Ficklampa?

Har en Maglite liggande i nån byrålåda. Funkade bra i nått år innan det blev glapp i den. Kanske fick ett måndagsexemplar. Skulle nog inte välja en lampa i alu. om jag köpte nån idag eftersom den blir väldans kall på vintern.

/Pär
 
Underwater kinetics

Jag kan rekommendera underwater kinetics lampor. Robusta, bra ljus och prisvärda. Har ingen själv (än så länge), men brukar låna av min bror som har några modeller.. Klart bättre än maglite enligt min mening. Oftast tycker jag dock en pannlampa är smidigast.

http://www.uwkinetics.com/

Finns hos getout.se

/D
 
Var och kollade på en Maglite 3 cell idag. Hur är ljusbilden på den. Jag vill ha en som är konsentrerad. Ingen som det blir "ringar" av. Någon större lampa med lysdioder som är bra?
MVH Jonas
 
En bra källa till en hel del kunskap gällande ficklampor och allt som rör dem är det amerikanska Candlepower forumet: http://www.candlepowerforums.com/ubbthreads/ubbthreads.php

Skulle jag satsa på en ny ficklampa modell robust, skulle det antagligen bli en Surefire. Det finns allt från 15 till 250 lumens ljusintensitet.

Själv äger jag en G2 Nitrolon och är väldigt nöjd med den. Den sopar bort alla Maglitar från jordens yta (dvs i jämförbar storlek).

Enda nackdelen är de svindyra batterierna. Originalet kostar 37.50 st och det behövs två av dem. Men smakar det så kostar det...

Själva lampan på 65 lumen kostar mellan 600-700 kronor. Men jag ångrar mig verkligen inte. Har aldrig sett en lampa med en bättre ljusbild och intensitet. Själva mitten av ljusstrålen är av spottyp. Sedan finns det en sekundär ljusbild som är bredare och fungerar som allmänljus.

Det finns dyrare och "bättre" Surefire lampor, men den här räcker långt. Den kompletterar jag med bravur med en liten ARC AAA single Led lampa som sitter på min nyckelknippa.
 
UK 4AA

Instämmer med David, Underwater Kinetics är mycket bra. Har sedan flera år en som heter 4AA (den går följaktligen på 4 st AA-batterier) och tycker den är det bästa jag någonsin haft - och då har jag provat en hel del... Inklusive dyra amerikanska aluminiumlampor, som jag slog ihjäl vid första försöket. Utan traktor, men med hjälp av en rejäl dos saltvatten.

En sjuhelsikes massa ljus ur en sådan liten lampa, det var min första reaktion. Och sedan har det bara blivit bättre:

- UK:n är liten och slinker fint ner i fickan på mina arbetsbyxor, den går ner i en bröstficka eller ärmficka.
- Den funkar utmärkt som cykelbelysning, sätter bara fast den med ett gummiband och har genast en superbra cykellampa.
- I kajaken och campinglivet fungerar den som allmän-ficklampa mycket bra, tack vare att den är helt vattentät och mycket stöttålig.
- Pannband, som förvandlar den till en pannlampa, finns att köpa som tillbehör.

300 spänn - känns skitbilligt, efter flera års god funktion!

Numera har jag två, en på jobbet och en till fritiden.

Begränsningar:
- Superlång ljuskägla har inte UK 4AA. När jag vid mörkerpaddling ska leta farledsprickar, åker den gamla Soncan (stor stavlampa med 3 R20-batterier) fram istället.
- UK 4AA är för stark för kartläsning i mörker (all mörkeranpassning av ögonen försvinner). Då använder jag istället en diodlampa med rött sken.

hälsningar
Jens
 
Donuts; sa:
Är på jakt efter en ficklampa. Ingen lättviktare utan en robust och stark lampa som man kan ha liggandes i bilen ellr hemma. Vad finns det för bra lampor. Det gör inget om den är stor eller lång. Huvudsaken är att den lyser starkt. Har tänkt mig i prisklass 400-900kr.

MVH Jonas.

Tjena! Glöm maglite om du inte gillar att bära tungt. :) Titta på tex ASP o Surefire el Inova.
ASP Taclite e suverän 80 lumen i ett riktigt litet format. Dyra batterier dock. Surefire's G2 65 lumen o ngt billigare. Inova's X5 e en LED som jag bara älskar.

/Niklas

http://www.utrustning.se
 
Inova eller Princeton Tec

Hej,

Kolla in Inova och Princeton Tec.

Inova tror jag kommer ta över som bästa lampa efter Maglite. C2Safety i Uppsala tar in de till Sverige så kolla på http://www.c2safety.com

Princeton Tec har länge gjort bra lampor och har mycket bra vattentäta kompakta lampor. De tas in av Vajda. http://www.vajda.se


Mvh, Per Nyberg.
Pangea Exploration
 
Tips

Jag tycker att Maglite är skräp. Dom var bra om man jämför med standarden som fanns för tio år sedan,men ser man till LED ficklamporna som finns idag,så är dom dåliga. Jag har haft två mini Maglite som båda har haft dåliga ljuskägglor med konstiga ringar,och dom har varit glappa i själva lamphuvudet.

Köp en ficklampa med LED ljus,så blir du inte besviken. Jag kan framför allt rekomendera Inova XO som har en 1 watts diod lampa och som drivs av två Lithium batterier(sådana som sitter i digital kameror).Den har ett hölje som är tillverkat av aluminium som är extremt starkt. Lampan är vattentät.Räckvidden enligt Inova själva är ca 60 meter,vilket är överdrivet. Riktig räckvidd är närmare 40 meter,men då lyser den riktigt starkt också.

Jag föredrar dioder av flera anledningar,bla för att dom är okrossbara,dom har brinntid på tiotusentals timmar,dom drar mycket mindre ström än vanliga lampor,och dom är helt okänsliga för köld. Dom flesta vanliga ficklamporna lyser mycket svagare eller slutar att fungera hel och hållet vid stark kyla.Batterierna kan ligga i lampan i upp till tio år utan att tappa effekt.
f.gif


Inova XO lyser starkt i fem timmar,sedan blir ljuset svagare och svagare. Priset på denna typ av diod lampor med aluminum hölje är högre än Maglite och UK,men dom är också mycket bättre. Priset är ca 700-750 kronor.Skaffar du en XO så vill du aldrig mer ha en UK eller en Maglite.Lampan finns på bla http://www.Addnature.se eller http://www.klatterutrustning.se/.

/David
[Ändrat av Nordstjärnan 2004-12-02 kl 21:24]
 
Jag skulle inte köpa en Maglite, har slitit ut ett antal i jobbet, lamporna går offta och dom blir glappa dessutom är inte jusbilden något vidare.
Köp en bra pannlampa med kombinerad LED och vanlig lampa om du vill ha något lyxigare.
Vill du ha en liten men bra ficklampa med diod så köp en av märket LED LENSER.
 
Inova X5

Köpte nyligen en Inova X5 (5 dioder) vilket har fått mig att inse att mina gamla maglite lyser lika bra som värmeljus.

Ska du köpa en lampa, satsa på en med dioder. Inova är stöttålig, fuktsäker (regnsäker också) men har en modell på batteri som är mycket dyrare än vanliga batterier.

I gengäld blir den mer kompakt eftersom batterierna är korta och tjocka istället för långa och smala.
 

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.