Hemtorkat för lata tidsoptimister

Det finns ju rätt mycket varor som redan är torkade att köpa som örtkryddor och torkad frukt. Har ni några goda idéer om man kan gör med detta när man inte orkar eller hinner torka alla ingredienser själv, men vill ha friluftsmat med smak men utan för mycket socker eller glutamat?
Mitt bidrag är nyponsoppa, mindre söt än den man köper i påse. Till två portioner som efterrätt:
2 msk nyponmjöl ( finns ofta bland "hälsokostvaror"), 2 tsk potatismjöl, 1,5 msk socker ( eller efter smak). Ute blandas detta med 3 dl vatten och kokas några minuter. Mandelbiskvier är gott till.
 
Min snabbaste och enklaste varma favorit är Risgrynsgröt. Quaker Pama minutris, salt & russin blandar jag i portionspåsar hemma. sedan tar jag TM's torrmjölk till denna.
 

Lästips

Helgelandskusten – Tio äventyr längs Norges dolda pärla

Helgelandskusten räknas till världens främsta destinationer för havskajak. Här är tio höjdpunkter för dig som vill utforska den norska kustskatten.

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

Månadens fråga: Värmebölja under vandringen - hur gör du?

Hur tänker du om höga temperaturer väntar under din planerade långtur: genomför vandringen, planerar om – eller ställer in?

Paddla i sommar: Tips och inspiration från Utsidans medlemmar

Utsidans redaktion tipsar om fem bloggar och forumtrådar som får oss att längta efter att färdas fram på vattenytan.
En personlig favorit :
Kokosnötmjölkpulver, grön/röd-curry (pulver), limeblad, svamp, sojakött, bambuskott. Bambuskutt är väldigt tacksamt att torka eftersom de säljs färdigskivade, bara att öppna konserven hälla av vätskan och in i ugnen över natten. Övriga ingredienser säljs som torrvara. (Har man mer tid kan man torka en paprika och en morot så blir det ännu bättre.)
 
En personlig favorit :
Kokosnötmjölkpulver, grön/röd-curry (pulver), limeblad, svamp, sojakött, bambuskott. Bambuskutt är väldigt tacksamt att torka eftersom de säljs färdigskivade, bara att öppna konserven hälla av vätskan och in i ugnen över natten. Övriga ingredienser säljs som torrvara. (Har man mer tid kan man torka en paprika och en morot så blir det ännu bättre.)

Hur ska man tillaga det då?
 
Kokosnötmjölkpulvret brukar ha två förslag på hur mycket vatten det ska blandas med. Väljer man den blaskigare varianten kan man blanda till det först och sedan lägga i alla torrvaror. Grönsakerna behöver bara ligga ca 10min innan tillagning (mer skadar inte). Sojakött skiljer sig otroligt mycket mellan olika storlekar och fabrikat. Mindre bitar kan klara sig på tio minuter medans en del kräver en timme.
Efter blötläggning kokar man upp och serverar med ris.
 
Vad kan man köpa kokosnötmjölkpulver? Det är en produkt som jag saknat länge!

(att torka kokosmjölk blev inte så bra...)
 
Ölkorv- och potatismosgryta

Kan rekommendera följande:

Packa i portionspåsar: 80g potatismos, 20g stekt lök, 10g hackade soltorkade tomater, salt, peppar.

På fjället: skiva en 50g ölkorv, på med potatismosblandningen och därefter på med kokande vatten. Låt stå 1-2 min.

Likvärdigt med frystorkade portionsförpackningar vad gäller vikt, energivärde och tillagningskomfort, och minst lika gott skulle jag säga!

Johan
 
Kokosnötmjölkpulver har tidigare gått att hitta i välsorterade matbutiker. Var dock ett tag sedan jag såg det senast.
Jag brukar köpa det i butiker som specialiserat sig på asiatiska matvaror.
 
Makaroner med vildchips och svampsoppa

Testade detta i somras.
Koka makaroner och Wild chips (Torkad ren som säljs som chips i mataffärer) men spara 2,5 dl av kokvattnet och blanda ned en varmakoppen med valfri smak(1 påse räcker till 2 portioner). Snabbt och gott.
 
Kan rekommendera följande:

Packa i portionspåsar: 80g potatismos, 20g stekt lök, 10g hackade soltorkade tomater, salt, peppar.

På fjället: skiva en 50g ölkorv, på med potatismosblandningen och därefter på med kokande vatten. Låt stå 1-2 min.

Likvärdigt med frystorkade portionsförpackningar vad gäller vikt, energivärde och tillagningskomfort, och minst lika gott skulle jag säga!

Johan

Låter spännande och väldigt enkelt. Detta skall jag prova vid tillfälle.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips