Frysa mat

Tänkte använda mat som Frys klampar. Vilka kommer dela sig tror ni?
Haft en vattenflaska som sprack en gång som alternativ problem när jag skulle göra Frys klampar.
Grädde brukar dela sig.

Havremjölk?
Smör?
Milda grädde?
Phildelfiaost?
 
Fryst tinar ju under första dygnet så jag brukar antingen frysa redan lagad mat (gryta, soppa, pastasås t ex, även rökt eller marinerad mat) och sedan äta det andra dagen (då det är tinat men ännu kylskåpskallt).

Annat som brukar funka är t ex 3dl mjölkpaket (finns även H-mjölk), juice och liknande där man öppnar en ny när den skall användas.
Pet-flaskor och vatten i ett tomt mjölkpaket med skruvkork kan vara bra "engångs" kylklampar (vattnet kan ju drickas upp sedan).
Ost och smör är så mycket fett att det knappast blir "genomfryst", men riktigt smör håller sig ju fast också i flera plusgrader.

Det gäller ju också att packa det väl isolerat på något vis.
 

Lästips

Helgelandskusten – Tio äventyr längs Norges dolda pärla

Helgelandskusten räknas till världens främsta destinationer för havskajak. Här är tio höjdpunkter för dig som vill utforska den norska kustskatten.

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

Paddla i sommar: Tips och inspiration från Utsidans medlemmar

Utsidans redaktion tipsar om fem bloggar och forumtrådar som får oss att längta efter att färdas fram på vattenytan.

De liftar och ploggar igenom Europa: ”Alla hjälpsamma får oss att orka”

Utsidan mötte upp Michaela och Jiří Dolan under deras Stockholmsbesök, och plockade skräp på ett lite annorlunda sätt – från kajak.
Jo att förvara smör fryst går utmärkt, men jag upplever att det inte blir mycket till "kylklamp" av det då det innehåller så lite vätska, och tinar ganska fort (samt att det oftast är relativt liten volym av det som man behöver ta med sig). Så det är inte tre smörpaket man lägger ned som ersättning för kylklamparna ;)
 
Blir inte tex smör grynigt?
har man olja går detta att frysa och tex köpta sportflaskor klarar att frysa tag bara lite luft med för vattenexpansion
 
På kortare turer (2-3 dagar) eller på vintern, skippar jag ofta torrmaten och kör allt djupfryst istället.
Felix delikatessköttbullar, frysta ärtor,fryst blomkål, frysta mangobitar etc. Omväxling till torrmaten.
Föredrar bulgur framför ris, pasta eller potatismos.
Inte för smakens skull.
Men det höga fiberinnehållet gör att man står sig bättre mellan måltiderna.
Ofta kör jag med rapsolja.

Smör har jag med om jag skall steka pannkakor. Då smälter jag smöret och har det i små glasflaskor som jag försluter och kokar före avfärd. Smöret är då helkonserv tills man öppnar flaskan. För att få ut smöret kokar jag lite vatten som jag värmer smörflaskan i. Får man smör över kan man försluta flaskan och koka den igen.
Flaskan till detta kan vara från en 6cl ingefära-citron-shot tex.
Jag föredrar detta framför att använda ghee då hela smörsmaken är med.

/John
 
Temporära utvidgningar av mitt hushåll med hungriga utflugna barn, med delvis helt annorlunda matvanor, har fått mig att testa infrysning av det mesta. Det går som sagt hur fint som helst med smör och i princip alla färdiglagade rätter, men även t ex färskostmassor som kvarg, keso och Philadelfiaost, bara man tinar dem långsamt (och det är ju din avsikt).

Färdigkokta stärkelserika saker som t ex kikärter och andra baljväxter har dock en viss tendens att återgå till "okokt" tillstånd vid långtidsförvaring och behöver ev. nytt snabbt uppkok efter upptining för att inte kännas hårda/sega. Men då handlar det om något halvårs lagring eller mer.

Grädde går utmärkt att frysa, om man hårdvispar det först, men det blir ju inte så effektiv kylklamp av fluffet.

Oatly "ikaffe" funkar lite halvdant, behöver tina långsamt, värmas svagt och vispas om efter upptining och kan ändå vara smågrynig.

Ju större värmekapacitet (i praktiken: vattenhalt), desto större utbyte får du av "kylklamparna".
 
Senast ändrad:
Vet man om att maten skall frysas kan man undvika lök. Den tappar helt konsistensen vid frysning.
Jag kokar ofta stor sats ärtsoppa för att frysa in. Undviker då både lök o fläsk.
Även köttfärssås kokas med fördel utan lök.
Medan såsen tinar fräser jag lök som får puttra en stund i såsen innan servering.
/John
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips