Hur var det nu med bränsle på vintern?

Vi har två trangiakök, ett med gasbrännare och ett med spritbrännare, kan vi använda något av dem om vi skall laga mat utomhus i vinter? Såg på deras hemsida att gas inte kan användas under -10 grader, men den funkar alltså ner dit? Såg också att det finns en vintertillsats för spritbrännaren, som skall användas vid mindre än 0 grader, funkar den inte alls annars eller är det för att spara bränsle? Lönar det sig att köpa en sån om man bara eventuellt skall laga mat någon gång under tio minusgrader?
 
Vintertillsatsen till spritbrännaren ÖKAR bränsleförbrukningen. Det är en extra liten mässingskopp för ungefär en tesked sprit som hängs in under brännaren - som när den brinner värmer upp brännaren (och spriten inne i den!) så att den initialt avger mer förångad sprit per tidsenhet = brinner bättre/varmare/intensivare än vad en trangiabrännare gör när den är iskall och nystartad. Efter ett tag så blir även den vanliga varm nog men det går mycket snabbare med vintertillsatsen.

Vad gäller din Trangia gasolbrännare så funkar den utmärkt vid lägre temperaturer, det finns många trådar här om hur man gör för att elda med gasol vid riktiga vintertemperaturer. Ska jag lista alltihop så blir det här en C-uppsats. Sök och du kommer att finna!
 

Lästips

Helgelandskusten – Tio äventyr längs Norges dolda pärla

Helgelandskusten räknas till världens främsta destinationer för havskajak. Här är tio höjdpunkter för dig som vill utforska den norska kustskatten.

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

Månadens fråga: Värmebölja under vandringen - hur gör du?

Hur tänker du om höga temperaturer väntar under din planerade långtur: genomför vandringen, planerar om – eller ställer in?

Paddla i sommar: Tips och inspiration från Utsidans medlemmar

Utsidans redaktion tipsar om fem bloggar och forumtrådar som får oss att längta efter att färdas fram på vattenytan.
Nej - och det kostar dessutom mer än 200 gram i extra vikt iom pump och flaska kommer till samt en viss minimummängd soppa som kommer till i behållaren och inte kan nyttjas - kör man fotogen så tillkommer en liten flaska förvärmningssoppa (oftast T-sprit - men även heptan funkar ) och skall man värma en primus omnifuel med fotogen så att den inte spottar och ger gula eldbollar när man påbörjar pådrag så går det åt ofantliga mängder med T-röd (typ 4-6 ml vilket är halv dos för en trangia kök med spritbrännare för att koka halv liter vatten...) eftersom det mesta av lågorna när det brinner från veken i köket faktiskt inte värmer någon del av köket utan enbart eldar för kråkorna... - för det är foten i koppbrännare som skall värmas eftersom förgasningen sker där, medan själva koppen gör mindre nytta då de smala benen från koppen till foten av koppen leder ned värmen från förvärmningslågan i mina ögon på tok för långsamt i förvärmningsfasen... (Det är annat med Optimus Nova - där finns det kylflänsar som fångar en del av värmen från förvärmningslågan och skickar med det till förgasningsdelen)

Till detta så är det omöjligt att komma under 10 gram bränsle per 0.5 liter vattenuppkok på en omnifuel trots olika grytor med olika bottenytor och helt vinstilla, och sedan skall slangen brännas tom på bränsle och göra flaskan trycklös innan transport om man inte passar in det precis så att det börja hosta när vattnet precis kokar upp, vilket innebär ytterligare några gram bränsle till spillo.

5 gram T-doja för förvärmningen + 10 gram för värmningen och säg 2-3 gram för urbränning av slangen = 17-18 gram bränsle - det behövs ca 12 gram T-doja i trangia spritkök för en halvliter och kör man på trangia med campinggasol så räcker det med ca 7 gram.

är det bara vattenvärmning så kan man titta på primus etasolo och ca 5 gram gasol för en halvliters uppkok

Har man problem att värma campingasolflaskan i svagt jummet vatten med en skvätt hetvatten från en termos från förra måltiden (även kallt vatten över 0 grader ger mer fart) för att få mer fart på gasen, så kan man titta på rena propan/propen-tuber med 7/16-fattning ala sievert 2206 och 2208 och som ofta kan hittas i järnaffärer (http://www.fogas.se/shop/1666---engaangsflaska-med-gaenga-380-g/) - så kan du elda till minst -30 grader C utan att behöva värma flaskan och är du en sällananvändare och det tar flera år att tömma flaskan så bör inte priset vara för avskräckande om man kör på vanlig campingasol när det går och på denna när det är riktigt kallt och det är viktigt att få fram lite värme snabbt (tex .lite jummet vatten för att få fart på den vanliga campibngasolflaskan). Obs Sivertflaskan är lång och stor, så den är inte lämplig för toppmonterat om man inte gräver ned flaskan en bit och även kök med slang så är slangen ofta lite kort för denna flaska och nedgrävning underlättar.

Annars kan man titta på optimus Vega som klarar ett antal minusgrader på vanlig campingasol (dock knappast -30 grader C), dock skall man tömma hela flaskan utan att tappa tryck vid eldning i kyla så måste man köra med campingasolflaskan upp och ned hela tiden och detta gör också köket mindre reglerbart i och med att det då blir vätskematat och svårreglerad från kran.
 
Senast ändrad:
T-sprit i kyla.

Man kan använda brännarlocket att förvärma sitt Trangia med.

Plocka ur tätningingsringen (och släng bort den för den har ingen funktion i alla fall), fyll i en skvätt T-röd i det uppochnedvända locket, placera under köket och tänd på.

Ett annat trick i kyla är att förvara brännare och t-sprit nära kroppen och på så sätt hälla dom varma.


Uffe
 
Vi har två trangiakök, ett med gasbrännare och ett med spritbrännare, kan vi använda något av dem om vi skall laga mat utomhus i vinter? Såg på deras hemsida att gas inte kan användas under -10 grader, men den funkar alltså ner dit? Såg också att det finns en vintertillsats för spritbrännaren, som skall användas vid mindre än 0 grader, funkar den inte alls annars eller är det för att spara bränsle? Lönar det sig att köpa en sån om man bara eventuellt skall laga mat någon gång under tio minusgrader?

Båda fungerar men kräver mer förberedelser med sprit/gas än om man kör på fotogen eller bensin. Att värma både gastub och sprit innanför jackan är ett alternativ. Ska du bara laga mat eventuellt på vintern så kan du börja med det du har. Läs då på hur andra gör och prova dig fram. Tänk på att riktigt kalla gastuber inte längre skickar ut butanet i gasform utan flytande! Men ska du vara ute seriöst på vintern så skaffa en brännare för fotogen eller bensin och montera ner i Trangiat. De flesta brännare går att montera rätt enkelt i Trangia. Det Seobserver menar är att eftersom energiinnehållet i sprit är ca hälften av det i fotogen krävs dubbelt så mycket sprit vilket ger dom viktförhållandena. Annars är densiteten något lägre på sprit än fotogen.

Att smälta snö med sprit som bränsle är en plåga!
 
Tack för alla svar, tips och knep! Vi tänkte bara variera termosmaten och mackorna litet på våra utflykter. Ju längre de blir när barnen blir större desto mer sugna blir vi på riktig lagad mat. Det vore ju tråkigt att stå där med vår kalla mat och ett kök som plötsligt inte fungerar för temperaturen sjönk under -10.
 
Tack för alla svar, tips och knep! Vi tänkte bara variera termosmaten och mackorna litet på våra utflykter. Ju längre de blir när barnen blir större desto mer sugna blir vi på riktig lagad mat. Det vore ju tråkigt att stå där med vår kalla mat och ett kök som plötsligt inte fungerar för temperaturen sjönk under -10.

Och tyvärr handlar ju de svar du fått inte om någon som "eventuellt skall laga mat någon gång under tio minusgrader", utan om vad som är lämplig köksutrustning utrustning för vinterexpeditioner!
 
Och tyvärr handlar ju de svar du fått inte om någon som "eventuellt skall laga mat någon gång under tio minusgrader", utan om vad som är lämplig köksutrustning utrustning för vinterexpeditioner!

Om någon vid expedition till t.ex. sydpolen får för sig att använda gas så stämmer det du skriver!

Men seriöst så klarar du dig med gas vid enstaka tillfällen. Men värmer man inte tuben kan det bli livsfarligt, men då måste temperaturen ned rejält under -10. Men vill man ha något som bara fungerar så satsa på ett bensinkök!
 
Nej, jag uppfattar det som att de flesta svaren handlar om att vi kan använda våra kök i befintligt skick men att det underlättar om vi värmer brännaren/gasflaskan litet. Jag skulle nog inte ge mig ut på en sydpolsexpedition med kunskapen från den här tråden. Så länge temperaturen och altituden är densamma gäller väl dessutom samma förutsättningar att få eld i köket oavsett var på jorden man befinner sig? För övrigt skulle väl inte ett inköp av bensin- eller fotogenbrännare ödelägga vår ekonomi heller, om det nu skulle visa sig osmidigt att använda det vi har.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips