Gissa bilder i Gävleborgs län

Lustigt, men jag kan inte se Calles bild. Skitsamma den är ju löst av Thure i alla fall.

Här kommer en till från mig. Från en något märklig biltur på väg söderut där jag plötsligt befann mig på en målad rullbana.

#18
t018.jpg
 
fast bilden visar väl samma paviljong som den du fotat. Borde ligga på ostsidan av Ljusnan. Stenegården? Kulthammar?

Thure

Stenegården är rätt och det är mycket riktigt samma paviljong som bilden i länken.

Blev nåt strul när jag laddade in bilden, försökte justera sedan och det kanske var då den försvann. Nybörjare!

Blev lite konfunderad med att du "åkte söderut" Tobbe. Jag tycker det liknar Färila flygplats, som ligger mitt i skogen, dolt för alla utom för den lede Fi.
 
Du är på hugget idag Calle. Visst är det Färila flygplats, eller Föne flygbas som militärerna kallade den. Visst kan man väl åka söder ut i länet om man startar tillräckligt långt norrut?

Nåväl, nu kommer en bild som borde ta en stund i alla fall. Fler ledtrådar kommer under kvällen. Ska ut och cykla först och se om jag klarar mig från punktering den här gången.

#19
t019.jpg
 
Den var bra

Det verkar vara på finnskogen, men vilken. Nu är det stopp, douglasgranar på en begravningsplats i en finnskog någonstans. Inga vibbar, gissar i trakterna kring Åmot - Källsjön kanske.
 
Begravningsplats och finnskog, så långt stämmer det. Men landskapet är fel.

Ytterligare en ledtråd: Jag har inte verifierat det, men min gissning är att det är fråga om länets högst belägna begravningsplats.
 
En bild från granlunden och nedåt backen. Jordkällaren är det enda som återstår av byggnaderna på den gård som låg här en gång.

t019e.jpg

På den här lilla bilden syns det inte, men hörnen från alla tidigare hus är markerade med målade stolpar, så att man kan få en bild av hur det kan ha sett ut en gång.

Det syns ett tak i bakgrunden av bilden ovan. Det är en nytimrad raststuga som är öppen för de besökare som bemödar sig att ta sig hit.
t019f.jpg


Jag tänkte knalla runt en längre stund för att se på lämningarna, men då höll jag på att kliva rakt i det här gänget:
t019d.jpg


Jag har aldrig blivit ormbiten förr och hade ingen lust att bli det nu heller, så jag höll mig till stigen jag gått tidigare.
 
Finnbergets begravningsplats

http://www.svenskakyrkan.se/farila/skogkyrk.htm

"Finnbergets begravningsplats

ligger c:a 25 km från Noppikoski nära gränsen mot Kopparbergs län, c:a 18 km från Älvho. Den högt belägna begravningsplatsen använd sedan 1825.
Mycket vackert belägen på toppen av berget på mer än 600 m s höjd över havet med vid och fin utsikt åt flera håll. Begravningsplatsen ligger på höjden ovanför den plats där bebyggelsen tidigare fanns. Stenstolpar i hörnen som enligt någons minnesbild eventuellt tidigare varit sammanfogade med kätting. En större slät sten med text finns i mitten: Finnbergets begravningsplats 1931. Några förväxta prydnadsträd, typ silvergran, finns planterade innanför stenstolparna. Stenmurar och rösen visar att marken omkring är röjd på sten. En välgjord stenkällare byggd av mindre stenar finns kvar.
Extra intressant att besöka eftersom det på tavlor finns mycket information om platsen och dess invånare.
"

Thure
 
Där satt den. Jag visste att någon skulle knäcka den.

Tack för länken också Thure, den sidan har jag inte sett förut. Jag har under sommaren faktiskt passerat alla de platser som beskrivs på sidan.

En kul detalj fanns att läsa på en skylt vid en av platserna: Det fanns ju i regel ingen präst närvarande då man begravde den döde, så någon jordfästningsakt kunde inte utföras förrän prästen från Orsa hade vägarna förbi. För att lösa det problemen satte man ner en några meter lång stör från kistan och upp till någon meter över karknivå och skottade igen graven. När så prästen var på plats för att utföra själva ceremonin, då drog man upp stören och prästen kunde peta ner de tre skoporna jord och fullfölja jordfästningen.

Just Finnberget är verkligen värd ett besök, då läget är spektakulärt högt uppe på en höjd. Av alla de platser som ingår i bildserien så är nog just det stället min favorit, trots ormar.

#20 - en enklare nöt att knäcka
t020.jpg
 
Senast ändrad:
Forsbacka

Den förra om Finnberget var bra, dit måste jag åka nån gång.

Tycker jag borde känna igen lite herrgårdar, men Forsbacka herrgård har jag inte besökt. Så därför gissar jag på den.
 
Kul resonemang, och rätt svar ;). Du måste ha varit vid de flesta herrgårdar för att fixa ett svar så snabbt med uteslutningsmetoden.

Det blev några fler bilder i Forsbacka att kika på:
http://www.djuvfeldt.se/album/forsbacka/index.html

Och så en ny bildfråga, och nu blir det svårare igen, en fyra på min femgradiga skala där 1 är lätt och 5 skitsvårt.

#21
t021.jpg
 
Liknande trådar

Liknande trådar


Fjälledarens tips: Så packar du lätt och når längre

Ibland får man ut mer av naturupplevelser när man tar ut svängarna. Fjälledaren Oskar berättar hur han hittar en större frihetskänsla utomhus.