Frystorkat

jag lägger alltid till rejält med fett; smör eller ola beroende på vad man har med sig eller tycker passar bäst. Jag tror också att slafsa i sig ur en påse leder till att man äter mycket snabbare än man brukar och att man tuggar slarvigare. En brödskiva till, dricka lite vatten och ta mindre skeder långsammare som man tuggar ordentligt kan nog hjälpa. Jag blir förvisso också lite lös i magen, men föredrar det mot att vara stenhård.
 

Lästips

Helgelandskusten – Tio äventyr längs Norges dolda pärla

Helgelandskusten räknas till världens främsta destinationer för havskajak. Här är tio höjdpunkter för dig som vill utforska den norska kustskatten.

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

Månadens fråga: Värmebölja under vandringen - hur gör du?

Hur tänker du om höga temperaturer väntar under din planerade långtur: genomför vandringen, planerar om – eller ställer in?

Paddla i sommar: Tips och inspiration från Utsidans medlemmar

Utsidans redaktion tipsar om fem bloggar och forumtrådar som får oss att längta efter att färdas fram på vattenytan.
Både hemtorkad och fabriksfrystorkad kan ju ju vid måltiden före läggas i en tät burk med rätt mängd vatten. Till måltiden värmer man upp den enligt vad som står på påsen eller man själv kommit på hemma, mycket av magbubblet försvinner direkt. Att äta små tuggor som man tuggar noggrant och tillsätter tillräckligt mycket saliv är givetvis lika viktigt som hemma.
Somliga påsar är värre än andra, hemtorkat kan bli riktigt bra, gott, nyttigt och mycket billigare.
go tur
 
Både hemtorkad och fabriksfrystorkad kan ju ju vid måltiden före läggas i en tät burk med rätt mängd vatten. Till måltiden värmer man upp den enligt vad som står på påsen eller man själv kommit på hemma, mycket av magbubblet försvinner direkt. Att äta små tuggor som man tuggar noggrant och tillsätter tillräckligt mycket saliv är givetvis lika viktigt som hemma.
Somliga påsar är värre än andra, hemtorkat kan bli riktigt bra, gott, nyttigt och mycket billigare.
go tur

men lägger man (frys)torkad mat i vatten 1 dygn innan (vid måltiden före) man skall äta den, så finns det ju uppenbar risk för mycket mera bubbel i magen!
 
Förra året tyckte jag att magen reagerade negativt på mina Realpåsar. Tänkte inte på att jag även tryckte i mig två st 200g chokladkakor under de första dagarna.
Inte så konstigt med andra ord...
Till årets fisketur hade jag inte med mig någon choklad. Åt även i år Realpåsar men magen mådde prima.
Det behöver således inte bero på den frystorkade maten om man reagerar i magen.

Felsökning: Ändra en sak i taget och prova sen för att veta vad som gick fel.

När det gäller tillagning så brukar jag låta det stå lite längre än det står på påsen.
Samt att jag rör om, noga, både före och efter jag häller i vatten. Samt innan jag börjar äta.
Annars är risken att det ligger nåt kvar i hörnen som inte löses upp.
Jag inbillar mig att torrfoder till skillnad från blötlagd mat ställer till det för magen.
Jag tror också att man kan dricka orenat vatten till maten utan att reflektera över att det kan vara boven.

Kanske kan man prova hemma att äta torrfodret torrt för att se hur magen reagerar... :)
 
men lägger man (frys)torkad mat i vatten 1 dygn innan (vid måltiden före) man skall äta den, så finns det ju uppenbar risk för mycket mera bubbel i magen!

För länge sen fick jag lära mig att läsa en text logiskt istället för bokstavligt. Själv kan jag ännu laga frukost av torrvaror, gröt eller välling och te eller kaffe. Det leder mig till att det blir ca 4 h till lunch och dito sen till middag inga 24 h, men vanorna är uppenbart olika. YMMV
go tur
 
För länge sen fick jag lära mig att läsa en text logiskt istället för bokstavligt. Själv kan jag ännu laga frukost av torrvaror, gröt eller välling och te eller kaffe. Det leder mig till att det blir ca 4 h till lunch och dito sen till middag inga 24 h, men vanorna är uppenbart olika. YMMV
go tur

Fast han har ju en poäng, och det skadar aldrig att vara övertydlig.

Slarvar man med hygienen när man ska blötlägga mat i flera timmar kan det bli "roligt", speciellt om man använt ljummet vatten.
 
Uppenbart är att somliga läsare här behöver övertydlighet. Men med ett måltidsgap på 24 h skulle ego krokna, då mina blodsockerreserver inte är så långa. Ur lättviktsperspektiv torde dock den där 7/0 dieten spara in vikten på både kök, proviantpåse, bränsle och hindrande måltider från vandringen. Kanske kunde man då göra 100 km om dygnet i serie, 700 km i veckan vore ju intressant för kartpåsens tillväxt. Duktiga orienterare kan säkert gå på Europakartan i almenacken. ;)
Vi andra som inte mäktar dessa kraftprov är ju tunnisar per definition.

Dåliga av vatten är jag övertygad om att många fler blir som gör det enkelt och skyller på det frystorkade.
go tur
 
I fredags kväll käkade jag middag med grannen och hans barn, vi är alla av vandrarsläktet och ett par hade läst Frystorkattråden.
Vi blev snabbt överens om att det är inte bara frystorkat som ingår i utemenyn, 100-200g chokladkakor, olika feta och oljiga har tidigare tagits upp, kolhydratinnehållet är inte helt oföraktligt. Många vandrare käkar oxså jägarsnus, bara när de är ute på tur. Ytterligare fett och kolhydrater.
Inte undra på att det jäser och bubblar. Håller man ungefär liknande matvanor som hemmom brukar magen samarbeta bättre, det andra alternativet är ju att träna mer till vardagen så att man lär sig tåla alla stora portioner, fett och kolhydrater. YMMV
go tur
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips