Hållbarhet på torkat kött

Inför sommarens fjällvandring torkade jag en del kött. Av olika anledningar gick inte allt åt och nu undrar jag om det går att spara köttet till nästa år, och i så fall om det bör förvaras i frysen, kylen eller på annat sätt?

Om det är någon skillnad på olika kött kan jag berätta att det är marinerad (fettfri marinad) lövbiff jag vill spara.
 
Om (korrekt) torkad mat förvaras lufttätt så har den en hållbarhet på flera år.

När det gäller kött är det största problemet att fettet härsknar (men förvaras det utan att luften kommer åt så kan ju inte fettet härskna).

Att förvara i frysen kan man se om en extra försiktighetsåtgärd om det skulle vara så att fuktigheten är lite för hög (både hängslen och svångrem så att säga).
 

Lästips

Helgelandskusten – Tio äventyr längs Norges dolda pärla

Helgelandskusten räknas till världens främsta destinationer för havskajak. Här är tio höjdpunkter för dig som vill utforska den norska kustskatten.

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

Månadens fråga: Värmebölja under vandringen - hur gör du?

Hur tänker du om höga temperaturer väntar under din planerade långtur: genomför vandringen, planerar om – eller ställer in?

Paddla i sommar: Tips och inspiration från Utsidans medlemmar

Utsidans redaktion tipsar om fem bloggar och forumtrådar som får oss att längta efter att färdas fram på vattenytan.
Jag brukar köpa renkött en gång om året i Kiruna. Jag köper då oftast bog och alltid sån som är torkad och rökt. I själva verket har den ju först saltats och sedan kallrökts, för att sedan ha torkats.

Jag ber dem såga bogen (eller bogarna) i tre bitar och ibland är köttet djupfryst redan när jag köper det. Jag slänger bitarna i frysen och tar fram vid behov. På det sättet spar jag köttet upp till ett år.
 
vakumförpacka

om det inte innehåller fett som kan härskna så kan du ju alltid vakumförpacka det. Antingen suger du ut all luft ur påsen eller så använder du vakumsug...
 
Fett härsknar väl inte utan syre? Härskningen är väl en oxidering? Så det är väl just om det finns fett som kan härskna som det är intressant med vakkum?

Jag snubblade förut över nåt kursmaterial från nån livsmedelsutbildning som handlade om konservering som var intressant att läsa. Tyvärr handlade den främst om kommersiell konservering, men jag minns i alla fall att det stod att man kommit fram till att vitsen med vakuumförpackning av kött var faktiskt att köttet konserverades av den koldioxid som det själv ger ifrån sig. Men det är ju i praktiken samma sak som frånvaro av syre.
 
För ett antal år sedan torkade jag köttfärs som inte gick åt. Den förvarades i papperspåse ("smågodis-för-fem-kronor-påse" om ni minns dem) i säkert ett år utan att det påverkade smaken.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips