Hur går man i/ur vid hög brygga?

Har ni några bra instruktioner för i/urgång vid bryggor på ca 70cm?

Har en Tahe duo wind (K2'a alltså).
 
En K-2:a är ju så stadig att det bara är att resa sig upp till stående och sen kliva upp på bryggan. I en havskajak funkar samma sak också, kräver lite mer balans om du inte samtidigt kan hålla en hand i antingen bryggkanten eller någon utskjutande del. Så länge du kan hålla en hand mot bryggan är det enkelt att hålla balansen när du ställer dig upp, du kan ta dig upp på riktigt höga bryggor på det viset.

Tänk på att om du har last i kajaken och ska dra upp den på en lite högre brygga så blir det stora påfrestningar på kajaken, du vill ju inte knäcka laminatet.
 

Lästips

De liftar och ploggar igenom Europa: ”Alla hjälpsamma får oss att orka”

Utsidan mötte upp Michaela och Jiří Dolan under deras Stockholmsbesök, och plockade skräp på ett lite annorlunda sätt – från kajak.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
Med stor sittbrunn är det inte så svårt. Dra bak fötterna tills hälarna nuddar framkant sits. Sen tar du tag med ytterhanden i främre kanten av sittbrunnssargen och drar dig upp till stående. Inre handen stöder du lätt mot bryggan. Det jobbigaste är om bryggan är öppen under så kanoten riskerar att glida in under bryggan och du blir kvar där ute...
 
Sen finns det hjälpmedel för den som behöver hjälp för att komma upp till stående från sitsen
- bl a finns det någon form av lina. Det jag sett är en 50 cm lång stav som man sätter i ett fäste i sittbrunnen. Sen är det bara att ta tag i den och resa sig upp.
 
trasslet är att jag har långa ben och relativt liten brunn, måste "vrida" ur mig så benen går förbi "knäflärparna". En övningsfråga helt enkelt för att våga ställa mig upp i kajaken mer än jag gör nu.

Detta gäller en Göta kanal-paddling. Det är rätt höga bryggor innan varje sluss....får hoppas på att det finns stegar också :)

Tack alla.
 
Tips om man inte kan lyfta ut benen sittandes i kajaken

Extremfallet är såklart om man har en liten sittbrunn (ocean cockpit). Då får man allt ha riktigt korta ben för att slänga ut dem ;)

Då får man göra något liknande det här:
http://vimeo.com/37875575
Tänk bara på att en vanlig plattpaddel inte har samma flytkraft så den ger inte lika bra stöd som grönlandspaddeln av trä i filmen.

Förövrigt väldigt likt hur man reser sig upp i en stor sittbrunn. Skillnaden är bara att man inte behöver sätta sig på akterdäck först.
 
trasslet är att jag har långa ben och relativt liten brunn, måste "vrida" ur mig så benen går förbi "knäflärparna". En övningsfråga helt enkelt för att våga ställa mig upp i kajaken mer än jag gör nu.

Detta gäller en Göta kanal-paddling. Det är rätt höga bryggor innan varje sluss....får hoppas på att det finns stegar också :)

Tack alla.

Om knästöden är så stora så fundera på om du inte kan såga bort lite. Minst ett knä i taget ska ju enkelt gå att ta förbi knästöden innan man reser sig.
 
Om bryggan har en "hel" sida ner till vattenytan så brukar jag ha mest tyngd på ytterfoten under själva urstigandet, så att kajaken hela tiden pressar mot bryggan. Då har man i alla fall kajaken under kontroll.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips