Hur använder jag jumrarna på bästa sätt?

Hej!
Undrar om någon kan tipsa om hur jag bäst använder jumrarna. Att sätta fast den ena i selen resp. 'bröstselen' som en clogger samt manövrera den andra manuellt med en stege för fötterna funkar ju, men är inte så praktiskt då repet inte hänger fritt från klippan. Hur gör ni?
mvh
/Mattias
 
Finns ju alternativ, men en basic grej torde vara tex. följande:

-Den över cloggern/ prusik i en 60cm bandslinga fäst i selen. Du kan alltså hänga i denna sittande i selen.

-Under denhär fäster du den andra cloggern/prusiken i en 120cm slinga som du sätter foten i. Dessutom säkrar du din sele även i denna andra slingan tex. med en karbin i slingan ( inte runt).

Dessutom säkrar du med knutar nu och då särskilt om du kör med prusik.

Fördelarna är här möjligheten att snabbt (dock säkert) byta om från tex. repklättring till firning, eller vila hängande i selen. (Använd fransk prusik på den övre för att göra det lättare ; räddning, kortare sträckor mm.)

Om man kör prusiks är problemet ofta att flytta upp den undre knuten då repets tyngd är liten. detta underlättas då du hängande i selen kan frigöra båda händerna.


Om snabbhet är prioritet ett, eller du kör en hel lång pitch kanske vi glömmer prusiks, och då kan man ju göra det snabbare med två benslingor. Tekniken är nog ändå det viktigaste oberoende systemet. Man får experimentera ett tag för att hitta rätt längd på slingor mm. Kom ihåga att säkra i selen i vilket fall som helst så du kan vila vid behov, eller fixa knutsäkringar.

stef
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trail Run för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.
Stefan nämner två mycket viktiga grejer.

1) Det är abslut nödvändigt att båda punkterna man använder för klättringen, båda jumarerna/knutarna, ansluts säkert till selen.

2) Det är också mycket viktigt att man med jämna mellanrum knyter av sitt system, tex med åttaknut till selen, så att ett eventuellt misstag när man vid passage av knut/fästpunkt lossar ena jumaren, inte betyder döden.

Själv gör jag så att jag helst använder mig av två varianter. Vid frihängande repklättring kan det vara enkelt att skjuta på med båda benen, alltså ha stegar/slingor från samma jumar till båda benen. Jag använder dessa på den övre jumaren. Det ger mig bra räckvidd och ett mycket bra ifrånskjut, mycket kraft. Således har jag då den nedre jumaren till selen bara.

Om repet istället ligger an mot berget kan det vara enklare att använda balansen som berget ger genom att kunna "gå" uppför berget, med en fot till respektive jumar. Det blir lite av passgång uppför bergsidan.

Båda sätten funkar för mig, men det kan vara ganska skönt att nyttja en repvikt av något slag. Ta en del av racket på en skruvkarbin och klipp denna i den böj på repet som bildas mellan din nedre jumar och din senast säkerhetsinknytning. Då behöver man inte ha några större problem med att förflytta den nedre jumaren heller :)

/Micke
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips