Förpackning till första hjälpen

Bra tråd, alla som vistas i fjäll och vildmark bör på allvar tänka över vad man minimum behöver i första förband.

Mitt ser ut som följer:

1st Rulle Sårtejp av textil, klibbiga plåstermodellen, mer mångsidigt än vanliga plåster.
1st Lilla Blodstopparen.
5st "Se på fan piller" så man lättare kan ta sig hem vid ev ryggskott och liknande.
3st Allergitabletter
1st Synål med en dryg meter Björntråd förmonterad.
1st Blyertspenna från Ikea och en hopvikt bit papper.
1st Starkt tunt nylonsnöre på ca 3m.

Väger inte många gram och ryms i en Zippåse.
 
Senast ändrad:
Jag har första förband innehållet sorterat i olika små ziplock påsar men sedan allt förvarat i en liten drybag. Mitt kit innehåller oftast:
Sårtvätt kompresser
En pytteliten flaska klorhexidin
Plåster i olika storlek
Kompresser
Gasbinda
Lite leukoplast tejp
Strips för att kunna tejpa ihop en skärskada
Alvedon/ibumetin/naproxen
 
Senast ändrad:

Lästips

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.
Snögg Spenförband!
Nu har Snögg ökat utbudet men principen är den samma. Ett självhäftande förband som inte fastnar i såret när det läker.
Jag har alltid ett par meter med mig på någon lämplig rulle.
Antingen drar man det runt såret eller gör en liten platta eller kudde och sedan tejpar på såret.
Enda nackdelen är att det med tiden blir torrt och sprött så man får byta ut det i förbandslådan ibland.
Som svar på frågan, jag använder oftast en Zip-lock. Vi har lite kraftigare variant på jobbet och jag lånar en där då och då. De som är elektroniksäkra tror jag generellt är bättre.
 
River upp en gammal tråd här!

Tänkte bolla lite idéer om vad ett kit bör innehålla för väsentliga delar.

Är givetvis med på bra tryckförband, sårvätskerengöring, koksalt (med konservering), plåster, bandage, vattentålig tejp, sax, kniv, pincett, filt/brandfilt, engångshandskar (gärna med certifiering inom vården), osv. Lite grundläggande helt enkelt, men det måste givetvis vara av välkända märken, inga Temu-grejor...

Detta ovanstående är mer generellt, ute i naturen får man lägga till bl.a.: en bra powerpack, bensintändare (eller dylikt), kompass, stöttåligt och vattentåligt hölje till mobilen, värktabletter som Ipren och Alvedon, osv.

Värktabletterna kan göra stor skillnad om man blir dålig, går att varva med varandra likt vid tandvärk, om ens kropp klarar det vill säga.

Hade gärna sett en satellittelefon också, fast det beror ju helt vilket äventyr man ska ut på.

Handbloss/nödbloss är annat man ibland bör tänka på. Går att beställa online till dyrare frakt då givetvis.

Är det overkill?

Google lite för att spawna fler tips..


Dessa (ovan) måste jag säga är en favorit, att utgå ifrån och fylla på med fler småprylar vi behov. Har på jobbet och i hemmet vilket troligtvis alla känner till.
Andra förslag på innehåll, dock ungefär det som redan nämnts:


Här var ett bra tips om reservglasögon:


...har faktiskt inte haft tanken om det tidigare (jag vet, det kanske är uppenbart). I alla fall, har man ett följe där någon får svårt att ta sig fram utan glasögon eller linser, så är det alltså en ganska så god idé att ta med sig ett par i reserv. Visst, bågar man vara dyra, men dessa i reserv behöver mest vara funktionella, då blir priset ett helt annat.

Ska man ut längre sträckor och dagar, och samtidigt käkar någon daglig medicin, så kan det vara bra att både ta med sig extra i den vanliga packningen, samt i första hjälpen-kitet. Man vet aldrig vad som händer längs med resan, och är medicinen viktig så vill man inte vara utan den.

En sak som jag anser är av yttersta vikt, det blir nog snabb sårrengöring efter ev. skada. Har man stuckit sig, rispat, rivit eller helt enkelt skadat sig på något med bakterier, så kan det snabbt sprida sig för sepsis. I många fall hjälper snabbt agerande med "sprit", men har man nedsatt immunförsvar behövs antibiotika inom 12-24 timmar helst, vilket då ska behandlas i 10 dagar eller liknande. Missar man tidsspannet så krävs det troligtvis att antibiotikan sätts in via dropp i blodet, så det gäller att fort komma till ett sjukhus i dessa fall. Givetvis ska man alltid se till att ha sin stelkramp uppdaterad också.

Fyll gärna på, då jag säkerligen missat något alldeles väsentligt och uppenbart.
Reservglasögon är förbannat viktigt om man har mycket dålig syn. Själv använder ett par gamla ( och repiga ) som reserv. Jag har aldrig behövt använda reservglasögonen på skogs-/fjällvandringar, däremot på utlandsresor. Jag har även prövat att bli av med mina glasögon på utlandsresa utan att ha reservglasögonen med. Den erfarenheten ligger till grund för min påstående i detta inläggs första mening.
 
Mitt "kropps- och sjukvårdskit" inkl. dess förpackning. Samt dito med reparation/reservdelar.

I somras råkade jag ut för utbredda ytliga skrubbsår, ville inte missa de få dagarna med badväder, och insåg hur praktiskt det var med "plåster" på sprayburk. Så det fick sen följa med på en vandring i Norge och kom till pass flera gånger. Väger heeela 30 g och packas inte lika platt som plåster, men oj vad praktiskt, inkl. "hopklistring" av mina eviga fingersprickor. Nästa gån lämnade jag alla de flesta småplåster hemma och tog bara med sprayburken.

Nyligen i Tatra fick jag en se hur effektivt man kan "spjäla" benbrott och/eller ledskador som behöver immobiliseras med... en rulle vanlig gladpack. Kommer nog att följa med på vinterns off-pisttturer.
 
Senast ändrad:
Låter man en förpackning hänga med i ryggsäcken länge så går den eller innehållet sönder. Därför har jag första hjälpen i flera förpackningar instoppade i varandra. Antingen i en liten necessär med flera fack och vätskor både i flaskor omslutna av påsar. Eller som i skridskopackningen där jag har tygpåse ytterst kraftig plastpåse innanför och i den små påsar eller paket med häfta, smärtstillande/antiinflammatoriska, förband, bomull, koffeintabletter.
Olika behov på dagsturer och veckoturer sommar respektive vinter. Less is more gäller oftast för egen del. Har jag ansvar för en hel grupp tar jag med mera.

Thure
 
Fyller på lite själv: Laserpekare och självklart en riktigt bra ficklampa av välrenommerat varumärke! Uppladdningsbar och gärna via vev som externt tillbehör, och/eller solcell.
Vad ser du att man använder laserpekare till i nödsituation?
Påkalla uppmärksamhet?
Låter vanskligt att råka lysa en räddare i ögat, särskilt om denna använder kikare eller annan förstorande optik.

/Patrik
 
Jag har första förband innehållet sorterat i olika små ziplock påsar men sedan allt förvarat i en liten drybag. Mitt kit innehåller oftast:
Sårtvätt kompresser
En pytteliten flaska klorhexidin
Plåster i olika storlek
Kompresser
Gasbinda
Lite leukoplast tejp
Strips för att kunna tejpa ihop en skärskada
Alvedon/ibumetin/naproxen
Jag vill verkligen förstärka steristips att dra ihopa skärskador med. Den är betydligt lättare än att sy för en lekman. Jag behärskar inte suturslöjd (sy ihopa sår) men skulle nog klara att tejpa ihopa en blödning med stripstrips. Har själv blivit tejpad en gång och när vi kom till sjukhus så sa de att det där behöver vi inte sy för det är så snyggt och bra tejpat. Ärret syns inte om man inte känner till det.
Att slinta med kniv eller yxa eller skära sig på en välslipad skridsko låter i mina öron som en sannolik skada på tur.
Jag har också min sjukvårdssats i en liten torrsäck med rullstängning.

I civilt friluftsliv har jag inte heller med mej tornique eller celox att tamponera med. I bilen skulle jag kunna tänka mig ha tornique men jag tänker mig att risken för katastrofblödning på civil tur är begränsad. Vid risk för skottskador tex militärer (sökord ifac= individual first aid kit) finns däremot ha behov av bådadera. Köper du tournique så se till att få utbildning på den också, inte bara se en webfilm.

/Patrik
 
Ang. laserpekare så tänkte jag mer på en som agerar "nödraket", skapar en stråle mot skyn. Dåligt formulerat av mig men vet att jag har sett det tidigare. Kanske inte bör benämnas laserpekare dock...

Skulle det gälla en sedvanlig pekare, så är grön färg givetvis att välja bort, utan här är tanken en så gott som oskadlig röd pekare, som är klassad ofarlig.

Inom sjukvården har man ibland blivit limmad ihop, med förband. Kan vara något det med!
 
Ang. laserpekare så tänkte jag mer på en som agerar "nödraket", skapar en stråle mot skyn. Dåligt formulerat av mig men vet att jag har sett det tidigare. Kanske inte bör benämnas laserpekare dock...

Skulle det gälla en sedvanlig pekare, så är grön färg givetvis att välja bort, utan här är tanken en så gott som oskadlig röd pekare, som är klassad ofarlig.

Inom sjukvården har man ibland blivit limmad ihop, med förband. Kan vara något det med!

Nja, låter som lite överkurs om det ens skulle fungera.

Ett grundtips är att alltid försök bära med saker som kan ha flera andvändningsområden.

En liten lätt stark ledlampa med inbyggd stroboskåpfunktion är nog i så ett mycket vettigare val om man vill påkalla uppmärksamhet än en laserpekare, dessutom kan den ju användas som ficklampa.
 
Nja, låter som lite överkurs om det ens skulle fungera.

Ett grundtips är att alltid försök bära med saker som kan ha flera andvändningsområden.

En liten lätt stark ledlampa med inbyggd stroboskåpfunktion är nog i så ett mycket vettigare val om man vill påkalla uppmärksamhet än en laserpekare, dessutom kan den ju användas som ficklampa.
Håller med, tror att försöka ge sig till känna med en laserpek är svårt och dumt, då man riskerar lysa mot räddarens ögon. Bättra med kraftig ficklampa, nödbloss eller ev rök - elda färska granpinnar med färska barr ger en rejäl rökplym. Och för att föregå diskussion så ska man givetvis inte bryta färska pinnar från levnade granar utan tillåtelse från ägaren, (såvida inte man är i akut nöd).

/Patrik
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips