Du använder en föråldrig webbläsare. Det får inte visa dessa eller andra webbplatser korrekt.
Du bör uppgradera eller använda en alternativ webbläsare .
Du bör uppgradera eller använda en alternativ webbläsare .
Får man göra upp eld i ex. kebnekaise området eller sarek?
- Trådstartare desireman
- Start datum
Arguing on the internet... Det går bra att elda med rå björk bara man fått igång brasan men man behöver ingen färdig majbrasa. Jag har gjort det i alla år och det fungerar, tro det eller ej. Jag orkar inte gräva fram Ryds bok just nu men bra nog hade Graylingman citerat i en gammal tråd
"Samerna som Yngve Ryd intervjuat är inte fullt så kategoriska i sina åsikter:
"Björk och flera olika slags vide brinner bra fastän de är råa. Med rå menas att trädet lever när det fälls och att det eldas genast, utan föregående torkning. ... Levande råved brinner hur mycket som helst redan medan den är blöt. Ganska grova björkstammar brinner ordentligt redan efter en kvart. "
Kapitlet om råbjörk är drygt 20 sidor."
Inlägg #64 i den här tråden: http://www.utsidan.se/forum/showthread.php?t=48667&page=6 Tror du på oss nu?
Boken är otroligt bra: http://www.svd.se/kultur/litteratur/falnande-kunskap-halls-vid-liv_30595.svd
"Samerna som Yngve Ryd intervjuat är inte fullt så kategoriska i sina åsikter:
"Björk och flera olika slags vide brinner bra fastän de är råa. Med rå menas att trädet lever när det fälls och att det eldas genast, utan föregående torkning. ... Levande råved brinner hur mycket som helst redan medan den är blöt. Ganska grova björkstammar brinner ordentligt redan efter en kvart. "
Kapitlet om råbjörk är drygt 20 sidor."
Inlägg #64 i den här tråden: http://www.utsidan.se/forum/showthread.php?t=48667&page=6 Tror du på oss nu?
Boken är otroligt bra: http://www.svd.se/kultur/litteratur/falnande-kunskap-halls-vid-liv_30595.svd
Jo, men det börjar väl knappast spontankoka så att det sedan brinner?
Det mesta går som sagt att elda på en bra glödbädd, och sen finns undantag där vatteninnehållet är lägre och energiinnehållet i veden är högre, men det gäller ju knappast råbjörk.
Lästips
ANNONS
Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken
STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.
Jo, men det börjar väl knappast spontankoka så att det sedan brinner?
Det mesta går som sagt att elda på en bra glödbädd, och sen finns undantag där vatteninnehållet är lägre och energiinnehållet i veden är högre, men det gäller ju knappast råbjörk.
Som sagt, råvide brinner av bara f•n
...tyvärr får man ingen glödbädd heller, råvide-eld är lätt fången och förgången
...att ta råvide är nog förbjudet..? Men å andra sidan växer det snabbt tillbaka, lite som att ta sly...
//J
Jag menar rå fjällbjörk av grövre slag som man får hugga eller såga. Läs citatet från Ryds bok. Det låter spontant galet, jag har själv examen i energiteknik, men du borde testa innan du tvärsäkert säger hur det ligger till. Jag tror att fjällbjörken rå bara har runt 45% fukthalt mot gran och tall med kanske 55% och sedan är träet uppbyggt med långa kanaler som gör att vattnet lätt kokar bort. Jag har eldat såna brasor varenda år länge nu på höstjakterna.
Om du menar de lite knotiga marknära delarna av vide så är den ju väldigt torr, fast den är "levande". Rätt olik rå björk. Även enris brinner ju förr all del bra både torrt och rått.
Som sagt, råvide brinner av bara f•n, man behöver ingen glödbädd.
...tyvärr får man ingen glödbädd heller, råvide-eld är lätt fången och förgången...
...att ta råvide är nog förbjudet..? Men å andra sidan växer det snabbt tillbaka, lite som att ta sly...
//J
Torrvide menar du väl. Råvide ger en helt fantastisk glöd som håller länge. Har tillrett fisk många, många gånger på glödbädd av råvide.
