Funkar randonnébindningar på fetare skidor?

Hej,

Jag funderar på att uppgradera min utrustning från ett par smala (men bra och relativt lätta) vanliga alpina skidor (Head Monster 70) m vanlig alpinbindning+Alpine Trekkers till ett par fetare skidor med Randonnébindning.

Det jag funderar på är skidor med 80-90mm midja, t ex Rossignol Scrotch BC, Scott Santiago Mission, Völkl Karma el K2 Public Enemy. Åker främst offpist, men oftast nära skidområden (=behöver oftast ingen anmarch och kan ofta pulsa i snön m skidor på ryggan). Kör dock ett par ggr per år på 'riktiga' lättare dagsskidbestigningar, t ex runt Storulvån och har för avsikt att göra mer sådant o framtiden.

Fråga: Finns det bra randonnnébindningar som håller att köra på med fetare skidor (antar att det blir lite mer vridmoment o påfrestningar med fetare lagg), även när underlaget oftast är hårt (vilket ju tyvärr ofta är fallet i Svenska fjällen). Vikt är lite lägre prio, eftersom jag oftast inte har länga anmarcher, och eftersom jag prioriterar egenskaperna utför (åker ofta relativt brant och offensivt och vill inte känna nervositet över klena bindingar).

PS. Jag är lätt (65 kg), vilket kanske gör att lite klenare bindningar ändå funkar?
 
Kompletterande information

Lite ytterligare info;

En bindning jag funderat på är Fritschis Freeride, och en sko jag funderat på är Garmonts Adrenaline.
 
Asså, det e väl bara o slå till. Om du inte tänker tävla i puckelpist eller big air, så är det väl inga probs. Det viktiga är att noggrant justera in tådelen (höjden) på bindningen efter just DIN pjäxa. Jag har Völkl G4, Diamir Freeride och Garmont G-ride som randonnésko och Rossignal Race i pist. Kör ofta som en galning och har aldrig tappat någon skida med denna konstellation.
Har du däremot möjlighet att ha fler par skidor så kan du ju ha ett par stabila, superfeta med racebindning och ev. Trekkers och ett par midfats med randonnébindning på.

/K
 
carvingkimbo; sa:
Kör ofta som en galning och har aldrig tappat någon skida med denna konstellation./K

Tack för ditt svar, Kim! Men det jag är 'orolig' för är inte främst att tappa skidan under åkning (detta borde ju gå att justera med bindningens tajthet/DIN-inställning), utan snarare att semifeta skidor skulle ge så kraftigt vridmoment vid svängar att påfrestningen på bindningen blir för stor för dess bästa. Anledningen att jag befarar detta är att det hävdades av en försäljare på Hansson Sport i Åre när jag under julen stod och dreglade över lite fetare skidor. Hade Hansson Sport-killen rätt, att randonnébindningar är för klena för de vridpåfrestningar som feta skidor medför??
 
; sa:
Hade Hansson Sport-killen rätt, att randonnébindningar är för klena för de vridpåfrestningar som feta skidor medför??

jag har ett par Scott Santa Fee (86cm midja) med Diamir freeride bindning, jag väger 90 pannor och åker hårt utan att bindningen utlöser när den inte ska göra det, så jag tror inte att dom på Hanson har rätt vad det gäller free ride bindning på feta skida. Jag återkommer när jag har varit ut med mina nya Sett pistols med free ride bindning.

Sn kan jag tillägga att Adrenalin pjäxan är grymt bra!

Micke
 
Det är inga problem med vridstyvheten för mig heller, kör AK Rocket (2 meter långa, 88 i midjan). Är också tungviktare på sisådär 90 kg. Det problem som uppstår är att det är mycket svårare att hålla kant när det är isigt.
 
Ja, jag skulle vilja påstå det. Diamiren är inte lika stabil som en vanlig bindning och de vibrationer som då uppkommer gör att man inte får samma nyp som med vanliga alpinbindningar. Personligen bryr jag mig noll och inget, är det isigt så åker jag hem till stugan och läser en bok.
 
Diamir Fr håller definitivt för dig. Flertalet av mina vänner som väger mellan 80-90kg har många skiddagar per år på sina 90mm+ skidor i kombination med Diamir Fr och hittills har dessa hållt för såväl relativt hård åkning som dropp.

För egen del har jag dock mina diamir fr monterade på smalare skidor 73mm, medan jag föredrar vanliga bindningar på fetingarna. Argumenten för detta är tvenne. För det första är vanliga bindningar, som ovan indikerats, tightare. Diamiren kan uppfattas som lite svampig och svajig. Följaktligen är den lite långsammare i reaktionen, vilket blir än mer påtagligt på fetare skidor. För det andra är det jäkligt mkt skönare att gå branta och hårda skråavsnitt med smalare skidor, eftersom kantgreppet blir avsevärt bättre. Därigenom spar du på krafterna vid längre turer.

Summa summarum: Välj vad du behagar, det funkar absolut på fetare skidor och ovanstående argument emot skall snarare ses som nyanserad kritik mot fenomenet att man måste ha oändligt feta skidor. Det är absolut inga problem att knata på 90mm+ skidor, så snart man vant sig. Bara trycka in knäna lite mer mot berget så sitter kanterna bra.

Lycka till och trevlig tur!
/Andreas
 
Hur menar Hansson killen att vridningen (hållfastheten) påverkas beroende på bredden på midjan?
En ren hållfasthetsfråga i debatten!
För enligt mig borde inte vridningen ha med saken att göra (jag kan vara helt ute och cyklar vilket jag därför fri-skriver mig ifrån), vridmoment uppstår ju inte på bindingen i större utsträckning beroende på midje mått. Vridmomentet på en bindning är ju det som den skall lösa utför och det borde ju vara störst vid åkning av den gamla tekniken "sladd-sväng".
Dock blir påfrestningen på bindingens infästningspunkter (läs skruvar i skidan) större desto fetare skidor du har eftersom hävarmen (avståndet stålkant mot snön och infästningspunkten) ökar med bredden på skidan.

Min personliga uppfattning är i samma linje som alla de andras, fritschi bindingen håller!

Kör så det ryker snö istället för bindning!

//Urban
 
freeride

Så länge man håller sig till en randonée sko och tänker åka utanför är det inget problem.
Problemet blir när det är hårt och man åker med "vanliga" slalomskor, då blir det lite väl mycket flex i systemet, det är en kombination av att bindningen är .hög och inte lika vridstyv som en vanlig bindning.
På mina feta så bytte jag från freeride till vanliga och kör Alpine Trekkers när jag ska tura (med förutsättning att man inte ska gå långt, då blir det lättviktsprylarna)
- anders
 
Hej, ett problem som kan uppstå är inte att bindningen går sönder utan att skidan gör det. Fritschibindningarna styvar upp skidan rejält mellan främre och bakre fästpunkterna vilket innebär stora påfrestningar för skidan vid just dessa punkter. Om du har otur knäcker du alltså skidan. Gjorde det förra säsongen och vet att det är fler som råkat ut för samma sak. Ska dock montera freeridebindningarna på mina nya skidor nu. Får se hur det håller denna säsong...
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips