Hej! Annonser är vår inkomstkälla för att kunna driva Utsidan.
Om du inte vill slå av annonsblockering kan du istället stödja oss genom att
teckna ett Plusmedlemskap -
då kan du dölja alla annonser och slipper denna text!
Du använder en föråldrig webbläsare. Det får inte visa dessa eller andra webbplatser korrekt. Du bör uppgradera eller använda en alternativ webbläsare .
Jag skulle inte vilja cykla med kungenshjälm på huvudet, den är på tok för tung för det. Den ska skydda mot splitter och mot att slå huvudet i insidan av pansarfordon för skyttesoldater. Jag tror att man riskerar pisksnärtskador av hjälmtyngden vid ett rejält klättringsfall. Dessutom har den ju inte någon direkt slag-absorberande stoppning.
Avrådes å det kraftfullaste men ska du skydda dig mot granatsplitter och rickoscheter (hur det nu stavas) så är hjälm m/90 ett bra alternativ.
Är egentligen lite skeptisk till klätterhjälmar med för stora lufthål, små stenar som fallit långt gör ont om de hamnar i ett hjälmhål.
/Patrik, med följande hjälmar på hyllan hemma: Scott för skidor, petzl meteor för klättring, m/90 för gröna skogsaktiviteter, Nolan JEThjälm för MC, plus en för cykling/rullskridskor.
Givetvis är "moderna" lättviktsklätterhjälmar ofta designade i olika sorters cellplast och som sådana hjälmar gjorda för att kollapsa vid hårda stötar. Frågan är hur man mäter/standardiserar cykelhjälmar kontra klätterhjälmar.
Klätterhjälmar testar man genom att genom att släppa ner hårda saker på dem. Lite mer detaljerad beskrivning finns på Petzls hemsida. Tyvärr säger det rätt lite om hur hjälmen skyddar om man själv dänger huvudet i klippan.
Jag har själv skaffat en Black Diamond Hemisphere, som är godkänd som klätterhjälm och ser ut som om den tar sidosmällar rätt bra. Tyvärr verkar det inte finnas någon standard som ger några garantier för det.
Den ser ut som om den kunde funka som cykelhjälm också, men det är svårt att veta. Den är inte godkänd i alla fall, och den ser ut att skydda bakhuvudet sämre än min vanliga cykelhjälm.
En fjällvandring kanske flyktigt bara handlar ofta om att förflytta sig mellan punkt A. till punkt B. och vad som händer däremellan. Om man däremot ...
Vi från Skåne Vandring Community har vandrat längs West Highland Way (WHW, även kallad) under vår årliga långresa. Den klassiska leden längs med de ...
Hold your horses…eller Sakta i backarna!
Jag sitter vid jokken Njabbejokkå vid backen ned till Suorva. Jag sitter här och pustar efter den mycket ...
5 kommentarer
Norra Mora vildmark är ett stort naturreservat i det nordvästra hörnet av Mora kommun, drygt 6 mil norr om Mora. Stora delar av området ligger mer än ...
2 kommentarer
Kilimanjaro-dagboken, del 3
”Jag mår lite bättre idag”, sa Richard när vi alla samlades i mattältet för frukost. ”Jag tog en paracetamol och tro ...
1 kommentar
Allt började med en fråga: ”Vad ska du göra efter det här?” Det var efter att jag fått utmärkelsen ”Årets näräventyrare 2012” och mina äventyr börjat ...
Sommaren 1811 var det revolutionär stämning bland allmogen. Tvångsutskrivningar till Sveriges deltagande i Napoleon-krigen var minst sagt populärt. ...
Andra delen av vandringen runt Skoarkki.
Vandringen fortsätter genom dalgångarna/bergspassen Skájdásjvágge och Basstavágge.
Tid: 27:e juni till ...
2 kommentarer