Ganska grova björkstammar brinner ordentligt redan efter en kvart. "
"redan efter en kvart"
Det är vad jag menar med att man behöver värme för att det ska brinna.
Om jag stannar och gör eld, så är det för att koka kaffe och grilla kött eller korv, och då behöver jag torr ved för att det inte ska ta en halvtimme längre bara för att komma igång med eldandet.
Oftast är det dessutom på nån annans mark, och då kan jag ju likafullt inte börja såga ned björkar för att få ihop min brasa.
Möjligt är att jag gjort annorlunda om jag oftast vistades ovan barrträgränsen, ville ha brasa över natten, samt betraktade all mark som min egen.
Men jag vistas oftast en god mil öster om barrträgränsen, och anser mig inte ha några särskilda privilegier avs kronans mark. Dessutom eldar jag "aldrig" i flera timmar om jag inte är hemma och eldar majbrasa.
Senast ändrad:
Jag menar rå fjällbjörk av grövre slag som man får hugga eller såga. Läs citatet från Ryds bok. Det låter spontant galet, jag har själv examen i energiteknik, men du borde testa innan du tvärsäkert säger hur det ligger till. Jag tror att fjällbjörken rå bara har runt 45% fukthalt mot gran och tall med kanske 55% och sedan är träet uppbyggt med långa kanaler som gör att vattnet lätt kokar bort. Jag har eldat såna brasor varenda år länge nu på höstjakterna.
Mitt inlägg var ett svar till Jorus inlägg omedelbart innan mitt.
Till trådstartaren: tydligen är det helt okej, rentav påbjudet, att när som helst ta rätt på lite råbjörk och elda
Om markägaren kommer så får det bli en demonstration av energivärden.
Mitt svar försvann men det gick ut på att ingen hävdar motsatsen. All ved behöver mer eller mindre värme för att förgasas och såklart krävs mer för att förgasa rå björk med kanske 45% vatten mot en ved med fukthalt på 20-25%. Jag eldar både länge, oftast på jakt, och kortare tid men små kaffebrasor i tid och otid tycker jag tar tid och blir fult i naturen så det blir oftast på Trangiat.
Vi nog lite olika referenser. Jag bor i Stockholm men kommer från Luleå och håller till i Jätmland, Västerbotten och Norrbotten på ställen där det är lite folk på enorma ytor. Här i Sthlm är ju slitaget enormt på naturen och särskilt på skärgårdsöarna. Här eldar jag inte alls utanför eldstäder och kapar inte ner något. Jag eldar ju mycket gärna annat än rå björk och är mest ute efter att det faktiskt funkar och väldigt bra till och med, även om det tar hela 15 minuter. Du får själv tro att det inte går att elda rå fjällbjörk men folk kan ju tro dig om du skriver så på internet. I en nödsituation är allt tillåtet och då kan en fjällbjörk vara bra att ha.
Vi nog lite olika referenser. Jag bor i Stockholm men kommer från Luleå och håller till i Jätmland, Västerbotten och Norrbotten på ställen där det är lite folk på enorma ytor. Här i Sthlm är ju slitaget enormt på naturen och särskilt på skärgårdsöarna. Här eldar jag inte alls utanför eldstäder och kapar inte ner något. Jag eldar ju mycket gärna annat än rå björk och är mest ute efter att det faktiskt funkar och väldigt bra till och med, även om det tar hela 15 minuter. Du får själv tro att det inte går att elda rå fjällbjörk men folk kan ju tro dig om du skriver så på internet. I en nödsituation är allt tillåtet och då kan en fjällbjörk vara bra att ha.
"redan efter en kvart"
Det är vad jag menar med att man behöver värme för att det ska brinna.
Liknande trådar
- Svar
- 41
- Visningar
- 7 K
- Svar
- 7
- Visningar
- 1 K
- Svar
- 30
- Visningar
- 4 K
Få Utsidans nyhetsbrev
- Redaktionens lästips
- Populära trådar
- Aktuella pristävlingar
- Direkt i din inkorg