Förpackningar till egentorkad mat

Det började diskuteras vilt under senaste vinterturen hur man enklast kan förpacka egentorkad mat. Vid snabba stopp finns det ju en klar fördel med de köpta påsarna eftersom de inte avger någon disk och kommer förpackade direkt i kokkärlet så att säga. En idé var att diska ur sina tidigare använda köpepåsar med frystorkat. Det kräver ju dock tyvärr att man har såna påsar och jag började fundera på om man inte skulle kunna använda urdiskade mjölkförpackningar. Vad säger ni, klarar mjölkförpackningar kokande vatten i sig eller kommer de avge någon plast eller liknande?
 
vakuumförpackning

Hej!

Det finns vakuumförpacknings maskiner relativt billigt numera . under 1000 kr iallafall. Bara att droppa ner påsarna i vattnet!

// Timmy
 
Låda med lock

Vi har ofta med oss hammatorkad mat. Vi packar den i vanliga plastpåsar, för att när den ska ätas lägga över i en plastlåda med lock (vattentätt). Måltiden innan häller vi kokande vatten i lådan så allt får dra ordentligt. Det bör nämnas att vi ofta har baljväxter i maten, de är inte helt lätta att få mjuka igen efer torkningen. Men med detta sätt att de får några timmar på sig att suga i vatten är de mjuka när det är matdax. Sen är det så klart ett steg extra än vad du letar efter, för vi lägger sedan maten i kastrullen och värmer på den innan vi äter, ofta ur kastrullen och lådan.

Det enda problemet med detta är att det är svårt att hitta bra lådor nuförtiden. täta så inget rinner ut om den hamnar snett i ryggsäcken och ett lock som sitter ordentligt. Jag vaktar noga på de tre vi har inte ska få fötter.....

/towe
 

Aktuellt

Månadens fråga: Hösten är här – vad lockar mest?

Är hösten en tid för svampplockning runt knuten – eller lockar äventyren? Vi tar pulsen på Friluftssverige hösten 2025.

Upplev Halmstads kust: Vandra Prins Bertils stig

Leden som på 18 kilometer förenar stadspuls, rogivande natur och slående vyer över havet.

”I nivå med luften vid flerfiliga motorvägar”

Ny forskning visar att klätterskornas skosulor släpper ut riskfyllda kemikalier i luften när de nöts. Nu växer trycket på branschen att agera.

På två hjul genom Karelen: Grusvägar, bastur och möten för livet

Två irländska cyklister reser till finska Karelen för att utforska områdets “grå guld” – alla övergivna, slingrande grusvägar.
Låda?

Vi har ofta med oss hammatorkad mat. Vi packar den i vanliga plastpåsar, för att när den ska ätas lägga över i en plastlåda med lock (vattentätt). Måltiden innan häller vi kokande vatten i lådan så allt får dra ordentligt. Det bör nämnas att vi ofta har baljväxter i maten, de är inte helt lätta att få mjuka igen efer torkningen. Men med detta sätt att de får några timmar på sig att suga i vatten är de mjuka när det är matdax. Sen är det så klart ett steg extra än vad du letar efter, för vi lägger sedan maten i kastrullen och värmer på den innan vi äter, ofta ur kastrullen och lådan.

Det enda problemet med detta är att det är svårt att hitta bra lådor nuförtiden. täta så inget rinner ut om den hamnar snett i ryggsäcken och ett lock som sitter ordentligt. Jag vaktar noga på de tre vi har inte ska få fötter.....

/towe

Känns det inte som att lådor tar j@^%#* mycket plats och vikt i packningen?
 
moon_rider:
Ziploc har bra lådor och burkar med skruvlock som känns helt täta, fast jag chansar aldrig och har de i plastpåse ändå. Tror aldrig varken låda eller de här Twist'n Loc har läckt i ryggsäcken på cykling till jobbet.

mono33142995-091215-02.jpg
 
går nog att hitta!

Hej.

Det finns några påsar som tål att kokas. På de flesta hemsidor står det att dom tål att "kokas lätt " men här http://www.tretti.se/m/hushallsapparater/koksredskap/vakuumforpackare/foodsaver-v-3840 står det att dessa påsar kan kokas. Så med rätt påse borde det inte vara något problem att värma dom försiktigt i vatten.

Här har du en liten intro på tanken bakom. http://www.sousvideshop.se/hvad-er-sous-vide/kort-introduktion-til-sous-vide/

Detta görs på många restauranger idag med liknande apparater.

//Timmy
 
Det enda problemet med detta är att det är svårt att hitta bra lådor nuförtiden. täta så inget rinner ut om den hamnar snett i ryggsäcken och ett lock som sitter ordentligt. Jag vaktar noga på de tre vi har inte ska få fötter.....

/towe

På de senaste årens längre vandringar har vi använt sådana där vita plastburkar man köper turkisk yoghurt i för att lägga den egentorkade maten i blöt i förväg. De finns i ett par storlekar, väger inte många gram och är täta. Hade lite olika plastburkar/-lådor tidigare men detta funkar bäst för oss. Bra kombination av funktion och vikt.
 
Tack

För tips på lådor. Ska prova de nästa gång.

Sam, visst tar de plats i väskan. Men de vi använt hittills är på ca 8 dl och är "tillplattade". Jag skulle inte vilja vara utan den/de. Beroende på tur o hur många vi är så har allt mellan en o alla tre vart med. Super att ha vatten i inför frukosten, så slipper man hämta vatten på morgonen.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips