Förbränning Optimus svea

Hej kära uteliggare, Ett av mina favoritkök är Svea. Är dock alltid lika fundersam när jag använder det, eftersom enda sättet att förvärma verkar vara att elda i försänkningen ovan på tanken!! Om man inte råkar ha en gasolbrännare på sig! Nån som har liknande eller andra erfarenheter? Med vänlig hälsning K
 
Vad du förvärmer brännaren med är inte huvudsaken, utan att du gör det. Jag packar mina hemtorkade måltider i papper och de brukar jag med tebrev och lästa sidor ur boken till förvärmningen, så gjorde Collin Fletcher och det lär fungera för fler.
go tur
 
Jag førværmer med Tenol i liten flaska från Biltema (Låsolja).
Glømmer jag den sätter jag munnen till bränslepåfyllningshålet och pressar fram bränsle som rinner ner i förvärmingsdiket. Man får blåsa försiktigt så det inte sprutar rakt upp i ögat (har hänt).
 
Själv brukar jag sätta en liten tuss bomull i fördjupningen. Då får man plats med mer av förvärmningbränslet. Jag använder T-röd eller bensin till förvärmning.
 
pump.

jag har en pump avsedd för ändamålet som finns orginal från optimus. köpte den på fogas tror den heter midipump..lr minipump. lr så, klart värt pengarna,

man behöver ett annat tanklock och pump sen blir allt så mkt lättare =) , bara att lätta på vindskyddet o sätta pumpen mot locket o pumpa två pump.. sen på med vindskyddet o öppna vredet o släppa ut bränsle i brännaren och fördjupningen o tända sen e det som vanligt =)
 

Aktuellt

Vinn ”Turskidåkning” av Oskar Karlin!

Med sin nya bok vill Oskar Karlin inspirera fler att upptäcka den svenska fjällvärlden på turskidor. Här har du chansen att vinna boken!

Upplev Halmstads kust: Vandra Prins Bertils stig

Leden som på 18 kilometer förenar stadspuls, rogivande natur och slående vyer över havet.

På turskidor mellan stugor – ny bok guidar till svenska fjällen

I över 30 år har Oskar Karlin skidat mellan stugor i den svenska fjällvärlden. Nu har han samlat kunskaper, råd och tips i en 400 sidor tjock bok.

”När isen ligger i skärgården släpper jag allt”

I mitten av november lade sig de första skridskoisarna i Stockholm. Vi har pratat med Pamina Falck, kommunikationsansvarig på SSSK, om säsongstarten.
jag har en pump avsedd för ändamålet som finns orginal från optimus. köpte den på fogas tror den heter midipump..lr minipump. lr så, klart värt pengarna,

man behöver ett annat tanklock och pump sen blir allt så mkt lättare =) , bara att lätta på vindskyddet o sätta pumpen mot locket o pumpa två pump.. sen på med vindskyddet o öppna vredet o släppa ut bränsle i brännaren och fördjupningen o tända sen e det som vanligt =)

Vad kostar pumpen?
 
Pumpen tycker jag är onödig och tar bort lite av kökets charm. Dess enkelhet är tilltalande men kräver viss användarvana.
Jag har slutat använda pumpen...Några watt mindre (men vem har bråttom) och mer noggrannhet vid förvärmning...Bara trevligt.
 
Fick en pump till Lokeköket, inklusive ventillock. Ser inget behov av dylikt på SVEA.

Charmen ligger ju i att det är enkelt och funkis. Är det svalt ute kan kan förvärma tanken med att ha köket innanför skallagret ett liten stund. Sen kommer bränslet snällt upp i skålen där man kan ha lite pappersskärp till förvärmningen. Läar man bara köket under förvärmningen startar stötbrännaren snällt på första försöket.
go tur
 
Jag använder ett avklippt sugrör för att ta lite bränsle ur tanken. Doppar sugröret, täcker toppen med pekfingret och droppar ner bränslet i fördjupningen. På vintern gör jag dry två gånger och öppnar bara ventilen andra gången. Så lärde jag mig från farfar och det har alltid funkat bra.

En kompis till mig har virat lite kamindörrspackning (typ fiberglasrep) i fördjupningen. Det får det att brinna lite längre, men jag har inte funnit det nödvändigt.
 
Jag har en litet bensinkök inköpt på loppis och där säger bruksanvisningen att man öppnar kranen och värmer tanken med handen så trycks lite bränsle fram. Och det funkar.

Men tanken på Svea är kanske för stor för att det ska fungera?
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips