GPS i fjällen?

  • Trådstartare Anonym från gamla forumet
  • Start datum

Anonym från gamla forumet

Gäst
Hej,
Är det någon som använt GPS i fjällen och kan dela med sig av sina erfarenheter? Är det till någon hjälp? På sommaren? Vintern? Hur fungerar batterilivslängden i kylan vintertid?
O.
 

Lästips

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.

gosta@ics.uci.edu (Gosta Forsum)

Gäst
test av GPS pa vinterfjall

Far nagra ar sedan testade jag 3 stycken GPSer pa en 7 natter lang (talt) vinterfjalltur. Testet utfrades at tidningen SCOUTING som utges av KFUM/Ks scoutforbund. Turen skedde under paskveckan i narheten av riksgransen.

De tre GPSerna var fran Silva, Garmnin och Magellan.

Testresultat:
* Endast Silva GPSen gick att hantera med handskar pa.
* Batterierna tog slut mycket snabbt i kylan.
* Aven om vadret var klart hittade inte GPSerna
tillrackligt manga sateliter for att fa nagon vidare
precision
* Pa den tid det tog for GPSerna att fa en position hade en
normalbegavad person med karta och kompass redan listat
ut exakt var han var och vart han ville. (Dessutom hade
han hunnit borja frysa)

Slutsats:
Vanta er inga underverk av en GPS pa vinterfjallet.
 

Ulf C M

Gäst
Har du hört att utvecking brukar gå framåt?

Det går inte att komma med jämförande tester som är "några år" gammla, tekniken blir bättre! Alla batterier tappar verkningsgrad vid kyla och vilken normalbegåvad människa som helst vet att förvara dessa på köldskyddat sätt!
ULF
 

d94-gof@nada.kth.se (Gosta Forsum)

Gäst
Tekniken ar inte det viktiga

Teknik ar fullstandigt ointressant om den inte pa nagot
satt forbattrar/forenklar for den som anvander sig av den


Vad det galler GPS pa vinterfjall sa ar det helt enkelt sa
att nackdelarna overvager fordelarna.


Sen finns det en massa tekno-freaks som alskar att slapa med
sig prylar, lat dem slapa....


/ Gosta
 

david.nordberg@mailbox.swipnet.se (David Nordberg)

Gäst
Vinter test av GPS!

Jag har under de tre senaste åren använt gps på vinter fjället.I skiftande temperaturer från -33.Problem med batteri har jag inte haft efter som att jag gärna åker skoter .Men visst nog får man ha lite batterier med sig om man ska vara ute i kylan. Att displayer slutar funka helt i kylan har jag inte varit med om ännu trots sträng kyla.Ett knep som drar batteri är att ha belysningen på.Om den får vara på så funkar i alla fall magellans apparater i 25 minus utan problem.Värsta testen utsatte jag en gammal Magellan GPS 400 för.Den fick sitta kvar ute på skotern hela natten.På morgonen så var det -29 och jag gick ut och startade den.Lite förvånad blev jag allt när den efter cirka 45 sekunder hade låst och angav positionen.Observera att displayen var seg men funkade pbra trots den stränga kylan.Att det skulle ta längre tid att ut positionen för att det är kallt tror jag inte på.Har man en gps så ska den vara på hela tiden man förflyttar sig. Annars har man ingen större nytta av den.
 
Potentiella felkällor

Vad man kan råka ut för om man befinner sig långt norrut är ett så kallat refraktionsfel. Det får till följd att positionen inte blir lika exakt som på sydligare breddgrader. Refraktionsfelet uppstår när satelliternas elevation blir för låg. När signalen passerar luftlagren ändrar de sin vinkel och avståndet kommer att uppfattas av GPSen som längre eftersom signalen har färdats längre. Detta fel kan givetvis drabba mottagare mer söderut, men då finns det ofta fler satelliter att tillgå med större elevation. GPS satelliterna har en inklination på 55 grader nord respektive syd på grund av praktiska skäl med rymdfärjor osv, vilket gör att satelliterna får lägre elevation ju längre norrut man kommer.
Det finns även en ökad risk för geometrifel långt norrut och även detta grundar sig i samma orsak. Ett geometrifel innebär att den inbördes vinkeln mellan satelliterna är för liten eller för stor. Optimalt är 90 grader. Detta drabbar även mottagare söderut, men även i det fallet finns det fler alternativa satelliter att tillgå.
En GPS kan betrakta dessa satelliter som icke tillförlitliga källor och välja bort dem, alternativt (om det inte finns något annat val) använda dem och redovisa felet med olika värden (DOP) eller som ett sammanslaget radiellt fel.
Risken för skymda satelliter ökar då urvalet blir mindre. Fri sikt åt söder ger bästa förutsättningarna.
 
