Fällkniv som backup till slidkniv

Jag använder lite olika men om jag skulle köpa nåt nytt just nu som komplement tror jag att det skulle bli en U2 från Fällkniven.
Liten, lätt och alldeles tillräcklig som backup.

Prisvärda annars är Spyderco, kolla några USA-baserade försäljare, även med tull och moms är det bra priser.
Benchmade likaså.

Lyxklass, kolla Chris Reeve, finns troligen ingen bättre produktionsfällkniv på marknaden än Sebenzan.

//Per
 
Jag har fastnat för Svörd Pesant knife, en friktionslåst fällkniv från Nya Zeeland baserad på en modell från Tyskland 1700 tal. Sandvik L6 stål med like kärlek så är den skarp som ett rakblad. Drog av fernissan på handtaget putsade och låt stå i linolja.

Den har jag använt till allt från att laga mat i hemmet till att splinta ved för ett fem dagars medeltidsevenemang i Wales.

http://www.youtube.com/watch?v=VfmOOT7_yy8

http://www.heinnie.com/Knives/Svord-Knives/Peasant-Knife-Wood/p-92-695-4444/
Gillar knivens enkla och robusta utförande men tyvärr så dras den med några - enligt min åsikt - svaga sidor. Till exempel så gillar jag inte att flärpen sticker ut så mycket. Förstår inte varför den inte kan vara kortare?!?

För det andra så är jag inte förtjust i skålslipade blad i samband med "uteknivar" och för det tredje så är kvalitétskontrollen lite si och så. Man kan få en alldeles utmärkt kniv men man kan också få en riktig "citron".

Några kommentarer. Hur vet du att stålet är Sandvik L6? Den informationen har jag inte lyckats hitta någonstans. På vissa diskussions-fora står det helt enkelt att det är L6 av svenskt ursprung men inte att det specifikt är Sandvik. Konstigt nog så står det inte på Svords egen sajt heller. Där skriver man helt lakoniskt att det rör sig om kolstål. Varken mer eller mindre.

Designen till kniven kommer de facto inte från Tyskland, utan Böhmen (dagens Tjeckien). Böhmen, delar av södra Tyskland och Österrike bildade under långa perioder ett och samma rike. Den tjeckiske kungen Karl IV regerade över ett stort imperium under namnet "Det Stora Tysk-Romerska riket. Ungefär samtidigt uppstod således de första knivarna av "Svord-typ".

http://sv.wikipedia.org/wiki/Karl_IV_(tysk-romersk_kejsare)

~Paul~
 

Lästips

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.
Chris Reeve, finns troligen ingen bättre produktionsfällkniv på marknaden än Sebenzan.

//Per
Beror på vad man menar med "bättre". Den är på inga vägar den bästa ur användarsynpunkt/ergonomi. Håller dock med om att den är minutiöst ihopskruvad med små toleransnivåer.

Tyvärr så får man betala för denna grad av precision ;). Faktum är att man kan få handbyggda knivar av utmärkt kvalité för ungefär samma peng.

Och som sagt. Synd att man envisas med skålslipning...

~Paul~
 
Paul, jag har läst infon om L6 hos en Tysk återförsäljare tror det var www.klingenwelt.de men jag är inte säker.

Angående Tyskland och Böhmen så har du helt rätt, jag misstolkade Böhmen till Bayern och gjorde en förenling.

Det finns arkeologiska fynd med friktionslås så låset är äldre än 1700 talet, när det gäller längden på tången så går det bra att dra av den med en dremel för en kortare modell, men då tappar man lite av styrkan i låset.

Jag bär den oftast i en hängskida som jag sytt ihop av läder.
 
För det andra så är jag inte förtjust i skålslipade blad i samband med "uteknivar" och för det tredje så är kvalitétskontrollen lite si och så. Man kan få en alldeles utmärkt kniv men man kan också få en riktig "citron".

De är inte skålslipade (hollow) utan flatslipade (ffg) med eggfas. Jag har konvexslipat en av mina och den andra är kvar i originalfas. Båda funkar utmärkt.

De två pesant folders jag har håller en hyfsad kvalitet, jag har även en av Svords uteknivar och där är slipningen betydligt sämre.

/ Jonas
 
Beror på vad man menar med "bättre". Den är på inga vägar den bästa ur användarsynpunkt/ergonomi. Håller dock med om att den är minutiöst ihopskruvad med små toleransnivåer.

Tyvärr så får man betala för denna grad av precision ;). Faktum är att man kan få handbyggda knivar av utmärkt kvalité för ungefär samma peng.

Och som sagt. Synd att man envisas med skålslipning...

~Paul~
Smaken är som baken, personligen gillar jag knivar utan alltför mycket konstigt formade handtag, enkla, raka linjer passar mig bäst. En nackdel som jag upplever med Sebenzan är att handtaget är lite, lite för smalt.

Varför gillar du inte skålslipning, kan du utveckla lite.

//Per
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips