Hemtorkad mat!

Sojakött är kanonbra att basera maten på. Köps torrt (och billigt) så det behöver inte göras nåt med. Sen är det bara att koka ett par minuter så är det klart (görs sig bäst med några torra grönsaker).

När jag hade med mig egen torkad mat på fjällvandringen blötladade jag den i en burk en stund innan matrasten, sen var koktiden väldigt kort, ett par minuter ungefär.

Vad är sojakött?
Var hittar man sånt?
 
Det är knappt att man vågar delge sina tips bland en sådan samling gourmeter, eller är ni måhända gourmander ;) Jag har torkat testat att torka både kött och kyckling med godkända resultat, men vill man komma undan billigt, så är väl couscous + en påse varma koppen som smaksättning bland det mest ekonomiska. Dessutom är det enkelt då man inte behöver koka upp maten, utan bara hälla på varmvatten.

Men å andra sidan har jag en väldigt funktionell syn på det här med mat. Ute i det fria är smak underordnat energivärde och enkelhet ;)

Mvh /Joel
 

Lästips

Helgelandskusten – Tio äventyr längs Norges dolda pärla

Helgelandskusten räknas till världens främsta destinationer för havskajak. Här är tio höjdpunkter för dig som vill utforska den norska kustskatten.

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

Månadens fråga: Värmebölja under vandringen - hur gör du?

Hur tänker du om höga temperaturer väntar under din planerade långtur: genomför vandringen, planerar om – eller ställer in?

Paddla i sommar: Tips och inspiration från Utsidans medlemmar

Utsidans redaktion tipsar om fem bloggar och forumtrådar som får oss att längta efter att färdas fram på vattenytan.
Du får nog värma under lång tid vid 70 grader om du skall inaktivera enzymer, endel av dem är ganska värmestabila. RNaser kan man ju t o m koka, utan att de förlorar aktiviteten.

Det är ju sant, fast de flesta enzymer denaturera ju innan 70 grader, så att värma upp frukten borde göra stor skillnad angående hållbarheten.

För övrigt funkade äpple riktigt bra att torka när jag gjorde det i höstas. Jag gjorde inget speciellt med den, bara skar i skivor, in i ugnen och det var jättegott godis! Tog dock slut fort ;)
Visserligen åt jag upp den inom två veckor efter torkningen, så jag hade inga krav att den skulle hålla länge...
 
Det är knappt att man vågar delge sina tips bland en sådan samling gourmeter, eller är ni måhända gourmander ;) Jag har torkat testat att torka både kött och kyckling med godkända resultat, men vill man komma undan billigt, så är väl couscous + en påse varma koppen som smaksättning bland det mest ekonomiska. Dessutom är det enkelt då man inte behöver koka upp maten, utan bara hälla på varmvatten.
Ja, det brukar jag också använda. Couscous, potatismospulver eller annan snabblagad kolhydratkälla med någon pulversoppa eller pastasås som smak, naturligtvis blandat i samma kastrull. Minimal planering, minimalt krångel, minimal bränsleåtgång (kall mat ej inräknad). Med någon ölkorv per dag så får man i sig lite fett och protein också.
 
Vad är sojakött?
Var hittar man sånt?

Man framställer sojakött genom att pressa ut oljan ur sojabönan. Sen pressar man det till nån sorts bit, eller så låter man bli det och då blir det mer som färs.

I de flesta affärerna står det i samma hylla som konserverat kött och soppa på burk. Det märket jag har sett oftast har en grön-vit-rutig förpackning. Ibland finns det även fruset sojakött, det är också marinerat med något och därmed uppblött, det passar alltså inte att stoppa i sin hemmatorkade mat.

Sojakött är helt oslagbart, gott, proteinrikt, lätt, billigt. Tyvärr är det ju inte välkryddat, m det kan man råda bot på själv.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips