Hjälp att välja kniv.

håller med! om bladet var lite tunnare och slipningen gick ända fram till handtaget
handtaget skulle vara spolformat för att få en mera avslappnat arbetsställning under längre tid,
så hade den varit nära en drömkniv.
Kniven är framtagen i syfte att användas som en "bushie", därav det lite grövre bladet.

Faktum är att jag också är "allergisk" mot ricassoer men i det här fallet är det inget problem eftersom eggavslutningen går i en rak linje med handtagets främre del. Det betyder att momentet inte påverkas.

Handtaget är förvånansvärt bekvämt även i samband med längre arbetssessioner, konstigt nog ;).
 

Bilagor

  • 15102309-origpic-5e1bff.jpg
    15102309-origpic-5e1bff.jpg
    12.7 KB · Visningar: 992
  • Min signatur.jpg
    Min signatur.jpg
    1.4 KB · Visningar: 788
Kniven är framtagen i syfte att användas som en "bushie", därav det lite grövre bladet.

Faktum är att jag också är "allergisk" mot ricassoer men i det här fallet är det inget problem eftersom eggavslutningen går i en rak linje med handtagets främre del. Det betyder att momentet inte påverkas.

Handtaget är förvånansvärt bekvämt även i samband med längre arbetssessioner, konstigt nog ;).

eggen ska komma så nära handen som möjligt och det gör det inte på den här kniven ;)
 
Om eggen ska så nära handen så möjligt borde jag väl köpa en ulu. Fan nu behöver jag köpa två knivar.

Tycker ricasso kan vara ganska trevligt, om det är utformad på rätt sät. vilket den på casströms kniv inte verkar var. Med rätt menar jag som "buck max lite small" som jag har där man kan greppa om ricasson eller bara handtaget och därigenom förändra bladlängden.

Just nu står valet mellan en a10 som man måste slipa om eller casström no.10 som är i kolstål eller en mora bushcraft force som jag tycker är lite tunn.

Sissipuuko blir det inte då jag tycker den är för stor och ogilar svarta blad och om man tar bort belägningen så har man en kniv i oskydat kolstål och då tycker jag casströms verkar trevligare..
 
En bra slöjdkniv har ett flexibelt blad. Frågan är om man vill ha en stum eller följsam kniv. Räcker det verkligen med två knivar? En hink moror är väl minimum?
go tur
 
Har sedan ungefär ett år tillbaka Casströmkniven i kolstål. Använder den som grovis och är mer än nöjd med funktionen. Men jag ångrar lite att jag inte tog det rostfria bladet. Efter att jag använde den till att skära rabarber fick den en märklig yta. Inget som påverkar funktionen men det ser aningens trist ut. Dessutom är det besvärligt med rostkänsligheten när man är ute i skogen. Tycker den funkar bra till att skära mat, om än lite i grövsta laget. Ett tips kan vara att byta ut slidan till en mer "hängande" sådan för att slippa få kniven i kläm under avbärarbälte, midjeväskor etc. Ska man ha EN kniv kan den nog rekommenderas, jag har dock kompletterat med en fällkniven WM 1 för finlir, och sånt som ställer högre hygienkrav.
 

Aktuellt

På två hjul genom Karelen: Grusvägar, bastur och möten för livet

Två irländska cyklister reser till finska Karelen för att utforska områdets “grå guld” – alla övergivna, slingrande grusvägar.

Upplev Halmstads kust: Vandra Prins Bertils stig

Leden som på 18 kilometer förenar stadspuls, rogivande natur och slående vyer över havet.

”I nivå med luften vid flerfiliga motorvägar”

Ny forskning visar att klätterskornas skosulor släpper ut riskfyllda kemikalier i luften när de nöts. Nu växer trycket på branschen att agera.

Månadens fråga: Hösten är här – vad lockar mest?

Är hösten en tid för svampplockning runt knuten – eller lockar äventyren? Vi tar pulsen på Friluftssverige hösten 2025.
eggen ska komma så nära handen som möjligt och det gör det inte på den här kniven ;)
Jag tar det en gång till ;). Eggen är så nära greppet som det går eftersom den förlängda/tänkta linjen går precis där greppet slutar. Du förlorar således ingen kraft/moment i skäret.
 

Bilagor

  • Casströms nr 10 egg-greppavstånd.jpg
    Casströms nr 10 egg-greppavstånd.jpg
    19.5 KB · Visningar: 740
  • Min signatur.jpg
    Min signatur.jpg
    1.4 KB · Visningar: 742

Cannonball

Gäst
Jag tar det en gång till ;). Eggen är så nära greppet som det går eftersom den förlängda/tänkta linjen går precis där greppet slutar. Du förlorar således ingen kraft/moment i skäret.

Det hjälper ju inte när greppet inte når ända fram.
Grejen är att du vill ha pekfingret så nära eggen som möjligt, alltså funkar denna kniven likadant som en kniv med ricasso.

Skickat från min LT25i via Tapatalk 2
 
Det hjälper ju inte när greppet inte når ända fram.
Grejen är att du vill ha pekfingret så nära eggen som möjligt, alltså funkar denna kniven likadant som en kniv med ricasso.

Skickat från min LT25i via Tapatalk 2
Greppet når visst fram. Kraften kommer uppifrån, dvs med den delen av handen där handflatan övergår i pekfingret. Detta grepp är det mest användbara. Självklart är en "bushie" inte en snickarkniv. Den har dock andra attribut som den senare saknar. Som vanligt så handlar det om den bästa kompromisslösningen.

~Paul~
 

Cannonball

Gäst
Greppet når visst fram. Kraften kommer uppifrån, dvs med den delen av handen där handflatan övergår i pekfingret. Detta grepp är det mest användbara. Självklart är en "bushie" inte en snickarkniv. Den har dock andra attribut som den senare saknar. Som vanligt så handlar det om den bästa kompromisslösningen.

~Paul~
Jo, jag vet hur man håller en kniv, och urtaget för pekfingret på undersidan begränsar greppet.


Skickat från min LT25i via Tapatalk 2
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips