Hållbarhet på torkat kött

Inför sommarens fjällvandring torkade jag en del kött. Av olika anledningar gick inte allt åt och nu undrar jag om det går att spara köttet till nästa år, och i så fall om det bör förvaras i frysen, kylen eller på annat sätt?

Om det är någon skillnad på olika kött kan jag berätta att det är marinerad (fettfri marinad) lövbiff jag vill spara.
 
Om (korrekt) torkad mat förvaras lufttätt så har den en hållbarhet på flera år.

När det gäller kött är det största problemet att fettet härsknar (men förvaras det utan att luften kommer åt så kan ju inte fettet härskna).

Att förvara i frysen kan man se om en extra försiktighetsåtgärd om det skulle vara så att fuktigheten är lite för hög (både hängslen och svångrem så att säga).
 
Jag brukar köpa renkött en gång om året i Kiruna. Jag köper då oftast bog och alltid sån som är torkad och rökt. I själva verket har den ju först saltats och sedan kallrökts, för att sedan ha torkats.

Jag ber dem såga bogen (eller bogarna) i tre bitar och ibland är köttet djupfryst redan när jag köper det. Jag slänger bitarna i frysen och tar fram vid behov. På det sättet spar jag köttet upp till ett år.
 
vakumförpacka

om det inte innehåller fett som kan härskna så kan du ju alltid vakumförpacka det. Antingen suger du ut all luft ur påsen eller så använder du vakumsug...
 
Fett härsknar väl inte utan syre? Härskningen är väl en oxidering? Så det är väl just om det finns fett som kan härskna som det är intressant med vakkum?

Jag snubblade förut över nåt kursmaterial från nån livsmedelsutbildning som handlade om konservering som var intressant att läsa. Tyvärr handlade den främst om kommersiell konservering, men jag minns i alla fall att det stod att man kommit fram till att vitsen med vakuumförpackning av kött var faktiskt att köttet konserverades av den koldioxid som det själv ger ifrån sig. Men det är ju i praktiken samma sak som frånvaro av syre.
 
För ett antal år sedan torkade jag köttfärs som inte gick åt. Den förvarades i papperspåse ("smågodis-för-fem-kronor-påse" om ni minns dem) i säkert ett år utan att det påverkade smaken.
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Askel Hållbarhet på torkad, vakuumförpackad och sedan fryst Friluftsmat 6
avslutatmedlemskap160620 Hållbarhet på ägg Friluftsmat 22
RBG Hållbarhet på torkad köttfärs? Friluftsmat 17
UnderEnTarp Hållbarhet på ölkorv kontra vild chips? Friluftsmat 2
Brune Hållbarhet på kebabkött Friluftsmat 9
nisse_ hållbarhet på grillkorv Friluftsmat 6
jjjjy66 Hållbarhet på torkad köttfärs? Friluftsmat 4
tigermorran Knäckta ägg/färdig smet, hållbarhet? Friluftsmat 5
doffy_74 REAL hållbarhet? Friluftsmat 15
seasteel Hållbarhet Nido gräddpulver? Friluftsmat 3
TROY GARNER Angående hållbarhet smör i värme Friluftsmat 27
patrikiden Vakuumpackad mat, vilken hållbarhet? Friluftsmat 9
Caminista Parmesanost - hållbarhet? Friluftsmat 21
pelka Semper mjölk hållbarhet Friluftsmat 13
Skogsakuten Matens hållbarhet i fält? Friluftsmat 23
The Lapp Hållbarhet.. Friluftsmat 7
Mathias PHS Hållbarhet mjukost? Friluftsmat 18
JohnnyL Torkat renkött hållbarhet? Friluftsmat 29
hugbe mat med lång hållbarhet Friluftsmat 26
kungsleden Hållbarhet försvarets frystorkat?? Friluftsmat 2
n_zackrisson Hållbarhet torkat? Friluftsmat 1
GustavOh Hållbarhet, sommartid Friluftsmat 7
x-treme Hållbarhet hos frystorkat? Friluftsmat 3
arnell Crème fraiches hållbarhet ? Friluftsmat 1
vandrafjäll När det krävs över 4000kcal/dag. Är det möjligt? Friluftsmat 70
Snödrivan Fritera på kajakturen Friluftsmat 1
JonasRenemar Popcorn på trangia Friluftsmat 6
Tobbe C Créme fraiche på cashewnötter som fjällmat Friluftsmat 6
camoscio Proviantering på cykeltur Friluftsmat 3
Livetiskuggan Varm macka på stormkök Friluftsmat 17
Onesport Tips på turgodis Friluftsmat 12
Limmet Frystorkat på Xxl-rea Friluftsmat 10
HjälpAttVäljaStormkök [Hjälp] Tips på stormkök för 1-2 personer? Friluftsmat 36
Livetiskuggan Alternativ på samma ingredienser Friluftsmat 7
Stordrulen Beef Jerky på Älgkött. Friluftsmat 0
nature_epicurean Laktosfri mat på vandring Friluftsmat 7
Lea94 Specialkost på vandringstur Friluftsmat 11
AnteÅ Såg att denna kommer på Lidl (mattork) Friluftsmat 6
aronwidforss Potatisgratäng på spis? Friluftsmat 14
KimmyA Reducerat vin på vandring Friluftsmat 10
danisko Storlek på Excalibur mattork Friluftsmat 4
Anders V Budgett-muurikka på Lidl Friluftsmat 5
Brankenfnatt Recept på torkad middagsmat Friluftsmat 4
Knallarn Vilken är er favoriträtt på fjället/i skogen? Friluftsmat 15
Annicka Veganmat på vandring made easy Friluftsmat 7
joanna Jakten på Seltons kikärtsmjöl Friluftsmat 17
Askel Recept på fryspåsmat Friluftsmat 5
avslutatmedlemskap160620 Priser på mat i STF stugor Friluftsmat 3
nicko_ Problem att hitta recept på gryta av kyckling eller kycklingfärs Friluftsmat 0
Sk0gsmulle Vandring på Island, frystorkat från Sverige? Eller köpa på plats? Friluftsmat 0

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.