Frågor om Trangia med gasbrännare

Syretillgång?

Hur var kökets omgivning och hur var det orineterat i förhållande till vindriktning?
Stod köket i en håla eller i lä?
Kan det bero på syrebrist - om jag minns rätt så ska köket ställas så hållen i bottendelen vätter mot vinden så rejält med luft kommer in den vägen.

/Patrik, som också sälv går på syre :)
 
Tack för alla svar. Jag försökte ringa Trangia i fredags men de stängde tidigt så jag får göra ett nytt försök nästa vecka. Vet dock inte hur mycket jag orkar forska i detta. Köket verkar ju fungera.

Bilden jag tog tidigare är ungefär som det ser ut i verkligheten. Den är tagen på balkongen och syretillförseln var väl helt ok.

Jag provade brännaren ganska länge (>10 min) ikväll för att se om det var som behövde brännas bort men det blev ingen skillnad. Dock är det klart mycket mindre gult i lågan när man precis tänt köket. Lågan blir gulare när förvärmningsröret börjar glöda. Se bilder nedan från när köket precis är tänt och när det varit igång 1-2 minuter.

Jag provade med vindskyddet borttaget, provade att vrida köket i olika riktningar mot vinden etc. men det verkar inte göra så stor skillnad.
 

Bilagor

  • trangia2_small.jpg
    trangia2_small.jpg
    83.7 KB · Visningar: 1,408

Lästips

Månadens fråga: Värmebölja under vandringen - hur gör du?

Hur tänker du om höga temperaturer väntar under din planerade långtur: genomför vandringen, planerar om – eller ställer in?

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

Helgelandskusten – Tio äventyr längs Norges dolda pärla

Helgelandskusten räknas till världens främsta destinationer för havskajak. Här är tio höjdpunkter för dig som vill utforska den norska kustskatten.

Paddla i sommar: Tips och inspiration från Utsidans medlemmar

Utsidans redaktion tipsar om fem bloggar och forumtrådar som får oss att längta efter att färdas fram på vattenytan.
Ringde Trangia och visade denna tråd. Han som jag pratade med tyckte att det så normalt ut, fast det lät inte som att han hade stenkoll på hur det borde se ut. Angående den gula färgen i kastrullerna så menade han på att den måste komma från vattnet (trots att jag har kommunalt vatten från Göta Älv som det i princip aldrig blir några avlagringar av).
 
Om du stänger av brännaren när röret glöder i mörker, så finner du troligen att även hatten glöder svagt, och när det är så varmt så börja metallerna dunsta av ämnen som färgar lågan - mao. inget att bry sig om och du kan köra brännaren i säkert många 100 timmar utan att det synligt sliter på metallen i hatten.

Andra brännare i andra kök som inte ger fullt lika het hatt ger också mindre färgning av lågan, och i bilderna så ser man inga inslag av gula spetsar etc. på lågan vilket indikerar att förbränningen är som den skall.
 
Om du stänger av brännaren när röret glöder i mörker, så finner du troligen att även hatten glöder svagt, och när det är så varmt så börja metallerna dunsta av ämnen som färgar lågan - mao. inget att bry sig om och du kan köra brännaren i säkert många 100 timmar utan att det synligt sliter på metallen i hatten.

Andra brännare i andra kök som inte ger fullt lika het hatt ger också mindre färgning av lågan, och i bilderna så ser man inga inslag av gula spetsar etc. på lågan vilket indikerar att förbränningen är som den skall.
Det stämmer att även hatten glöder när köket är varmt så det är nog som du säger att det är metallerna som färgar lågan.

Däremot blir jag inte riktigt klok på den gula färgen som sätter sig på insidan av kastrullerna när man kokat vatten i dem. Provade i dag att på den vanliga spisen koka vatten ett bra tag i samtiga kokkärl och de som är UL aluminium blir bara gulare och gulare. Kaffepannan som jag köpte till löst blir däremot inte gulfärgad alls. Jag har vägt den och den verkar vara i vanlig (ej UL) aluminium. Vill minnas att det var någon som köpt ett UL/HA Trangia för ett tag sedan och fått avlagringar av blåbärssoppa, kanske är det samma fenomen? Undrar om Trangia har tvingats ta någon genväg för att få ner vikten som gör att kastrullerna oxiderar lätttare? Se bild nedan för kastrull i UL och kaffepanna i vanlig AL. Det enda som har kokats i dem båda är vatten. Bilden ljuger lite, riktigt så gult ser det inte ut i verkligheten utan endast om man jämför sida vid sida med vanlig AL som är extremt "vitt".

Undrar vad man får i sig med maten när man använder UL-kastruller? Skillnaden i vikt till två kastruller som ej är UL är endast 65 g vilket känns som väldigt lite för att slippa få guloxiderade kastruller som man ej vet vad de avger för konstigheter i maten.

Örjan
 

Bilagor

  • PICT1674_small4.jpg
    PICT1674_small4.jpg
    155.3 KB · Visningar: 1,334
.

Undrar vad man får i sig med maten när man använder UL-kastruller? Skillnaden i vikt till två kastruller som ej är UL är endast 65 g vilket känns som väldigt lite för att slippa få guloxiderade kastruller som man ej vet vad de avger för konstigheter i maten.

Örjan

Om kastrullerna är hårdanodiserade (HA) så borde de avge ännu mindre till maten. Anodiseringen gör att aluminiumets naturliga oxidlager blir tjockare. Oxidlagret är mycket starkt och vill inte reagera med ämnen i omgivningen.

/OJ
 
Trangia är som en bra kompis - ställer alltid upp.

Lite väl kraftigt detaljfokus här... inget förblir som det var när det är nytt... helt normalt. Det är bara ett kök... Jag gillar Trangia för att jag kan laga lite riktigt mat.. annars eldar jag vedkök. O jag oroar mig inte varför titanet i muggen blir blått.... om jag eldar utan vatten, inte heller bryr jag mig om att muggen blir sotig på undersidan... Eller att metallen i eldburken slår sig o blir missfärgat... Däremot bryr jag mig om att det enda som går att göra är att koka vatten, det är lite tråkigt.

Med trangian kan jag dels konstatera att äppelgröten jag o barnen kokade som efterrätt när vi campade i helgen var jättegod dels att HA-grytan helt klart färgas snabbare av något surt än av vatten. Samtidigt kan jag njuta av den jämna värmen och avsaknad av vidbränning (som man ofelbart får med titan, med titan kan man inte göra äppelgröt). De stekta äggen o det stekta fläsket var underbart gott. HA-pannan lika lättrengjord som alltid. Potatismoset (från scratch, kokade först potatis skurna smått, mosade sedan) var gott och blev inte vidbränt. Trangia Rules!
 

avslutad210712

Gäst
Med trangian kan jag dels konstatera att äppelgröten jag o barnen kokade som efterrätt när vi campade i helgen var jättegod dels att HA-grytan helt klart färgas snabbare av något surt än av vatten. Samtidigt kan jag njuta av den jämna värmen och avsaknad av vidbränning (som man ofelbart får med titan, med titan kan man inte göra äppelgröt).

Har ingen aning om vad äppelgröt är men havregrynsgröt är inga som helst problem att tillaga i titan-panna tillsammans med ett bensindrivet Omnifuel dvs ungefär det sämsta man kan hitta på enligt många.
 
Det skall synas på grejorna att dom är använda, lite sot efter ett par vändor med T-spritbrännaren innan man gick över till gas och kanske lite skav och någon buckla i gryta/stekpanna hör liksom till...

Olika ytbehandlingar ger olika effekter i form av infärgning/avlagringar - sedan kan det vara ämnen i själva vattnet som fäller ut vid uppvärmning eller färgar in i själva anodiseringen om den är nygjord och inte 'tätad' (tätas normalt genom att doppas i kokhett vatten vid tillverkningen - det är det momentet eller dopp i färgbad innan 'tätningen' som gör att man färga aluminiumoxiden i ytbeläggningen)
 
Tack för era svar!
Att det syns att grejerna är använda gör mig inget, lite patina är ju aldrig fel. :)

Vad jag inte gillar är om det hamnar något i maten som inte är bra att att få i sig. Men om det nu är så att det snarare är saker från vattnet som har fastnat på kastrullerna så är det ingen fara.
 
1: Misfarving av kjelene har skjedd på mine gamle alu kjeler også, men kun de siste 2 årene.
Ingen spesiell mistanke til at vannkvaliteten har endret seg.

2: Gul / Blå flamme kan bero på ny og gammel brenner, jeg vet ikke om det vil endre seg, men jeg har byttet den venstre brenneren på primusen jeg kjøpte brukt, og nu har anvendt i 25 år i "sommerresidensen" (16 m^2)
06102009652.jpg

06102009653.jpg


dsk
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips