. Också varit varmt men finns en del.
Det ryktas att bara Krokan och Gaustatoppen är något att klättra i Rjukan.
 
Som Malou skriver så var isarna i Rjukan i dåligt skick. Det fanns dock flera klätterbara isar (20/2). Jag vet inte vad det har varit för väder se'n vi var där, men det skulle bli kallare när vi åkte. Glöm inte skaljackan om du ska göra nå'n långtur. Man blir blöt!

I Hemsedal är det även klätterbart i Haugsfossen och Golsjuvet, även om isen i Haugsfossen mest liknade snö.

Kåvan i Funäsdalen var i riktigt fint skick 11/2. Glöm inte skidor eller snöskor. Det går utan, men det går antagligen bättre med :)
 
Varmt häromkring också nu och nu börjar säsongen lida mot sitt slut om det inte kommer lite kyla framöver.... Dock så är det inga problem att hitta isar en månad till om man vet var man skall leta, borde vara så också i Norge?

Min gode kamrat från Dolomiterna skickade denna fina formationen och meddelade att det finns isar att hitta däromkring också ;)

dark_side_of_ice.jpg


dolomiti_ice.jpg


Må kraften vara med alla ishackare!
 
I dagsläget så ser det ut som isen kommer att försvinna fortare än man kan säga ketchup..... Nu får man sätta tilltron till goulotterna på höjd och egentligen så har vi tappat månaden mars detta året (som vädret har varit de senaste två veckorna)....

En klassiker i Cogne och vi klättrade den högra pelaren i perfekt skick och såg några andra ramla ned på sydsidor. Fick även en stund med den lokala isklättraren runt knuten!

candalone_01.jpg


candalone_02.jpg


Hacka lugnt!
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Maskinen is-/mixsäsongen 2008/2009 Isklättring 84
iBjorn Isklätterveckan i Stora Sjöfallet 2008, 28/2-2/3 Isklättring 24

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.