vad ska man ha den till?

Jag har en men førstår inte riktigt vad jag ska ha den till. Min "Gecko" har en usel batterikapacitet så det enda den duger till under en längre vandring är att få fram kordinatorer i nødtillfällen. Dessutom kan man medela sina kordinater till någon (t.ex. ringa räddningstjänsten) i de mer avlägsna delarna av fjällen (ingen mobiltäckning). Kan man läsa karta och kompass är GPS ganska onødigt. Att med hjälp av kordinaten se på kartan var man är är allt før omständigt før annat en nødtillfällen. Jo føresten den är bra på cykelturer på sommaren.
 
Re: vad ska man ha den till?

nils73; sa:
Jag har en men førstår inte riktigt vad jag ska ha den till. Min "Gecko" har en usel batterikapacitet så det enda den duger till under en längre vandring är att få fram kordinatorer i nødtillfällen.
Extrabatterier är inte så tunga. Jag gjorde av med tre satser NiMH-batterier på en 6-dagars vandring i Arjeplogsfjällen.
Kan man läsa karta och kompass är GPS ganska onødigt.
Om det inte är tvärdimma och man är utanför kryssmarkeringarna. Och om man inte märker att man har tappat något och behöver gå tillbaka precis samma väg för att leta. Dessutom är det skitkul att ladda över spårloggen till datorn när man kommer hem och se precis var man har gått. =)
 
Om sommeren har jeg GPSen i topplokket på rygg-sekken og om vinteren har jeg den på innerlomme(for å drøye livslengden på batteriene)med en ekstern antenne opp på topplokket av rygg-sekken.

GPS fungerer helt fint på fjellet.

Enkelte modeller har muligheten til å "låse" kompasskursen. Og det er kjekt når tåka ligger tjukk.
Du får hele tiden beskjed om du er på kurs eller hvor mye du er ute av kurs :).
Jeg bruker GPSen til å planlegge turen min også, legger inn punkter jeg skal til.
Ellers så er GPS foreløpig kunn ett supplement til kart og kompass.

PS: Som innsenderen før meg skriver, så er det "skitkuul" å laste ned loggen med all statistikk når du kommer hjem. Høydeprofilen er min favoritt.
[Ändrat av Braute 2005-01-18 kl 07:26]
 
Jag orienterar normalt med karta och kompass. GPS:en finns med för att ta ut positionen om jag skulle bli osäker, t.ex. dimma eller skog. Ibland har jag lagt in rutter i förväg för passager som jag vet (eller gissar) skulle bli svåra om det blev dålig sikt. Eftersom GPS:en inte behövs 95% av tiden så räcker batterierna alldeles utmärkt. Jag har sällan upplevt något problem med att få in tillräckligt många satelliter utom i tät skog, men en glänta hittar man alltid någonstans.

Per

(Medan jag skrev kom det visst flera liknande svar.)
 
Vad ska man ha den till

Jag försöker förtvivlat komma på vad jag behöver min gps till egentligen!!!
1: Främsta anledningen för mig är att det är roligt att ladda ned spår på datorn när jag kommer hem, men då har min garmin etrex alldeles för dålig batteritid för långturen.
2: I situationer då det är riktigt dålig sikt kan det vara skönt att veta exakt var man är.
3: På havet vid lååånga överfarter då det är svårt att åka på enbart kompasskurs är det skönt att ha en waypoint att styra mot...
Jaa, i övrigt ser jag min GPS mer som ett komplement till kartan...
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips