GPS med Precision?

Bäst satellittillgång, ej bäst mottagning

chuck; sa:
Här kan man kolla när det är som bäst mottagning.
http://swepos.lmv.lm.se/pre/in.asp

Där anges bara sattellittillgången, inte ens info om DOP-värden eller liknande. Det finns inte heller någon som helst info om jonosfärsaktiviteter och dyligt, som påverkar noggrannheten. Men å andra sidan så är ju infon för en gångs skull gratis från klantmästeriet....

/Niklas
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
Tack!

OK, tack för alla tips!

Apparaten ska visserligen användas i yrket, med så god precicion som möjligt, men den enskilda punkten är inte avgörande. Jag brukar mäta en drös punkter, inklusive några som jag efteråt kan validera på flygfoto, sen laddar jag över dem till Arcview med hjälp av 'GPS Utility' eller DNR Garmin' (som båda är gratisprogram). Med stöd av punkterna kan jag anpassa en tillräckligt exakt gränslinje.

Hittils har jag kört mest med en Garmin 76 Map, vilket funkat hyggligt åtminstone i öppen terräng.

Men då vet jag att jag ska hålla ögonen öppna efter WAAS/EGNOS, och kanske en extern antenn.

/Per
 
ArcPad

Du kan ju kolla på handdatorer med GPS-möjlighet också. Då kan du köra ArcPad direkt i handdatorn så ser du på plats hur dina mätningar blir. En sådan handdator är inte så farligt dyr, ca 6000:- har jag för mig. ArcPad licensen kommer väl till...
 
Re: Tack!

fson; sa:
Hittils har jag kört mest med en Garmin 76 Map, vilket funkat hyggligt åtminstone i öppen terräng.

Men då vet jag att jag ska hålla ögonen öppna efter WAAS/EGNOS, och kanske en extern antenn.

Hm. Har inte GPS 76 redan WAAS-kapacietet?
 
LAntmäteriet och andra (Thales, Zeiss bl a tror jag) har program som visar när det är tätt med satelliter ovanför en.

KAn man se på mottagaren förutom HDOP mm? Beror på. På en magellan sportrak pro kan man inte för den sätter igång att utjämna på raken, så positionen rör sig mycket lite. Garmin kör med mycket mindre averaging men bristande upplösning gör att det kan vara svårt ändå att avgöra om markören rör sig mycket eller lite.

För Palm inkl iQue finns ett program som heter GPSacreage av Werner Terreblanche. På min förfrågan gjorde han ett tillägg som visar positionen i mycket hög upplösning, tio pixel per meter. Det finns ockås ett autoläge som kan ge ännu högre men då utan skala.

Står man i öppen terrräng med bra signaler och WAAS kan man se att markören rör sig lite. Står jag sedan i blött skog irrar markören runt kraftigt. Det går knappast heller att se om det finns en "tyngdpunkt" i punkterna, även om en kontinuerlig trackline visas.

Effekten uppstår genom reflekterade signaler och spridning genopm lövverk. En extern antenn med ett hyggligt jordplan kan möjligen minska reflektionerna något. Räkna inte med högre noggrannhet än 10-15 meter i skog även om antennen sitter på en plåt i hatten.

Ska man uppnå högre noggrannhet måste någon form av differentialkorrektion till. Utöver de som nämnts kan nämnas diffkorr över amatörradio från egen fast station alt. difkorr över internet, försåvitt korrektionsdata är relevanta där man befinner sig.
Dock - jonosfärkorrektion hjälper ju inte mot multipatheffekter men det finns inget att göra åt dem så länge man använder konsumentmottagare som bara går på ett band (L1).


Vi är nyfikna på det egentliga användningsområdet...
Gäller det inmätning av fastigheter kan man ha nytta av de digitala fastighetskartor som kan laddas ned från Lm och användas i Fugawi på en PDA. Skrev om detta tidigare.


[Ändrat av jonasolof 2004-11-30 kl 19:48]
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips