Fjälltält vikt?

Jag tycker Scarp är väldigt likt Nordisk Telemark i utseendet, och det är inget tält som imponerat på mig (för kalfjällsmiljö). Alldeles för mycket vindfång i förhållande till fästpunkter och bärande bågar.

Rätta mig gärna om jag har fel :)

Hur menar du?

Det är väl ett helt vanligt enbågs tunneltält?
Tre fästpunkter i vardera ände, fem på bågen, samt ytterligare åtta på duken.

Kan väl inte vara särskilt annorlunda jämfört mot akto, enan, telemark, mfl.
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
Akto/enan är mycket mindre, man ser att de har betydligt mindre kortändar som fångar vinden.

Det stämmer visserligen, men tror du att det har så stor betydelse?

Om man tittar på enbågs tunneltält i vind tycker jag det är ganska tydligt att vinden angriper mest mellan änden och bågen. Där trycks duken in, vilket resulterar i att kraften hamnar på bågen och spikarna i änden.

Jag har inte jämfört dem, eller sett dem, sida vid sida i vind, så det är bara en hypotes såklart, men jag tror att de beter sig ganska lika. Givet att man lyckats spänna fast dem ordentligt.
 
Jag har slutat med de minsta tälten numera, jag trivs inte längre med krypandet och ålandet. Så det minsta jag kan överväga att bo i är Hilleberg Soulo, som brukar funka fint på höstvandringarna. Till saken hör då att resten av gänget delar på ett fyrmanstält med förlängd absid så mitt tält är ren sovplats.

När vi är två använder vi antingen ett rymligt pyramidtält med gott om plats för oss och med ståhöjd (nästan) i mitten. Är det tuffare väderscenarion eller snötur eller mer alpina promenader väljer vi ett Tarra eftersom det är rymligt och har två ingångar. Och står även efter ett rejält snöoväder. Vi prioriterar alltså både komfort och styrka om vi väntar oss kärva förhållanden (tungt) men drar ner på styrkekravet om det gäller vanlig sommarvandring (betydligt lättare).

Man kan alltså sällan få allt i ett paket :).

//J
 
En del tält är lite korta för mig som är 188 cm. Jag tänker ofta att om jag hade kunnat slippa någon dm eller två i kroppslängd så hade jag kunnat välja ett mindre tält/sovsäck/kläder/liggunderlag/matranson etc... Nu är nog kroppslängden det enda jag inte kan ändra på, men tänker att man inte behöver välja större tält än vad som krävs.
 
En del tält är lite korta för mig som är 188 cm. Jag tänker ofta att om jag hade kunnat slippa någon dm eller två i kroppslängd så hade jag kunnat välja ett mindre tält/sovsäck/kläder/liggunderlag/matranson etc... Nu är nog kroppslängden det enda jag inte kan ändra på, men tänker att man inte behöver välja större tält än vad som krävs.
Dito från en som är 193cm. Matransonen vet jag inte om den påverkas med kroppslängden, men all utrustning påverkas definitivt med ökad volym och vikt. Och tältet både för ligglängd och sitthöjd.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips