Frysa rökt lax

Köpte nyligen på mig en rejäl rökt lax, men börjar tvivla på att den hinner gå åt innan den blir dålig.

Nån som fryst ner en sån och tappar den smaken eller blir tråkig?

Hur länge kan den hålla sig förresten i kylskåpet?
 
Är den varmrökt eller kallrökt? Jag fryser in bägge sorterna utan att blinka. Låter dem tina långsamt i kylskåpet när det är ätdags. Märker ingen skillnad alls med den varmrökta. Den kallrökta blir möjligen en aning sladdrigare men inte mer än en del "färska" kallrökta skivor kan vara. Märker ingen smakskillnad.

Rökta saker håller ju längre än råa. Har regelmässigt varmrökt lax i kylskåp i 3-4 dagar, då försöker jag placera den alldeles intill kylelementet så kanske i inte många grader över noll. Håll bitarna så hela som möjligt under tiden så oxiderar inte fettet lika fort.
 

Aktuellt

Härlig låglandsvandring: 10 nya svenska leder att utforska

Varje år tillkommer vandringsleder runt om i landet – med nya vyer och äventyr. Här är tio favoriter utanför fjällvärlden!

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

”Allt började i Sarek”: Möt vår nya bloggare Claes Grundsten

Sveriges kanske mest kände naturfotograf berättar om sina drivkrafter, hur det är att arbeta som fotograf i dag och om kärleken till Sarek.

Vinn bästsäljande Caldera 8 från Brooks!

Ta chansen att vinna höstens nya löparskor – lika perfekta för dagliga terrängpass som för ultramaraton.
Är den varmrökt eller kallrökt? Jag fryser in bägge sorterna utan att blinka. Låter dem tina långsamt i kylskåpet när det är ätdags. Märker ingen skillnad alls med den varmrökta. Den kallrökta blir möjligen en aning sladdrigare men inte mer än en del "färska" kallrökta skivor kan vara. Märker ingen smakskillnad.

Rökta saker håller ju längre än råa. Har regelmässigt varmrökt lax i kylskåp i 3-4 dagar, då försöker jag placera den alldeles intill kylelementet så kanske i inte många grader över noll. Håll bitarna så hela som möjligt under tiden så oxiderar inte fettet lika fort.
Ok, det låter bra.

Den är varmrökt men det går väl att laga laxpudding på den annars.
 
Jag röker mycket lax här hemma men det blir aldrig något över att frysa in. I kylskåpet klarar den sej 3-4 dygn.
Lägg på rejält på en knäckebrödskiva med pepparrotsvisp och dill, så tar laxen slut på nolltid och du ligger nöjd i soffan.
Då slipper du frysa in den.
 
När jag köper varm/kall-rökt lax (vakumpackad) på Coop och frser in så är det inga problem med hållbarheten. När jag (varm)röker själv så äter vi alltid upp det i färsk form
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips