Fotogen vs Bensin vs Sprit till multikök

1994 konverterade jag mitt Trangia från spritbrännare till gasbrännare. Aldrig ångrat mig och har både mini, 27 och 25. Detta har gjort att jag inte följt med i nyheterna om andra kök.

Men du gäller det inför en tävling för slädhundar mitt i vintern och jag måste tänka om!

Citat: -"Sprit-/bensin-/fotogenkök som fungerar i kyla. Gasolkök godkänns inte" (temp under -30ºC är inte ovanligt)
Citat: - "Vattenkokare med kärl för att kunna värma minst 0,5 liter/hund". (har 2 hundar alltså måste kärlet rymma 1L)

Trangias egen multifule var slut på lager och överallt genom hela europa. Vad gör jag? Jag står som ett frågetecken...

Jag behöver hjälp!
Snälla ni som vet, hjälp mig!
Det är en djungel där ute!
Vad ska jag tänka på?
Vilka kök är bra?
Vilka kök är stora?
Vilka kök är små?
Vad är "förvärma" köket innan användning?
Är de svåra att hantera?
Är det bara "foten/stativet" man köper eller är det ett helt kit?
Fungerar olika "pumpar" till olika kök eller är det fixt att man måste ha ett och samma märke?
Hur lång tid tar det att smälta snö så man får en 1L vatten med sprit, bensin eller fotogenkök?
Finns det någon på marknaden som är "allt-i-ett" eller måste man alltid köpa till ett vindskydd?
Måste man köpa alla kastruller separat?
Vilka för och nackdelar har fotogen, bensin respektive sprit (T-röd smakar illa det vet jag sen jag var med i scouterna)

Ja, jag har letat och läst där ute och jämfört!
Man fattar inte mer för det!
Det är därför jag söker mig till er, ni som vet hur det fungerar där ute!
Vilket kök tycker ni är bäst för mig?
Tack på förhand att ni inte skrattar åt en som inte hängt med i svängarna :)
 
Fotogen skulle jag välja. Men glöm inte förvärmningen som rimligen skall göras med sprit. Montera en multibrännare i ett Trangia 25 på en platta/ bricka. Optimus Polaris t ex. Alternativt en gammal Optimus 111 fotogenbrännare helst med brännarhatt. Allra bäst är förmodligen "Nansenkärl" att smälta snö i. Det är en kapslad kastrull med liknande funktion som Trangias vindskydd men för större volymer.
Googla på Nansen stove så får du fler träffar.

Thure
 

Lästips

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.

HasseQ

Temp. avstängd
Skaffa ett multifuelkök, som går på fotogen / bensin. Nyckeln är nog att prova ordentligt själv en massa gånger i förväg. Skaffa sig egen erfarenhet. Sådana kök kan funka lite olika bra, och man måste testa mkt och lära sig underhåll osv om det kleggar ihop. Prova mkt i förväg !! Sen kan man ju använda olika stora kastruller osv.

Trangia med Tsprit är enklast, men det tar mkt längre tid att koka vatten, går åt mkt mer bränsle, men funkar alltid utan krångel.
 
Sådana kök kan funka lite olika bra, och man måste testa mkt och lära sig underhåll osv om det kleggar ihop.
Fråga: Vilket är enklast att använda generellt sätt?
Fråga: Kan de klägga ihop? Kan sånt hända när man är ute mitt i smällkalla vintern? Är de inte lika driftsäkra som ett gas-kök?
 
Fotogen skulle jag välja. Men glöm inte förvärmningen som rimligen skall göras med sprit.
Fråga: Måste man alltså ha med både fotogen OCH bensin? Hur förvärmer man?

Allra bäst är förmodligen "Nansenkärl" att smälta snö i. Det är en kapslad kastrull med liknande funktion som Trangias vindskydd men för större volymer.
Kollade upp det! Verkar vara riktigt bra! Nu är det bara brännaren som är kvar då :-D
 
För enkelhet och snabbhet så röstar jag på att köra med bensin, du slipper hålla på med två olika bränslen och förvärmer direkt från samma flaska. Vänjer man sig att köra med sprit + footgen gillar man säker det men jag jag föredrar alkylatbensini mitt optimus nova. Har även provkört med lågoktanigare öststatsbensin från macken (på elbrus) och det gick också bra äve om det blev smutsigare.

Men det kräver lite övning hemmavid för att få till det och att det inte flammar upp. Kör inte köket i absid.
Vill man tajma att tända köket då förvärmningen precis håller på att brinna ut så krävs ännu mer träning hemmavid men absolut ingen omöjlighet. Somliga förordar två tändstickor istället, dvs vänta till förvämningen brunnit ut.

/Patrik
 
Räkna med ett större kärl än 1 l. Även om du fyller på vartefter med snö/is så krävs det ganska stor volym på kastrullen för att enkelt få ihop 1 l vatten och du vill antagligen dricka något själv. En kastrull på 5 l väger inte heller så mycket mer än en på 2,5 l då vikten inte ökar linjärt mot volymen.
 
Räkna med ett större kärl än 1 l. Även om du fyller på vartefter med snö/is så krävs det ganska stor volym på kastrullen för att enkelt få ihop 1 l vatten och du vill antagligen dricka något själv. En kastrull på 5 l väger inte heller så mycket mer än en på 2,5 l då vikten inte ökar linjärt mot volymen.

För stor katrull kan bli vingligt om köket har små tunna ben - prova ut lagom hemma men hålle rmed om att snösmältning kräver större kärl om man inte vill fylla på hela tiden. Snö har mycket lägre densitet än vatten.

/Patrik
 
Krävs mkt energi för att smälta snö och svårt nå in med värmen centralt i snön i en stor kastrull. Man brukar därför rekommendera att starta med lite vatten i botten av kastrullen med snö. Läge för en termos med från början varmt vatten också alltså. Tror du måste konsultera erfarna vinterhundförare om vad de använder för utrustning och rutiner. Specialutrustning blir tyvärr rätt dyr.

Thure
 

HasseQ

Temp. avstängd
Lite fler tips. Köp nåt och Öva i förväg !
 
Kolla gamla filmer som kanske finns i svt arkiv på Norsk/svensk som tävlat länge.
Hade ev en vedeldad kamin även som värme att sitta på.
Tävlar man ej på Elitnivå kanske gasol skulle vara ett alt enkelt ned till - 30-40 gr men tyngre.
Vanliga friluftskök tar nog för lång tid ev får man ha flera samtidigt för att få klart mat på rimlig tid.
Beg kök eller bara brännare går nog att få tag på,kolla även på de varinater med bränslebehållare under brännaren,de gamla som tid nämndes Optimus 111 är oftast samlar objekt och därmed högre priser samt kan vara rep objekt.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips